Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

canlılar görme, duyma veya koklama gibi evrimsel süreçte rakiplerinin önüne geçirebilecek bu kabiliyetleri nasıl kazandı?

her nasıl canlılık kazanmış ise kazanmış olan maddeler yığını evrimsel süreçte saydıklarımın birini bile kazanması rakiplerinin çok önüne geçirebilecek olan bu becerileri nasıl kazanmıştır ?merakım bu kabiliyetlerin canlıya ne kazandırdığı değil söz konusu maddeler yığınının bu ihtiyacı nasıl hissetmiş ve ihtiyacını nasıl karşıladıdığıdır
258 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Merhaba. Burada genellikle planarya üzerinden gidiyoruz. Çünkü ilk defa planaryada belirgin olarak "ön" ve "arka" kavramı meydana geliyor. İşte buna bağlı olarak da blateral simetri kavramı ortaya çıkıyor. Bu canlılar kimyasal maddelere ön kısmı ile daha çok temas ettiği için tüm almaçlar ön kısımda toplanıyor. Böylelikle tatma ve koku gibi özellikler gelişiyor. Burada bir ihtiyaç söz konusu değil. Burada, bulunan ortama göre uyum ve fizik kuralları söz konusu. İlk defa yassısolucanlarda yutak üstü gangliyon kavramı meydana geliyor. Bu bölge bir sinir yumağını teşkil ediyor. Ve bu sinir yumağı, ön kısımda olduğu için tat ve koku gibi almaçları bir eşgüdümlemeye zorlanıyor. Bu eşdgüdümlemenin dengelenebilmesi için sinir ağları daha kopmlike bir yapı göstermek zorunda kalıyor ve tüm vücuda sinirler dağılmaya başlıyor. Tabii canlı besin bulmak zorunda, kollojen liflerin sayesinde bir yapı kazandı ancak yeterli değil. Besinleri tanıması lazım. Bunun için osmoz gelişiyor. Bu yöntemle koku ve tat duyusuyla besinleri ayırt edebiliyor. Bilim insanları arasındaki ortak kanı, bellek gelişiminin koku duyusuyla gelişmiş olabileceği yönde. Bu varılan kanının en büyük dayanağı, az önce bahsettiğim sinirsel gelişimden dolayı. Çünkü canlıların tümünde bellekle (hafıza) ilgili lob, koku lobunun gelişmesiyle evrimleşmiştir. Dolayısıyla belleğimiz oluşturan korteks de, koku lobunun gelişmesiyle evrimleşmiştir. Talamusa kokunun doğrudan uğramaması bu yüzdendir.

102 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Tek hücrenin bile kemotaksik hareket ve fiziksel uyaranları (titreşim, ısı gibi) algılayıp hareket etmek gibi bir özelliği var. Bunlardan bazıları tat ve koku alma reseptörlerine, bazıları ışığı görmeye, bazıları da titreşimleri algılama ve denge fonksiyonlarına dönüşüyor zamanla çevre şartlarına bağlı olarak. Göz, kulak, burun beynin gelişmesiyle birlikte yakın zamanlı olarak gelişmiş olabilir su altındaki canlılarda. Kulak gibi denge ve titreşim algılayan bir organ su altında bayağı işlevsel olmalı.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close