Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Bundan 500 yıl sonrasında dinler unutulur mu?

Evet, şuandan 500 yıl sonrası düşündüğümüzde herkes uzayda, gezegenden gezegene dolaşırken kim saçının açık veya kapalı oldugunu ya da 12 ayda bir oruç tutması gerektiğini hatırlayacak ki (veya önemseyecek)? Hepsi bir süre sonra unutulmayacak mı?
421 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Günümüz itibariyle yaklaşık 3500 yıl önce yazılmış olan Tevrat unutulmadı. 500 yıl sonra neden unutulsun ki?

Tevrat unutulmadıysa çok daha yeni olan İnciller ya da Kur'an neden unutulsun?

Hemen hepsi, geniş kalabalıklar tarafından takip ve kutsal olarak kabul edilen metinler. Çok sayıda insan bu metinleri ve bu metinlerin içinden çıkan devasa külliyatı sürekli inceliyor, anlatıyor, tekrar tekrar yorumluyor ve geniş kitlelere ulaştırıyor.

Tüm Reklamları Kapat

1000 yıl öncenin dünyası ile bugünün dünyası gerçekten çok farklı ancak dinlerin ve kutsal metinlerin hiç biri unutulmadı hatta belki de daha da güçlendi.

Tarihe baktığımızda gördüklerimizden yola çıkarsak dinlerin, gelecekte unutulacağına dair bir veri görmüyoruz.

Ve inanç sistemlerinde, dinlerde yorumculuk denen bir kavram var. Hiç şüphemiz olmasın ki gelecekte dinleri, o günün yaşamına uyarlayan ve dini metinlerde o günün yaşamsal dinamiklerini işaret eden noktalar bulup çıkaracak insanlar olacak. Geniş kitleler bu insanları takip edecek ve fikir önderi olarak görecek. Hiç şüphemiz olmasın ki sanal dünyada, metaverse ya da siberuzayda abdest alınacak, namaz kılınacak. Belki şu an yapılıyordur bile. Sanal dünyada tessettür de olacak, oruç da olacak, dini yaşama uygun sanal seks de olacak.

Ancak benim tahminim şu ki dinleri, yaşamının temel dayanağı olarak gören insanların oranı azalacak. Yani bugün dünyanın %90î kendisini herhangi bir dini inanca sahip olarak tanımlıyorsa bu oran düşecek ve ilahi dinlere bağlı insan oranı azalacak.

Ancak bu, dinler unutulacak demek değil. Her dönemde dinlere itimat edip dini metinleri kutsal olarak gören insanlar var olacaktır.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

İnsanların çoğu zaman atladığı konu din konusu Yaratıcı düşüncesinden bağımsız değildir ve yaratıcı düşüncesi ise felsefe tarihinin en eski ve kadim konularından biridir. Bu açıdan din olgusunu ayakta tutan şey bir Yaratıcının var olabileceğine dair argümanlar ve inançtır en temelde. Bir çok kişi bu durumu atlar. Yani din ve inanç olgusu insanoğlu için bir Yaratıcının varlığına dair tartışmalar bitmediği sürece bitecek bir konu değildir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close