Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Bunca şey neden, ne için ve nereden?

Evet, çok şaşırtmayan bir soru.. ancak sorum şu ki ister evrim,ister dinler, isterseniz de yaratıcı inancı, benim merak ettiğim şey; Her şeyin başlangıcı, başlangıç diye bir terim yoksa da bir var oluş, enerji kaynağı.. Bir insanın doğduğundan itibaren öğrenemeyeceği şey. Bu konudaki her çalışmanın para kazanımına dayalı olması ( insan sömürüsü ).
417 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Bizi biz eden en önemli soru bu: Neden?

Neden sorusu türümüzü diğer bütün canlılardan farklı kılan belki de en önemli soru. Fakat bizim için bile bunun bir sınırı var. Aslında bizim sınırlılığımızın bir sınırı. Evrenimizin, dünyamızın yaşı ile kıyasladığımızda henüz evrimimizin başında bebek sayılırız.

Fakat yine de etrafımızda olup biten her şey ile ilgili neden sorusuna yönelik zekamızın, bilimimizin vereceği maddi temelli kuşku duyulmayan cevaplar var.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevaplar ağırlıklı olarak dünyamız ve çevresi eksenli bir sınıra sahip iken evren ile ilgili olarak da bu temelli çok güçlü öngörülerimiz var.

Konusu ve içeriği fark etmeksizin, neden sorusunu sorduğumuzda her vereceğimiz cevaba bir neden sorusu daha yöneltirsek; önce kesinlik düzeyinde, ardından güçlü öngörülerimiz düzeyinde varacağımız yer, yani neden sorusunun artık anlamını yitireceği yer maddi evrenimizin sınırı ve ötesi olur. Ona da şu an itibarı ile evrimsel gelişimimiz el vermiyor.

Fakat emin olduğumuz şey şu: Atom altı dolanık parçacıkların hareketi dışında bizi ve daha üstü kapsayan evren ile ilgili hemen hemen her konuda; ister ispata ister güçlü ve dayanaklı öngörülere dayalı olsun, neden-sonuç içerikli soru ve cevaplarımız var. Maddi evrenimizin başlangıcına değin. Ötesi muamma… Ötesi için dileyen nazikçe bilmiyorum da diyebilir, dileyen bir yaratıcıya da bağlayabilir. Bundan sonrası öznel bir tercih olur.

Bir insanın alıcıları (duyuları), istese de istemese de, az ya da çok, doğumundan itibaren öğrenmeye programlı. Bu, hayatta kalmanın genetik bir zorunluluğu.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konudaki her çalışmanın para kazanmaya dönük olması meselesine gelince: İlki para ile ilgili ve kanımca yapılan yaygın bir hata. Para elin kiri, her şey para değil vb. içerikli…

Oysa para bir kağıttan öte alın terinin, emeğin bir karşılığı, ötesi değil ve haklı olarak her emek harcayan, yaşamını idame ettirmek için bu değişim değeri üzerinden ihtiyaçlarını karşılamak için paraya, yani aslında emeğine, alın terine değer verecektir. Burada abes bir durum yok.

Fakat para üzerinden para kazanmak, parayı kutsayıp onun dışında bir değer tanımamak ve hak edilmemiş olarak, parayı tüm değerlerinin üstünde tutmaksa kast edilen; evet ne yazık ki haklısınız ve bu, bugün için dermansız bir illet. Hele ki söz konusu bilim ise…

Sömürü konusu biraz daha farklı. Zira o, ne yaratılan değerin kendisi ne emeğin kendisi ne de karşılığı olan ve değişim değeri içeren paranın kendisi ile ilgili değil. Aksine yaratılanın, hak edilenin ve karşılığı olarak verilmesi gereken paranın birileri tarafından türlü ve haksız gerekçelerle gasp edilmesi ile ilgilidir. Neticede egemen iktisadi sistemin adı kapitalizmdir ve temeli sömürüye dayanır. Zira kelime anlamı da “anamal”, “anapara”dır. Yani doğasına uygun davranmaktadır. Mesele; hakkı gasp edilenin ve hakkı olanı almak üzere, doğasına uygun davranıp davranmadığıdır. Bu da herkesin kendine sorup belki de yanıtlaması gereken en önemli neden içerikli sorudur.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Oxal
Herhangi bir deneyimim yok.

Bu konudaki her çalışma, hepimizde var olan merak duygusuna dayalı. Merak ettiğimiz bazı şeyleri keşfedebildik. Tüm soruları cevaplayamasak da sistematik bir şekilde, doğayı anlama biçimimizi genişleterek bundan faydalar sağladık. İnsanoğlu bazı soruları cevaplayamayacağı için merak etmeyi bıraksaydı ateş yakmayı bile öğrenemeyecekti. Yaptığımız keşiflerin maddi çıkar uğruna kullanılması merak ve araştırma duygumuzu itibarsızlaştırmaz. Doğayı kavrama biçimimiz duyu organlarımıza dayalı ve bunlar da canlılığımızı devam ettirmek üzere gelişen organlar. Matematik ve mantık gibi alanları doğayı anlamlandıracak soyut kavramlar olarak kullanmayı da çok kısa bir süredir araç olarak kullanabiliyoruz. Belki insan beyni biyolojik süreçte yaşadığı gelişimle bizi şaşırtan kavrayışlar gerçekleştirebildi ama yine de tüm kozmosu anlamlandırabilmesi için gitmesi gereken çok yol var. İnsanlık için ümitsiz olmamalıyız.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close