Bir balık Gözünün hemen altında ağzı var. Aynı şekilde nerdeyse tüm canlıların ağzı gözünün altında ağzı var. Beyinlerimiz Kafatası'nın içinde hiç karnında beyni olan bir canlı yok.
İnanmayacaksın belki ama aynı ortak atadan gelmiş olmamızdan mütevellit.
Bir bitkiyi düşündüğümüzde benzerlikler azalır mesela. Çünkü en yakın ortak atamız 500 milyon yıldan çok önce yaşamıştır. Fakat omurgalılar, geçirdikleri ortak seçilim süreçleri sebebiyle iki göze sahiptir ve ağızları gözlerinden aşağıdadır. Ayrıca ağzın gözden aşağıda olması tersine nazaran daha faydalı olacaktır.
Sorunun en basit cevabı, tüm canlıların tek bir ortak atadan başlayan evrimsel süreçle ortaya çıkması, evrimleşmesidir. Dolayısıyla atalardan kalan ortak özelliklerin gelecek nesillerde de görülmesi normaldir.
Beyin her zaman kafatası gibi koruyucu bir yapının içindedir, çünkü, bu yapı beyni korur ve canlının hayatta kalma şansını arttırır. Hayatta kalma şansı daha fazla olan canlı da daha çok ürer. Daha çok üreyen canlı, kendinde olan özellikleri nesiller boyunca aktarır. Başka bir örnek ise şudur; Tek hücrelilerde ışığa duyarlı bazı oluşumlar bulunur, daha karmaşık canlılara baktığımızda Göz konseptini görmeye başlarız. Amaç benzerdir, çevredeki ışığı algılayarak hayatta kalma şansını arttırmak.
İşte bunlar gibi özellikler ortak atalardan gelecek nesillere, günümüze kadar gelir. Bunların her zaman mantıklı ve harika çalışıyor olmaları gerekmez. Evrim, canlıları doğru ve muhteşem olmaya değil, en uyumlu olmaya iter.
Sorunu tam olarak cevaplayabileceğimi düşünmüyorum ama söyle bir şey söyleyeyim ;
Köpük neden yuvarlaktır ?
Çünkü enerjisini en iyi o biçimde yansıtabilir (K-PAX), bir canlıda enerjisini en iyi bu biçim'de yansıtabilir diye düşünüyorum.Mesela 0'dan önce 1 gelmez, bir başlangıç olmalı onun üstüne kat ekleye ekleye çoğalmalı, (örnek olarak) bir insan vücudu ayaktan yüze gidersek, ağızdan önce burun gelirse saçma olur çünkü onlar bir bütünü oluştururlar.
Tüm Reklamları Kapat
Baksana burunun olduğu yerde büyük bir boşluk var şimdi o boşluğu ve burunu, ağızın yerine koysana konuşurken nasıl nefes alıcaksın, normal vücutta önce ağız sonra burun olduğundan konuşurken normal bir şekilde nefes alıp-verebiliriz, ama tersi olduğunda dediğim gibi nefes alamazsın doğru düzgün.
Başka bir şey olarakda bence bu evrenin doğasında var, çok hücreli canlıların bilgisidir bu, bir nevi kimliğidir bence.Bilgi, evreni oluşturan şeylerin sıralamasıdır (basitçe böyle anlatılır), mesela karbon atomunu x şeklinde dizersek kömür ortaya çıkar ama aynı atomu y şeklinde dizersek elmas ortaya çıkar, bilgi budur.
O yüzden (BENCE) bilim-kurgu filmlerin'de gördüğümüz garip yüzlü ne biliyim ağzı başka burunu farklı yerde olan canlılara pek inanmıyorum daha doğrusu böyle bir canlının evrimleşebileceğine pek inanmıyorum.
129 görüntülenme
2
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Dış Sitelerde Paylaş
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Evrim Ağacı ile bilimi keşfetmeye 2024 yılında da devam edelim!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
2024 yılında da Evrim Ağacı, bilimin ulaşmadığı hiçbir köşe bırakmamak için çalışmaya devam edecek. Ancak bu hedefe ulaşabilmek için sizin gibi bilimseverlerin desteğine ihtiyacımız var. Hiçbir dış kaynağın desteği olmadan, neredeyse tamamen sizlerin katkılarıyla yola devam ediyoruz. Siz de Türkiye'nin bilim alanında öncü olmasına yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Herkesten yeteneği kadar, herkese ihtiyacı kadar...” Karl Marx
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).