Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Canlı diye bir varoluş var mı?

İnsanlar atomdan oluşuyor ve elektronlar birbirini itiyor ya hani deniliyor ya insanlar dokunduğunu düşünür halbuki elektronlar birbirini ittirip kuvvet oluşturur o yüzden dokunduğumuz u hissederiz deniliyor ya benim de aklıma takıldı o zaman insan diye bi varoluş yoktur gibi saçma gibi gözükebilir yanlış bir şey yazdıysa m şimdiden özür
120 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Soru sorabiliyor olmak, bilgiye sahip olmaktan daha önemlidir. Nitelikli soru, bilgiden önemlidir.

Kişisel düşüncelerim sonuçta ancak soruyu bilginin kaynağı olarak görmek gerektiğini düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanın algı mekanizmasının yapı olarak gerçek etkileşime sahip olmaması, beynin dış uyaranları -yorumlama biçiminin- duyu olarak tanımlanması durumu, bilincin algısının sahip olduğu bu sanal yapı nedeniyle varoluşsal olarak sorgulanmalı demek istediğinizi düşünüyorum.

Burada dikkat etmemiz gereken bir şey var. Fiziksel uyaranların gerçekliği bilinemez olabilir, hatta nöral aktivitenin moleküler seviyede sorgulanması bile mümkün. Ancak bilinç ve canlılık dediğimiz olgular, bütün bu faaliyetlerin bir kümülatif sonucu. Yani tek tek etkileşimlerin sanal olması, bütünsel sonucun gerçekliğini değiştirmiyor. UYARAN HİÇ OLMASA da, bilinç varlığını sürdürecek bir üst varoluş düzeyine sahiptir. Özellikle tek hücrelileri düşünürsek, biz en azından fiziksel uyaranların kaynağı üzerine sorgulama yapabilecek kapasitedeyiz, onların algı kapasiteleri ve farkındalık düzeylerini referans alırsak, canlılığı bu kriterlerle ele alamayacağımızı anlayabiliriz. Kimyasal sürecin biyokimyasal sürece geçişi, bu sürecin enerji döngüleri yoluyla organizmaya dönüşmesi gibi süreçlerin mirası olarak bilinç, canlılığın üst bir ürünü olsa da, gerçeklik konusunda bu potansiyelin bile şimdilik ileri düzey bir tanımı yorumu yok. Ancak her ne kadar gerçekliği sorgulanabilir bir düzen içinde olsa da, özfarkındalık, sorgulama, varoluşsal deneyim, kavrayış açısından gerçekliği sorgulayabilecek kadar gerçek bilinç. (Tabii ki bilinç tek başına ayrı bir fenomen değil. Bilinçaltı evrimsel miras, genom vs vs faktörlerle aynı sistemi oluşturuyor)

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close