Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Buns Buggy
Üye 15 Temmuz 2023 2 Cevap
2

Buzdolabındaki bir cam şişedeki suyun sıcaklığını hesaplamanın formülü var mı?

Merhaba dolaptan su içerken aklıma bir anda bir soru geldi ve lisedeyken de fizik dersim çok iyi olmadığı için nasıl yapacağımı bilemedim. 5 derecelik bir buzdolabında bulunan 1 litrelik cam şişenin içindeki suyun (en soğukkenki) sıcaklığını hesaplamanın bir formülü var mı, bunu hesaplamak mümkün mü? Cevap evet ise nasıl?
289 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusuf Akyıldız
Lise Öğrencisi 18 Temmuz 2023

Cisimler sıcaklıkları eşitlenene kadar ısı alışverişi yapma eğilimindedir yani sıcaklıkları farklı iki cismi yan yana koyarsanız yeterince süre geçtikten sonra sıcaklıkları eşit olacaktır. Sıcak olan cisimden soğuk olan cisme ısı akışı olacaktır ve sonuç olarak bu iki cismin son sıcaklığı ilk sıcaklıklarının arasında olacaktır. Bu son sıcaklığın nasıl hesaplanacağına geçmeden önce sorunuzun cevabını verecek olursak buzdolabına koyduğunuz suyun sıcaklığı (yeterince dolapta kaldığını varsayarsak) dolabın ilk baştaki iç sıcaklığıyla neredeyse aynı olacaktır. Neredeyse dedim çünkü dolap suyu soğuturken su da dolabı ısıtmış olacak fakat su dolaba nazaran çok daha küçük bir cisim olduğundan ve dolap elektrikli bir cihaz olduğu için sıcaklığı sabit tutulduğundan dolabın sıcaklığındaki azalma ihmal edilebilecek kadar az olacaktır. yani dolabın içindeki ortam 5 derece ise su da 5 derece olacaktır.

İşin hesaplamasına girecek olursak şu formülü kullanabiliriz:

Tüm Reklamları Kapat

formülü kullanılabilir. Formülde ki harflerin anlamları ise şu şekilde:

Q: Transfer edilen ısı

m: Cismin kütlesi

c: Cismin öz ısısıdır. Öz ısısı yüksek olan bir maddenin sıcaklığını arttırmak için daha fazla ısı gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

ΔT: Sıcaklıktaki değişmeyi ifade eder. Yani cismin ilk ve son sıcaklıkları arasındaki farktır.

Formül, kütlesi m ve öz ısısı c olan bir cisme Q kadar ısı verildiğinde sıcaklığının ΔT kadar artacağını söyler. Veya tam tersi bir cisim Q kadar ısı kaybederse sıcaklığının ΔT kadar azalacağını söyler.

Bu problemi çözebilmemiz için dolabın iç ortamının ve su şişesinin kütlesini ve öz ısısını bilmemiz gerekiyor ancak bu değerler dolaptan dolaba ve şişeden şişeye farklılık gösterebileceği için bu değerleri sayı yerine harflerle ifade edelim. dolabın iç ortamının kütlesi a, öz ısısı b ve başlangıçtaki sıcaklığı T olsun şişenin kütleside m , öz ısısı c ve sıcaklığı K olsun. Ve dolabın dışarısıyla ısı transferi yapmadığını ve dolabın çalışmıyor olduğunu varsaymamız gerekiyor yoksa dolap hep aynı sıcaklıkta kalmaya devam edecektir. Son durumda şişe ve dolap aynı sıcaklıkta olacaktır bu sıcaklığa da X diyelim ve problemi çözmeye başlayalım.

Sistem dengeye gelene kadar dolap Q kadar ısı kazanacak şişe ise Q kadar ısı kaybedecektir bu durumda dolabın kaybettiği ısı:

şeklindedir. Ve şişenin kazandığı ısı:

şeklindedir. Görüldüğü üzere her iki denklemde de ortak olarak Q bulunuyor bu durumda

denklemini elde ederiz. Elde etmek istediğimiz değer X olduğu için aşağıdaki adımları uygularız ve X değerini elde ederiz:

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Bu denklemi sadece bu örnek için değil ısı transferinin olduğu başka örnekler içinde kullanabilirsiniz. (Yaptığım işlemlerde bir hata bulmanız durumunda veya bir soru sormak isterseniz profilimde ki Discord hesabımdan bana ulaşabilirsiniz.)

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Barb Hub
Barb Hub
40K UP
fizik doktora ogrencisi 19 Temmuz 2023

Cevabini zaten vermissin, 5 derece. Termodinamigin sifirinci yasasi soyle der A ve B cisimleri olsun. Ikisi de ayni sicaklikta olsun, yani dengede olsunlar. Eger A ve B cisimleri ucuncu bir C cismi ile ayri ayri ayni sicakliklara sahiplerse bu durumda A, B ve C cisimleri ayni sicaklikta dengededir diyebiliriz. Buzdolabi 5 derece ise, oyleyse cam sisede 5 derecedir, dolasiyla icindeki su da 5 derecedir. En kaba haliyle bunu soyleyebiliriz.

Isi biraz daha ilginc hale getirmek istersen, mesela cam siseyi dolaptan aldin, suyu bardaga koydun, siseyi dolaba koymak isterken, sise ister istemez sallandi. Sistemi biraz biraz kaotik hale getirdin. Bu durumda sisenin icinde kalan suyun sicakligi her noktada ayni olmayacaktir. Bessel fonksiyonlari adi verilen diferansiyel denklemlerini geometriye bagli olarak olustup cozdugunde suyun sicakligini bulabilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close