Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Canlılar biyolojik amaçlarını nasıl biliyorlar ?

Hayatta kalma iç güdüsel anlıyorum fakat üreme canlılar için nasıl bir amaç haline geliyor ? Gen aktarımı yapmak bireye bir fayda sağlamayacağı halde canlı neden üreme ihtiyacı duyoyor ve bunu amaç haline getiriyor ? Özellikle prokaryot canlılar bu görevleri neden ve niye üstleniyorlar ?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Özgür Aras
Özgür Aras
83K UP
Fizikçi, Yazılımcı ve Felsefeci

Üreme istenci biyolojik temelli değildir. Fiziksel bir nedeni bulunmaktadır: "Bilgilinin Korunumu" yasası

Bildiğimiz gibi evrende fiziksel süreçler Entropi tarafından ısı ölümüne doğru sürülmektedir. Canlılar bu entropik süreçlerin tersine hayatlarında bir düzen oluşturmayı amaçlayarak ısı ölümüne direnmektedirler. Bu da tabii daha çok entropiye yol açmaktadır. Fakat bilginin evrenimiz içerisinde kendini koruduğu bilinen birşeydir.

Canlılar da genetik kodlarını ve önceki nesillere ait bilgileri sonraki nesillere aktarmaya çalışarak bilgiyi koruma ve entropiyi azaltma eğilimindedir. Süreçler her ne kadar biyolojik görünse de çok daha ulvi bir amaca hizmet etmektedirler.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konular günümüz biliminin en çetrefilli konularından birisidir ve pek çok bilim insanı tarafından halen tartışılmaktadır. Bilgi Teorisi, Bilgi Felsefesi (Epistemoloji) ve Termodinamik gibi konularda derinlemesine araştırma yaparsanız konuyu anlamak daha rahat olacaktır.

Bilgi teorisi ve entropi hakkında aşağıya bir kaynak bırakıyorum.


Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Mit. (5 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Ertürk
Emre Ertürk
29K UP
Evrim Ağacı çevirmeni

Bilmiyorlar.

Hayattakalım ve üremeyi amaç edinerek yemek yemeyiz mesela. (Zebralar, iguanalar, kargalar da bu amaçla yemezler.) Acıktığımız için ve yerken zevk aldığımız için yeriz. Ama beslenmemizin esas nedeni, bebeklikten çiftleşip üreyeceğimiz yetişkinliğe kadar hayatta kalmak ve genlerimizi yeni nesillere aktarmamızı sağlayacak gametleri oluşturacak maddeleri sağlamaktır. Çoğu canlının bu "büyük ve gizli projeyi" otomatik olarak gerçekleştirmesi için evrimsel süreçlerde acıkma ve yemek yemekten zevk alma gibi his ve duygular güçlü bir şekilde seçilmiştir. Aynı durum üreme için de geçerlidir. Nasıl ki acıkmak yemeye yöneltiyorsa cinsel güdüler de çiftleşmeye yöneltir. Amaç çiftleşmektir, üremek değil. Kurbağalar üremeyi istedikleri için çiftleşmez, çiftleşmeye yönelten cinsel güdülere sahip oldukları için çiftleşir. (İnsanda da temelde aynı durum geçerli...)

"Canlılık" dediğimiz fenomen genetik materyalin devam ettirilmesi üzerine kurulu. Yani organizmalar, bireylerin zevki, mutluluğu, esenliği ya da huzurunun önem taşımadığı süreçler içinde, sadece ve sadece genetik materyalin sürdürülmesini (bölünme, üreme ve türün devamı...) sağlayabildikleri için oluştu ve bunu yapma başarılarını arttıracak özellikler kazanarak evrimleştiler, evrimleşiyorlar. Bu işin, belli bireylerin sürekli hayatta kalması yerine, üretilecek yeni bireylere genetik materyalin aktarılarak yapılması birçok bakımdan daha avantajlı. Bu nedenle, prokaryot-ökaryot fark etmeksizin tüm yaşam, bir anlamda, "genetik materyal kopyalama ve aktarım teknolojileri" (çiftleşmeye yönelten güdü ve duygular da bunlara dahil tabi) üzerine kurulu. Türlerin bireyleri olarak bizler, genetik materyallerin geçici taşıyıcısı, koruyucusu ve aktarıcılarıyız ve bu işler için evrim tarafından, her şeyden önce, hayatta kalmaya ve üremeye "programlanmış" vaziyetteyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Hayattakalım da üreme (/bölünme) de bu genetik materyalin bireyden bireye, nesilden nesile aktarımının olmazsa olmazı (ve de birincisi ikincinin koşulu aynı zamanda). Yani, sadece, bu iki işi becerebilen bireyler genetik materyalin sürdürülmesini sağlıyor. Dolayısıyla hayattakalım ve üremeye hizmet eden güdü ve davranışlar evrimsel süreçlerin başlarından itibaren öncelikli olarak seçilmiş ve canlılığın bu temel işlevleri bireylerin keyfine kalmamıştır. "

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Canlılar Neden Üremeye Karar Verdiler? Üremeden De Evrimleşemezler Miydi?. (8 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close