Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Oguzhan Atas
Oguzhan Atas
8K UP
Üye
1

BÜYÜN FREKANSTAKİ SESLER ( MÜZİK VEYA İNSAN SESİ) ARASINDA FARK VARMI HEPSİNİ SES OLARAK ADLANDIRABİLİRMİYİZ?

merhaba arkadaşlar, merak ettiğim konu bütün sesleri aynı olarak değerlendirebilir miyiz, bir insan sesi veya hayvan sesi ile müzik veya herhangi bir ses arasındaki farklar nedir? her birini ayrı sınıflandırabilir miyiz yoksa hepsi farklı frekans düzeyinde sesler mi ?
5,301 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Türk
Mehmet Türk
44K UP
Akademisyen

Ses moleküllerin titreşmesi ile oluşan bir basınç dalgasıdır ve boyuna dalga özelliği gösterir. Oluşan tüm seslerde bu özellikler ortaktır. Yani bir maddesel ortam gerekir. Basınç farkı ile iletilirler ve boyuna dalga olarak yani yayılma doğrultusu ile titreşim doğrultusu paralel olacak biçimde ilerlerler. Bu dalganın frekansı, dalga boyu ve ilerleme hızı vardır. Bu üçü arasında;

Hız = Dalga boyu x frekans

Tüm Reklamları Kapat

ilişkisi bulunur. Sesin hızı, yalnızca yayıldığı maddesel ortama ve bu ortamın özelliklerine bağlıdır. Yani aynı ortamda sabittir. Sesin frekansı kaynağın titreşim sıklığına bağlıdır ve dalga boyu da ona göre değişir. İşte frekans bu noktada sesin tizliğini veya baslığını, yani ince veya kalın oluşunu, perdesini belirler. Teoride 16 Hz.'den binlerce Hz.e dek tüm frekanslardaki sesleri algılayabilir insan kulakları. Ancak bu yaşa ve sağlığa göre değişebilir. Algılayamadığımız aralıktaki frekanslardaki sesler de vardır. Birçok hayvanın algı aralığı daha geniştir. Ancak temelde tüm ses dalgaları aynıdır. Şimdi gelelim seslerin farkına...

Frekans ve tını farklı kavramlar. İnsanlar aynı frekansta sesler çıkarsalar bile tınıları arasındaki fark nedneiyle seslerin kime ait olduğunu anlayabiliriz. Aynı şey müzik aletleri için de geçerli. Ayı frekansta aynı notayı çalan (örneğin 440 Hz. ile La notası) bir gitar ile bir flüt arasındaki farkı tını ile anlarız. Yoksa frekansları aynıdır. Frekans, müzikte notaları belirler. Belirli frekanslar belirli notaları gösterir. Ancak notalara karşılık gelemeyn frekans değerleri de vardır. La için 440 Hz. Sol için 392 Hz. frekans karşılıklarını örnen alırsak, arasındaki 8 Hz.'lik farktaki sesler bir notaya karşılık gelmez ama yine de nota ile aynı biçimde oluşturulurlar. Yalnızca biz onlara özel bir ad vermemişizdir. Duymada olduğu gibi, sesleri çıkarmada da canlılar farklı frekans aralıklarında olabilirler. Ancak aynı aralıklara da sahip olabilirler. Yalnızca sesi çıkaran düzeneğin fiziksel özellikleri sesin tınısını değiştirir. Gerisi aynıdır.


2,256 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Güçlü Titreşimler - Müziğin Fiziği. (3 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close