Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
4

Bütün Temel Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Astronomi) okumak sizce nasıl bir fikir?

Ben gelecekte bir Bilim İnsanı olmak istiyorum. Temel Bilimlerin hepsiyle ilgilenmek istiyorum. Çünkü hepsine de ilgim var.
1,374 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
110K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Neden Olmasın...

Bence harika bir fikir. Geçmişin filozoflarının ayırt edici özelliği buydu.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak günümüz koşuşturma dünyası ne yazık ki bizlere bir şeyleri öncelemeyi, başka bir şeyleri ötelemeyi ve bir şeylerden mutlak surette vazgeçmeyi dayatabiliyor.

Bunların üstesinden gelebilecek sabrımız, enerjimiz ve ekonomik koşulumuz var ise, neden olmasın.

Tüm Reklamları Kapat

İllaki bir diploma almamız şart değil. Bilim kimsenin tekelinde olmadığı sürece, farklı disiplinleri aynı anda öğrenmemek için hiç bir neden yok.

Zira farklı disiplinleri (alanları) aynı anda öğrenebilenin ufku o kadar genişler, olay ve olgulara o kadar nesnel bakmaya başlar ki; yeni el attığı bir bilim alanında ilerlemesi kat kat hızlı olur.

Sonuçta hepsi de bilim ve bilimin yolu da dili de bir. Tek mesele zaman ve imkan... Bu ikisi varsa, yolun açık olsun derim.

117 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Beyza Yalçın
Ben de gelecekte bilim insanı olmak isteyen bir öğrenciyim.

Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki bilgi sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Geçmişteki bir bilim insanı bile belki şu anki bir lise öğrencisi kadar şey bilmiyordu pozitif bilimlerde. Günümüzde akademik kariyer yapmak genellikle bir alan üzerinde uzmanlaşarak oluyor. Tabii ki de diğer alanlarda bilgi sahibi olunabiliyor, farklı üniversitesiler okunabiliyor ancak insan ömrünü göz önünde bulundurursak hepsinde ayrı ayrı uzmanlaşmak biraz zor gibi görünüyor. Ama mesela eğer bir alanda daha iyiysek, bunun okulunu okuduysak ve projeler yapmak istiyorsak bu alanın diğer alanlarla bağlantılarını öğrenebiliriz. Zaten fizikokimya, biyokimya vs hep iç içe. Ya da yazılım mühendisliği okuyup bilgisayar mühendisliğini çift anadal yapan veya bunda lisans yapanlar var. Ama birbirine daha uzak olan dalların hepsinde çok iyi olmak yerine her daldan ayrı ayrı yetenekli ve bilgili kişiler bir araya gelebilir ve böyle takım çalışmaları yapılabilir böylelikle çok daha yararlı işler yapılabilir. Çok azimli ve kendini bilime adamış insanlar var hayranlıkla izliyorum ama dediğim gibi insan hayatı kısa, dünyayı gezmek, dans etmek, tiyatroya gitmek, müzik yapmak, eğlenmek, hobiler var ve en önemlisi geri gelmeyecek zaman var ve bu zamanı paylaştığımız sevdiklerimiz var. Git gide yaşlanan zamana yenik düşen bir vücudumuz, gençliğimiz var. Sırtımıza çok yük bindirmeden,hem yaşamın güzelliklerini görüp hem de evrenin gizemini çözebileceğimiz, araştırıp öğrenip üretebileceğimiz bir hayat bence en güzeli .

103 görüntülenme
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alime Daba
Alime Daba
55K UP
Moleküler biyoloji ve genetik öğrencisi

Yaşadığımız ülkede artık ilgi alanlarımız bile kısıtlanmışken birçok alana ilgi duymak ve bunu meslek haline getirmek gerçekten zor diyebiliriz. Özellikle de temel bilimlere artık yeterince değer verilmiyor ne yazıktır ki.

Bu bölümü seçmeden önce de çok duyduğum şeylerden biri bu tip bölümlerin boşuna okunduğuydu. Onları da tamamen haksız bulmuyorum elbette. Ama bence her şeye rağmen birileri bu bölümleri okuyup bir şeyler başarmayı denemeli.

Tüm Reklamları Kapat

Ben de sizin gibi birçok alana aynı anda ilgi duyardım. Hepsini aynı anda yapmaya ve günlük zamanımı hiç boş geçirmemeye çalıştım hayatımın birçok bölümünde. Sonra farkettim ki her şey ile ilgilenmek bir şeyde başarılı olamın önündeki engellerden biri. Bu konu hakkında araştırmalar yaptım ve bunun 'Parlak nesne sendromu' olabileceğini düşündüm. Eklediğim linkteki videoyu izleyerek bu sendrom hakkında bilgi edinebilirsiniz.

parlak nesne sendromu

Tüm Reklamları Kapat

Psikolojik teşhis koyabilecek bilgim ve yetkim yok. Okuduklarımdan ve izlediklerimden yola çıkarak bu çıkarımı yapmaktayım.

Hali hazırda okuduğum bölümün de içeriğinin farkında olarak pek kolay bir iş olmayacağını söylemek istiyorum. Okuduğum üniversite köklü bir üniversite olmasa da kendine bir şeyler katmayı deneyen biri olarak söylüyorum ki temel bilimlerde bir durma noktası yok.Eğer hayatınız boyunca ilerlemek amacınızsa ve bunu severek yapacaksanız bu iş size uygundur. Emek harcayıp sonucunu elbette alırsınız. Başarabilirseniz muhteşem olur. İnsan beyninin de bir sınırı olmadığı için öğrenmenin de bir sınırı yoktur bence.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Selim Altunöz
Bilim insanı olmak isteyen bir 12. sınıf lise öğrencisi

Ben henüz bir lise öğrencisiyim, fizik okumak istiyorum. Konu hakkında belli bir donanımım elbet var ama yüksek değil, ona göre ciddiye almanı öneririm. Ama anlatacağım şeyler yüksek oranda herkes tarafından bilinen şeyler. Açıkçası ben insanlara bir şeyler katmayayım ama böyle her alanda bilgim olsun her şeyi yerinde öğreneyim yaşayayım dolu, bilge bir insan olayım benzeri düşüncelerin varsa bu dediğini yap. Ama şunu bilmeni isterim ki 4 yıl fizikte lisans yaptığında Fizikçi sayılacak kadar şey bile bilmiyor olacaksın. Sadece fizik mezunu olacaksın. Bu diğer bahsettiğin alanlar için de geçerli, okuduğun üniversite ile de alakası yok. Ben bizzat Boğaziçi Üniversitesinde bir profesörden Matematik bölüm tanıtımını dinledim. 2. yılın sonunda 90lar seviyesine yeni geliyorsun. 3. yıl da demiş olabilirler, hatırlamıyorum. Yani sen bir alanda 4 yıl lisans yaparak ancak belli bir yere kadar gelebiliyorsun. Bunun müfredata bağlı kalmakla da alakası yok, kalmasan bile ne kadar çalışırsan çalış 4 yılda bir bilim insanlarıyla çalışacak Matematikçi gibi olmayacaksın (araştırmalarda çalışabilirsin daha 2. 3. yılında yapan birçok insan var bundan bahsetmiyorum). Eğer başarılı olmak ve insanlığa bir şeyler katmak istiyorsan tüm ömrünü bir alana veya o alanla alakalı birkaç alana ayırman gerekiyor. Yani demem o ki o dediğin bölümlerin hepsini okursan bir bilim insanı olarak görülmeyeceksin, ama çok bilge biri olacaksın. Ve bölüm başı 4 yıl dersek 5 bölüm saymışsın 18 yaşında üniversiteye başlasan hepsi bittiğinde 38 yaşında olacaksın. O raddeden sonra belli bir alana odaklanabilirsin belki bilmiyorum ama o zamana kadar harcadığın vakit daha çok kendini geliştirmek olacak alanına çok bir katkısı kalmayacak, ayrıca belki de seçeceğin bölümü yıllar önce okumuş olacaksın. Yani ne istediğine bağlı. Ve ayrıca şunu da söylemek zorundayım, örneğin fizikle ilgilendiğinde biyolojiden mahrum kalmayacaksın. Yine ana alanın fizik olsa bile istersen biyolojiden dersler alabilirsin ve kitaplar okuyabilirsin. Gerçekten sana yetkin denecek düzeyde kendini eğitebilirsin. Zaten sadece tek bir alanla ilgilenerek başarılı olma ihtimalin de işin özü çok yüksek değil, temel bilimciysen elbette hayatında alanın olmayan diğer temel bilimler de olacak. Yani sen herhangi bir temel bilim bölümü okuduğunda ve o alanda yıllarca kendini geliştirdiğinde bilim adamı olmuş olacaksın

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close