Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bünyamin Temir
Bünyamin Temir
3,014 UP
Üye
4

Çağımıza en uygun ekonomik yönetim biçimi nedir?

483 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Hasan Hüseyin Yolcu
Bilim sever bir araştırmacıyım

Bu sorunun yanıtı tartışmalıdır ve birçok faktöre bağlıdır ancak çoğu ekonomist, çağımıza uygun bir ekonomik yönetim biçimi olarak "sosyal piyasa ekonomisi"ni önerir. Bu yönetim biçimi, piyasa mekanizmasının verimliliğini koruyan ve sosyal adaleti sağlamaya çalışan bir yaklaşım sunar.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Asım Esen
Asım Esen
7K UP
Düşünür

Sosyalist Ekonomi;

Neden çağımıza en uygun sosyalist ekonomidir? Cevabı açık; Emekçilerde dahil tüm halkın ihtiyaçlarını karşılayarak refah içinde yaşamasını sağlar çünkü üretim araçlarını kamu bazlı üretime göre konumlandırır. Yani üretim araçlarını elinde bulundurup parayı bulan ve emekçiyi köle gibi süründürüp, yaşama parasına çalıştıran burjuva sınıfını ortadan kaldırır ve halkı tam olmasa da eşit konuma getirir

Tüm Reklamları Kapat

Halk tamamen eşit midir? Hayır değildir çalışan ve çalışmayan ayrımı yine vardır insanları yeteneklerine göre ve yaptığı işe katkısına göre değerlendirilir. Böylece çalışmayan birisinin de çalışanın rızkını çalmasına engel olup adaletli bir ekonomik sistem oturtur. Dediğim gibi Sosyalist Ekonomide insanlar yaptığı işe katkısına göre para alırlar. Fakat katkı veremeyen insanda ezilmez, tüm halk ihtiyaçlarını karşılar. Böylece adaletli bir ekonomik düzen oturtur ve bence şuan egemen sistem olan kapitalizme karşı en uygun sistem sosyalist ekonomidir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
110K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

En Adil…Sorun üretimde değil bölüşümde...

Ekonomi insan ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik her tür faaliyettir. Bu nedenle insan yaşamının idamesi için en temel alt yapı bileşenlerini içerir. Beslenme, barınma, güvenlik vb.

Tüm Reklamları Kapat

Alt yapı insanın varlığını sürdürebilmesi için zaruri olan maddi temellerin tamamıdır. Ancak bunun üzerine üst yapı inşa edilebilir.

Üst yapı, insanın hayatta kalabilmesi için gereken zaruri ihtiyaçların karşılanması neticesinde alt yapının üstüne inşa ettiği kendini gerçekleştirme, toplumsal kimlik, sanat, edebiyat vb. şeyleri kapsar.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenle çağımıza en uygun ekonomik yönetim biçimini belirlerken bütüncül bir bakış açısı zorunludur. Çünkü insan hem beslenmek hem de bununla yetinmeyip kendini gerçekleştirmek ihtiyacı duyan bütüncül bir yapıya sahip.

Yani öyle bir ekonomi olmalı ki; sırf hayvani olan zorunlu ve hayatta kalmanın gereği ihtiyaçların da ötesinde bizi insan yapan ihtiyaçların da giderilmesine hizmet edebilsin. Hem karnımız doysun hem neslimizi sürdürebilelim hem kendimiz güvende hissedebilelim hem evimiz olsun hem de sosyal ve diğer insani ihtiyaçlarımızı da karşılayabilelim. Edebi, sosyal, felsefi, psikolojik, bilimsel, sanatsal vb. Hem de adil olsun…

Sihir son cümlede.

Çünkü tek başına uygunluk aynı zamanda kime göre sorusunu sordurtur. Bugün egemen olan kapitalist sistemde egemen ekonomik modellerin hiç biri emekten yana değildir, sermayeden yanadır.

Yani ekonomiyi asıl var edenler (emekçiler) sadece hayatta kalabilecek kadar ürettikleri pastadan pay alabiliyor iken, sermaye sınıfı sırf üretim araçlarının özel mülkiyetine sahip olduğu için pastanın büyük bir bölümünü kendine pay etmekte ve muazzam bir sefa sürebilmektedir.

Dolayısı ile çağımıza en uygun yerine en adil ekonomik model hangisidir dersek cevap kendiliğinden açığa çıkar. O da herkesin yeteneğine göre çalışıp emeği kadar pastadan pay alabildiği sosyalist ekonomidir.

Ötesi ve çağımızı da aşacak şekilde ve bu ekonominin devamı olarak (gelişen teknolojiye bağlı) , İnsanın sınırsız olan ihtiyaçlarına cevap verebilecek sınırsız üretimi ön gören ve herkese yeteneğine göre iş ve ihtiyacı kadar pay diyen Komünist ekonomidir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close