Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Cadılar hakkında ne biliyoruz?

Günümüz dünyasında film\dizilerden gördüğünüz çirkin cadılar ve onların geçmişi hakkında ne biliyoruz?
505 görüntülenme
Cadılar hakkında ne biliyoruz?
Cadılar hakkında ne biliyoruz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Cadı dediğimiz tipleme henüz sosyal bilimlerin, toplumsal farkındalığın, hukukun pek de gelişmediği ve kitlelerin, yobaz zihniyete sahip kişilerin baskı ve etkileri ile yönlendirildiği zamanlara ait bir imge.

Böyle bir dönemde hemen herkes, bu yobaz zihniyetin sınırlarını çizdiği alanların içerisinde kalmak ve yaşamak durumundaydı. Belirli bir iyi insan, iyi erkek, iyi kadın, aile, vatandaş kabulü var, elitler var halk var, saray var köy var, herkesin ve her şeyin sınırları belli ve bunları çizenler var.

Tüm Reklamları Kapat

İşte birileri bu sınırların belirlediği alanlara uyumlu yaşamıyorsa o kişiler bu yobaz zihniyete sahip herkesin gözüne batıyor. Hal tavır, kılık kıyafet, insan ilişkileri vs. her şey buna dahil. Ve devamında bu kişiler ayrıksı ve farklı iken o günün gelişmemiş hukukuna karşı da bir suç işlemiyorlarsa ya da suç işliyor da bu suç halk tarafından cezalandırılmak için yeterince büyük görülmüyorsa (ki hukuk sistemi zayıf olduğu için yargılamalar da kimseyi ikna edemiyorsa) bu kişiler bir şekilde toplumdan dışlanıyor, şeytanlaştırılıyor. Haklarında salak saçma ve genelde korkutucu, yadırgatıcı öyküler anlatılmaya başlanıyor. İçlerinde şeytan girdiği söyleniyor vs.

İşte cadı dediğimiz tipte biraz daha özel bir durum var. Geçmişte neredeyse tüm toplumlar zaten erkek egemen oldukları için çoğu erkek, toplum dışı ise kendini koruyabiliyor, dövüşüp savaşabiliyor, kaçıp gidebiliyor, yakalanır yargılanırsa ya da öldürülürse de erkektir, kesin hak etmiştir gibi bakılıyor. Kadın ise erkeğe göre suç işlemesi, toplumdan ayrıksı olması, kendi kafasına göre takılması daha az rastlanır bir şey olduğu için onun yargılanması ya da öldürülmesi için daha ağır bir suçlamaya maruz bırakılması gerekiyor. Ki bir kadın o günün ahlaki kurallarına uygun hareket etmez ise, evlenip çocuk yapmazsa, bir erkeğin himayesi altına girmezse zaten ayrıksı oluyor ve bir ölçü dışlanıyor ama bu bir suç değil neticede. Bu sebeple bir kadını yargılayamıyorsunuz. Yani kadının ayrıksı olması daha kolay ama yargılanması daha zor. Ama öyle bir kadının varlığından da rahatsızsınız, ne yapacaksınız? Onun geceleri türlü çeşit büyüler yaptığını, yarasa kanı içtiğini, toplumun tertemiz, ahlaklı, pırıl pırıl bireyleri zehirlemeye ve kendisi gibi iğrenç bir yaratığa dönüştürmeye çalıştığını falan söylüyorsunuz. Zaten biraz farklı bir tip olduğu için de bu saçmalıklara insanlar inanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

İşte yeterince insan bir kadının ayrıksı olduğunu bilirse ve onun hakkında yayılan dedikodulara inanırsa, o kadının içine şeytan girdiğini söyleyip onu halk mahkemesine yargılayıp ölüm cezasına çarptırırsanız halk bundan pek de rahatsız olmuyor. Zaten cadıydı o... Öldürün...

Cadılık dediğimiz mesele kabaca bundan ibaret. Ayrıksı kadınların şeytanlaştırılıp haklarında doğaüstü öyküler anlatılması. Hatta belki de kimi kadınların bile, haklarında anlatılanlara inanması ve gerçekten farklılaşmaları. Büyüler, tılsımlar, şeytani güçler vs. hepsi tamamen saçmalık elbette. Mesele topluma uyum. Uyumsuz iseniz dışlanırsınız.

Geçmişte dedik... Bugün durum ne kadar farklı acaba?

Düşünmemiz gereken budu belki de.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close