Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emin Akova
Üye 3 Ekim 2022
1

Bütün ve tüm sizce aynı şey mi?

287 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 15 Ekim 2022

Terminolojisi ve dil olarak bakarsak aynı şey değillerdir. Tam eksiğin veya yarımın zıddı sayılabilecek iken bütün parçanın zıttıdır. Bu anlamda tam daha çok ayrı ayrı sayılabilir yapıdaki şeyleri zihinsel olarak çağrıştırıyor. Bütün-parça ilişkisinde ise daha çok ayrı nitelikte olmayan veya birleştirilmiş yapıdaki şeyler imgesel (görsel veya hayali) çağrışım yapıyor. Bu özel ve spesifik ayrımlar dışında zihnimiz dili kullanırken kelime ve kavramların bazı özelliklerinden yola çıkarak birini diğerinin yerine kullanabilmektedir. Bu nedenle tam bütün yerine bütün tam yerine kullanılabilir. Benzetme yaparken de benzer bir durum vardır. Bazı şeyler bazı şeylere bir veya bir kaç yönü ile benzediği için mecaz ve benzetmelerde de bu hem kullanılır hem de yeni isimlendirmelere konu olur. Özellikle isimlendirmelerde yeni kelime türetmek yerine yeni durum veya olguya mevcut kavramları kullanarak isimlendirme yapmak söz konusu olmaktadır.

Dil ve düşünce arasındaki bağlantıları çok iyi anlamak zihnin işleyiş biçimini anlama bakımından çok önemlidir. Dil zihnimizin yazılımıdır ve yazılım bilgisi yanlış ise yanlış çıkarımlara ve sonuçlara ulaşılması kaçınılmazdır. Dil de temsil ilişkisi vardır esasen dil sembolleri içerir. Bizler düşünceleri (imge,hayal) dile aktarmaya çalışırız. Bu yüzden dil düşünceleri belirlememeli. Belirleyici olan düşünce veya imge olmalı. Aksi halde düşünceler dile ve dilin sınırlarına hapsedilmiş olur. Bunun yerine düşünceler belirleyici olmalıdır. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki dil düşünme açısından zorunlu bir unsurdur. Ama buradalo dil kavramı geniştir. Düşünce biçimimiz ve zihnimizin işleyişi açısından sembolleşme zorunlu bir unsurdur ama bu semboller sadece konuşma (sese dayalı sembolleşme) dili ile değil diğer her türlü örneğin işaret dili veya başka türlü de olabilecek tüm sembolleşmeleri kapsar. Önemli olan zihin için düşünülen şey ile sembol arasında bağ kurulmasıdır. Bu bağ kurulduğu sürece zihinsel süreçler normal şekilde işler. Dil ile ilgili özel konuşma genleri ve beyinde özel bölgeler vardır. Eğer söz konusu bağ kurulmazsa bu bölgeler doğru biçimde işlevini yerine getiremez. Ayrıca dil esasen seslere dayanır ancak yazma dili de zihnimize öylesine işler ki herhangi bir ses diline dair kelimenin seslerini duyduğumuz anda zihnimiz kelimeye dair yazma dilindeki kelimenin görsel imgelemesini kullanır. Çocukluk döneminden itibaren öğrenilen yazma dili bu şekilde seslerin yerine geçebilecek görsel imgelemeye neden oluyor görünmektedir. Son olarak zihnimiz için sembolleştirme bağının kurulması dış dünyaya dair olarak semboller yolu ile kavramsal ve düşünsel sınırlar çizilmesini sağlayarak dış dünyadaki olgu ve durumlarla ilgili temsili olarak kelimelerle fark yaratmayı veya farkları kelimelere aktarmayı sağlar. Bu temsili sınırlar sembolleştirme ile çizilmez ise nesnelere dair soyut düşünsel ayrıştırma yapılamayacak demektir ki bu da bilinç veya zeka gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Sonuçta sembolleştirme düşünme bakımından zorunlu bir unsurdur. Beynin ilgili bölgelerinde bu unsur oluşmaz ise dediğim gibi sembolleştirme unsuru oluşmayacağından doğru bir işleyiş olmayacaktır. Ancak bu sembolleştirme öylesine derindir ki zihnimizde ayrılmaz bir temsil iliskisi oluşturur.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close