Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Bünyemiz maksimum ne kadar kas kütlesi kazanabilir?

478 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yakup Burak Sarıarslan
Bağımsız Araştırmacı/Amatör Vücut Geliştirici

İnsan vücudunun kas kütlesi kazanması birçok değişkene bağlıdır fakat bu yazımızda sizlere en iyi koşullarda bir insanın kazanabileceği kas oranına göz atacağız.

Bir insanın en iyi koşullarda ne kadar kas kütlesi kazanabileceği, birçok faktöre bağlıdır. Bu faktörler arasında antrenman düzeni, beslenme, yaş, cinsiyet, hormon seviyeleri, stres seviyeleri ve uyku kalitesi yer alır.

Bunların yanı sıra bireyin genetik faktörleri de çok önemlidir

Tüm Reklamları Kapat

-UYDU HÜCRESİ AKTİVİTESİ

-TESTOSTERON HORMONU VE MYOSTATİN PROTEİNİ

-KEMİK YAPISI VE KAS KAZANIMI İLİŞKİSİ

bu faktörlerden birkaçıdır

Tüm Reklamları Kapat

Antrenman düzeni, kas kazanımı açısından en önemli faktördür. Bir kişi, ağırlık kaldırma gibi kasları güçlendiren egzersizler yaparak kaslarını aktive edebilir ve kas kütlesini artırabilir. Ancak, aşırı antrenman da kas kazanımını engelleyebilir veya yavaşlatabilir. Ayrıca, antrenman dışındaki zamanlarda yeterli dinlenme süresi ve uyku da kas kazanımı açısından önemlidir.

Beslenme de önemli bir faktördür. Kas kütlesi kazanmak için yeterli miktarda protein almak gereklidir. Ayrıca, yeterli miktarda kalori almak da kas kütlesinin artmasına yardımcı olabilir.

Birçok faktör bir arada düşünüldüğünde, bir insanın en iyi koşullarda kas kütlesini %20 ila %50 arasında artırabileceği tahmin edilir fakat bu sadece tahminden öteye gidememiştir. Ancak, bu rakam herkes için aynı olmayabilir ve her kişinin kendine özgü bir kas kazanımı potansiyeli vardır.

Şimdi birde konuda uzman bazı araştırmacıların yaptıkları tahminlere göz atalım;

[1]Lyle McDonald’ın Kadın ve Erkekler için kas kazanım kapasitesi tahmini:

legionathletics

Alan Aragon’ın paylaştığı bir tablo:

legionathletics

Ayrıca antrenman sonrasında veya öncesinde vücudunuza aldığınız besinlerin kalitesi de gelişimde çok büyük rol oynar, olabildiğince kaliteli protein, kaliteli lif, vitamin, mineraller ve karbonhidrat alımına dikkat ederseniz verdiğiniz emeğin karşılığını o kadar hızlı alırsınız.

Ayriyeten daha etkin bir antrenman ve düzenli bir gelişim istiyorsanız muhakkak bir diyetisyen ve konuya hakim bir antrenör ile çalışmanız en doğrusu olacaktır.

Peki ya insan vücudunun bu konudaki sınırlarını zorlayabilir miyiz ?

Cevap, elbetteki zorlayabilir ve hatta üstüne bile çıkabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

[2]Bu konu çok derin, karmaşık ve kafa karıştırıcı olabilir bu yüzden sizlere sadece ufak bir bilgi vermek amacı ile örnekler vereceğim fakat lütfen bu verdiğim bilgileri derin araştırmalar, testler, konuda uzaman kişiler ve tahliller olmaksızın, uygulamaya çalışmayın. Unutmayınki insan vücudunun ve anatomisinin bir sınırı olmasının ardında yatan nedenler vardır. Ve bu anlatacağım yöntemler profesyöneller harici uygulanırsa ciddi sağlık problemlerine yol açabilir, lütfen sadece bilgilenmek için okuyun.

Vücudun kas kazanımı ve gelişimi sınırlarını belli başlı medikal ilaçlar sayesinde arttırabiliriz, bu ilaçlar genel olarak Steroidler, Anabolik Steroidler, Testosteron takviyeleri gibi gereksiz ve fazla kullanımında ciddi sağlık sorunlarına yol açan ilaçlardır ve bazı ülkelerde yasadışı olabilir. Ülkemizde kullanımına izin verilse bile yukarıda belirttiğim gibi profesyoneller dışında doktor kontrolü ve konuda uzman bir antrenör gözetimi dışında kullanmayınız.

Sağlıklı günler dilerim

Kaynaklar

  1. Legion Athletics. Here’s How Much Muscle You Can Really Gain Naturally (With A Calculator). (13 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Legion Athletics | Arşiv Bağlantısı
  2. B.Sarıarslan. (Bilgilendirici Araştırma, 2023). Vücudun Kas Kazanım Sınırlarını Zorlamak Ve Bu Konudaki Medikal İlaçlar.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close