Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Cahillerin çoğunlukta olduğu bir durumda demokrasiye ne kadar güvenmeliyiz?

3,808 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Chev Chelios
Chev Chelios
70K UP
Bilimsever

Demokrasinin temel amacı, halkın iradesinin yönetime yansımasıdır. Eğer halkın çoğunluğu bir parti veya gruba destek veriyorsa ve bu parti veya grup demokratik kurallar ve değerler içinde seçim sonuçlarını kabul ediyorsa, demokrasiye güvenle yaklaşabilirsiniz. Ancak, eğer halkın çoğunluğu demokratik kuralları ve değerleri ihlal ediyorsa veya diğer fikir ve grupların haklarını gasp ediyorsa, o zaman demokrasiye olan güven azalabilir. Her durumda, demokrasinin sağlıklı işlemesi için herkesin fikirlerini özgürce ifade etmesi ve diğer fikirleri saygı ile kabul etmesi gerekir. Demokrasinin zayıf olduğu bir ülkede, çözüm olarak eğitim sektörüne yatırım yapmak ve halkın eğitim düzeyini yükseltmek daha yararlı olabilir. Ayrıca, farklı fikir ve gruplar arasında diyalog ve anlaşma kültürünün geliştirilmesi de demokrasinin iyileşmesine yardımcı olabilir. Ancak, her zaman demokratik bir sistem içinde çözüm aramak daha güvenli ve insan haklarını koruyucu bir yaklaşımdır.

251 görüntülenme

Kaynaklar

  1. B. Crick. (2003). Democracy: A Very Short Introduction. ISBN: 9780192802507. Yayınevi: Oxford University Press, USA.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Özgür Odabaşı
Araştırmacı

Sokrates: “Demokrasi’nin çok eksiklikleri ve hataları vardır; toplumsal kararlar, deneyimli, bilgili ve eğitimli insanlar tarafından alınmalıdır. Herkes devlet yönetimine karışırsa çoğunluğun aklıyla ‘rastgele’ kararlar alma riski ortaya çıkar”

Platon: “Bir panayırdır demokrasi, beğen beğendiğini al… Kendimize halkın dostu dedirtmek yeter. Saygısızlık nezaket olur; kargaşa hürriyet; israf cömertlik; yüzsüzlük de yiğitlik. Eğitimsiz kitlelerle demokrasi yönetilirse oligarşi olur, devam edilirse demagoglar türer, demagoglardan da diktatörler çıkar.”

Aristoteles: “Demokrasi, insanların sayı çoğunluğuna dayanarak dilediğini yapmalarından başka bir şey değildir. Demokrasi cahil kitlelerin egemen olduğu bir yönetim şekline hızla dönüşebilir.”

Tüm Reklamları Kapat

Demokrasi’nin Antik Yunan’da başlayan; Roma İmparatorluğu’nda yurttaş kavramı, İngiltere’de imzalanan Magna Carta, Avrupa’da aydınlanma ile ortaya çıkan güçler ayrılığı ilkesi, Fransız İnsan Hakları Bildirgesi ile anlam kazanan insan hakları, özgürlük, eşitlik, adalet olguları ve farklı ideolojik yönlendirmelerle devam eden hikayesi günümüze kadar gelmiştir. Bu süreçte Montesqieu, Locke, Rousseau, Tocqevilla, Mill gibi düşünür ve filozofların çok yönlü katkıları, tartışmaları ve görüşleri olmuştur.

“Ne olacak bu Demokrasi’nin hali”

Bu sorunun cevabını henüz bilmiyoruz ancak 2500 yıl önce gündeme getirilen tüm endişe ve eleştirilere rağmen, çağlar boyu yeni gelişmelerle ve düzenlemelerle evrensel değerleri de kabul ederek bu günlere gelen Demokrasi, “Ehven-i Şer” bir yönetim ve yöneten-yönetilen ilişkisi olmayı sürdürmüştür.

“Ne olacak bu Demokrasi’nin hali” sorusunun bugün en önemli muhatabı demokratik ülkelerde iktidardaki siyasi iradelerdir.

Onların verecekleri cevap ve atacakları adımlar Demokrasi’nin geleceğini de belirleyecektir.[1]

243 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Hakan Akbulut. Sokrates, Platon Ve Aristoteles Ve Demokrasi – Ortak Akıl Politika Geliştirme. Alındığı Tarih: 2 Şubat 2023. Alındığı Yer: ortakakil | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Selim Durmuş
Sosyoloji Öğrencisi

Fuat Keyman'a göre: demokrasilerde gittikçe yaygınlaşan bir şekilde görülmeye başlayan “rekabetçi otoriterleşme”, “otoriter populizm”, “yasal otokrasi” eğilimleri, seçimlerin demokrasi için “gerekli fakat yeterli koşul" olmadığını gösteriyor.

Yani seçimler demokrasinin gerekli koşuluyken; Güçler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, güçlü yerel yönetim ve farklılıklar arası eşit vatandaşlık ile bu ilkelerinin kurumsal ve siyasi kültür olarak birlikte uygulanmasını anlamlı hale getiren “denge ve denetleme sistemiyse” yeterli koşulunu oluşturuyor.

Benim bunlardan yaptığım çıkarım ise: "demokrasinin seçimle iktidara gelmek değil seçim ile iktidarı bırakabilmek olduğu"dur.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Fuat KEYMAN. Seçimler, Iktidar Değişikliği Ve Yeniden Demokratikleşme. (12 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2023. Alındığı Yer: PolitikYol | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close