Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
489K UP
Üye 28 Mart 2023 1 Cevap
0

Büyük Patlama nedir ve nasıl gerçekleştiği konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz?

372 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Araştırma yapan biriyimdir 28 Mart 2023

Big Bang teorisi, yaklaşık 14 milyar yıllık, sürekli genişleyen bir evrende yaşadığımızı ve varoluşun ilk anlarında evrendeki tüm maddenin, tekillik adı verilen sonsuz yoğunluktaki bir noktadan fışkırdığını öne sürer. Bu madde (atom altı parçacıklar), evrenin ilk mikrosaniyelerinde oluştu ve dışa doğru genişledikçe birleşmesi yüzbinlerce yıl aldı. Bu atom altı parçacıklar, basit elementleri ve nihayetinde yıldızları, galaksileri, asteroitleri, bulutsuları, ayları, ağaçları, nehirleri ve evrendeki diğer tüm madde parçalarını oluşturmak için yerçekimi nedeniyle bağlanan protonları oluşturdu.[1]

Big Bang Teorisi, uzayda gözlemlenen fenomenlerin büyük çoğunluğunu açıkladığı için çoğu bilimsel ve akademik çevrede hakim olan teoridir. Bilim adamları, uzak galaksilerin ve yıldızların hareket modellerine bakarak ve Kozmik Mikrodalga Arka Planını saptayarak Büyük Patlama'nın kanıtlarını keşfettiler. Ek olarak, kozmik şişme teorisi ve yerçekimi dalgalarının varlığı, Büyük Patlama Teorisini destekler.[1]

Ama Gerçekten Nasıl Bilebiliriz?

Tüm Reklamları Kapat

Büyük Patlama anında inanılmaz miktarda enerji ve madde salınarak (başlangıçta küçücük olan) tüm evreni ışıkla doldurdu. Son 13,8 milyar yıl boyunca, evreni tek tip bir şekilde dolduran bu ışık genişlemeye ve yayılmaya devam etti. Normalde, ışığı algıladığımızda, belirli bir kaynaktan geldiği için (yukarıda açıklandığı gibi) kırmızı veya mavi bir kayma saptayabiliriz. Bununla birlikte, eşit yoğunlukta ve her yönden yayılan mikrodalgaları tespit edebiliyoruz, bu da onların en başından beri ortalıkta olduklarını düşündürüyor. Bilim adamları buna uygun bir şekilde "Kozmik Mikrodalga Arka Planı" adını verdiler.[1]

Mevcut teori, en eski galaksilerin Büyük Patlama'dan yaklaşık 1 milyar yıl sonra oluştuğunu ve o zamandan beri galaksilerin ve bulutsuların olgunlaşmasının galaksi kümelerine ve daha büyük yıldız oluşumlarına yol açtığını savunuyor. Zamanla, yıldızlar ve tüm galaksiler ölür ve yanar, ancak kalıntıları hala tespit edilebilir. Evrenin çok daha eski bölgelerini gözlemlediğimizde, bu eski galaksiler ile göreceli olarak "daha genç" olanlar arasındaki temel farklılıkları görüyoruz.[1]

Kaynaklar

  1. M. From. How Do We Know The Big Bang Happened If No One Was There To See It?. (29 Mart 2016). Alındığı Tarih: 28 Mart 2023. Alındığı Yer: Science ABC | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close