Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Bundan birkaç 10 bin yıl öncesine kadar böcekler menümüzde iken, neden bugün onlardan genel olarak tiksiniyoruz?

287 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İhsan Doğu
İhsan Doğu
42K UP
Öğrenci

Böceklerden tiksinmek ve korkmak; muhtemelen atalarımız M.Ö 10000 yıllarında Bereketli hilal ibölgesinde dünyayı insan dünyasına dönüştürmenin ilk adımı olan yerleşik hayata geçtiğinde ve tarıma başladığında, böcekleri hasatları tahrip eden haşereler olarak görmeleriyle başlıyor. Tarım ile birlikte yerleşmeye başlayan insanlar ataları gibi böcek ile beslenmeyi unutuyorlar ve yetiştirdikleri bitki ve tarıma geçiş ile evcilleştirilen inek, koyun, keçi gibi hayvanlarla besleniyorlar.

  Daha sonra, yerleşik yaşam kültürleri oluşturdukça toplumlarda yemek kültürleri de oluşmaya başlıyor. Tarım sayesinde içerisinde böceklerin bulunmadığı ve böceklerin zararlı canılar olarak algılandığı yemek kültürü Mezopotamya'dan Avrupa'ya doğru yayılmaya başlıyor. Avrupalılar farklı bölgelere yayılmaya başladıkça böcek yememin içerisinde bulunmadığı yemek yeme kültürünü yaymaya başlıyorlar ve yerleştikleri yerdeki yerlilerin böcek yediğini gördüklerinde böcek yemenin ilkel, barbar ve vahşi bir davranış olduğunu düşünüyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

  Sonuç olarak bazı kültürlerde (Özellikle Avrupa ve Amerika’da) böcekler, yiyeceklere gelen, ekinleri istila eden, ısıran ve sokan zararlı bir canlı olarak algılanıyorlar. Dahası örümcekler, akrepler, keneler hatta salyangoz ve sümüklü böcekler bile böcek olarak algılandıkları için kültürel aktarımların ve söylentilerin kişide bıraktıkları etkiler ile böcekler, sadece iğrenç ve korkunç varlıklar olarak algılanıyorlar.

145 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Should We Eat Bugs? - Emma Bryce. (24 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Should We All Be Eating Insects?. (24 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Koralp Erin
Koralp Erin
209K UP
Astrofizik meraklısı...

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre dünya üzerinde 2 milyar insan düzenli şekilde böcek tüketiyor. Yani dünya nüfusunun yaklaşık 3'te 1'i. Bu da, aslında böceklerden hala tiksinmediğimizi gösterir. (genel olarak)

Zaten milyonlarca böcek türü arasından sadece 1900 kadarı yenilebilir olarak belirlenmiştir. Bunların içinden de, sadece 500 kadarı hali hazırda tüketiliyor. Böcekle beslenmek, hem insan hem de çevre için sağlıklıdır fakat nüfus fazla olunca ihtiyacı karşılamak çok zordur. Sağlıklı bir insan günde ortalama 2000 kalori (metobolizmaya bağlı olarak) tüketir. Besin değeri en yüksek böcek çekirgedir. Bir tanesi ortalama 4 kaloridir. Yani bir insanın günde, ortalama 500 çekirge tüketmesi gerekir ki, eğer böcek çiftliğiniz yoksa bunları doğadan toplamak imkansız olur.

Tüm Reklamları Kapat

2015 yılında FAO'nun yayımladığı yenilebilir böcek raporunda, halkı, daha çok böcek tüketmeleri konusunda teşvik etmektedir.

118 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close