Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Büyük kütleli cisimler uzay -zamanı neden yer çekimi varmışçasına aşağı doğru büküyor? Yer çekimi yoksa oluşan çukura küçük cisimler nasıl giriyorlar?

İzlediğim animasyonlarda (sizinki dahil) hep yer çekimi varmış gibi aşağı yönlü bükülme görüyorum. Bu nasıl oluyor? Eğer bu sadece analoji ise bükülme hangi yönde oluyor? Olduğu yönde oluşan bükülme çukuruna diğer küçük cisimleri hangi kuvvet çekiyor? Merak ettiğim ikinci nokta, bükülen uzay-zaman dokusu, büken cisim uzaklaşınca eski halini alır mı
459 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Kütleli tüm cisimler uzay zamanı büker. Örneğin siz yada bir bowling topu. Ama bunlar gibi küçük cisimlerde bu bükülme fark edilmez düzeyde olur. 'Bükülme' denilen şey görelilik teorisine göre çıkan bir tanımlama biçimidir. Gerçekte olan şey yani uzay zaman (evren) dokusunda neler olduğu henüz bilinmemektedir. Biraz daha açarsak kütle çekimin kuantum fiziğindeki mikro düzeyde tanımlaması henüz çözülemedi. Zaten bu çözülür ise 'herşeyin teorisi' (büyük birleşik teori) ortaya çıkmış olacak. Şuanda buna aday sicim teorisidir. Sicim teorisi görelilik ve kuantum fiziğinin denklemlerini matematiksel olarak birleştiriyor ancak sicim teorisi henüz gözlem ve deneyle desteklenmedi. Teorinin ileri yönelik kanıt öngörüleri var dolaylı da olsa. Bunlar ilerde doğrulanırsa sicim teorisi bildiğimiz herşeyin çok çok farklı olduğunu ortaya koymuş olur. Sicim teorisine göre evrende örneğin parçacık diye birşey yoktur. Evren sicimlerden oluşan bir yapıdadır ve herşey sicimlerdeki titreşimlerle oluşur ve var olur ve de varlığını devam ettiren yapıdadır. Yani bizim algıladığımız gibi örneğin bir madde durağan bir yapıda değil tam aksine devamlı titreşme halinde olan proaktif bir frekans ve titreşimin ürünüdür. Teoriye göre Evrende var olmuş herşey farklı frekans ve titreşim örüntülerinin sonucudur. Yani örneğin kütle çekim etkisi de bu uzay zamandaki bu titreşimlerin sonucudur. Evrende parçacık olmadığına dair öngörü aslında kunatum fiziği ile de uyumludur. Çünkü kuantum fiziği de evreni kuantum alanlar olarak tanımlar. Sicim teorisi fiziğin yeni baştan yazılmasına sebep olacak kadar bambaşka bir gerçekliği anlatan teoridir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kıvanç Açıkel
Bilimsever

Bu sadece bir benzetme. Büyük kütleli cisimler uzay zamanı bükerler, diğer cisimler bu bükülmüş uzay zamanda hareket ederler. Yolda(uzay zaman) giden bir araba(bükülmeden etkilenen cisim) düşünün. İşte büyük kütleli cisimler bu yolu büker, araba da bu bükülmüş yolda ilerler. Işık da bu bükülmeden etkilenir. Işığın yolu büyük kütleli cisimlerin uzay zamanı bükmesiyle değişebilir. Buna kütleçekimsel merceklenme denir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close