Evrim teorisinin birkaç temel mekanizması var: doğal seçilim, cinsel seçilim, akraba seçilimi vb. Bunları öğrenmek için Evrim Ağacı sitesinde Akademi var. Çok fazla şey öğrenip bilginize bilgi katabilirsiniz. Evrim Ağacı Akademi’yi şuraya bırakıyorum. Canlılığın temel mekanizmalarından doğal seçilim, canlıların en uyumlularının hayatta kalabildiği bir mekanizmadır. Uyumlu olmayanlar ise ölür ve elenir. Canlılardaki temel içgüdülerinden biri de kendi soylarını devam ettirmektir. Bu sayede kendi türü, kendi başarılı genleri ileride hakimiyet kurabilecek yaşamına devam edebilecektir. Ayrıca canlılığın tanımlarından biri de kendini kopyalayabilmesidir. Kendini kopyalayamayan bir madde canlı kabul edilmez. Neden kendini kopyalama ihtiyacı duymuştur, ilk canlı-cansız arası form? Onu bilemiyoruz, onun için Evrim Ağacı YT kanalından Abiyogenez videosunu izleyebilirsiniz.
Kısacası üreme genlerin devamı ve canlılığın tanımı için bir ihtiyaç. Şunu da izah edelim. Ağaç tohumlarını uzaklara ulaştırmak istemez. Aslına bakarsanız irade sahibi olmayan birçok canlı türü için böyle bir istek söz konusu değildir. O ağacın atalarından bazıları mutasyonla meyve üretebilecek hale gelmiştir ve diğer meyve üretemeyen ağaçlar tohumlarını yayamayıp ölürken meyve üretebilen ağaçlar genlerini devam ettirebilmiştir. Yani bu olasılıklara ve sebep sonuca dayalı bir olgu. Çok karıştırılıyor burası, özellikle belirtmek istedim. Herhangi bir istek, bir amaç yok. Biz rahat anlayabilelim diye öyle demişler. Sadece mutasyonlar ve mutasyonların sonuçları var.
Ve doğada ilk tür diye bir şey de yoktur. Dolayısıyla ilk insan da yoktur. Türler çok uzun süreler boyunca oluşurlar ve türün oluşumuna dek onlarca ara tür söz konusudur.