Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Bugüne kadar uzayda kaç kişi ölmüştür?

423 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Erdim Büyüktosun
Wikipedia'ya erişimi bulunan kimse.

Kendini Dünya atmosferinin üzerine park eden ilk uzay istasyonu, 19 Nisan 1971'de fırlatılan (insansız) SSCB'nin Salyut 1'iydi. Sadece birkaç gün sonra, üç Sovyetlik bir mürettebat, uzaya girmek amacıyla Soyuz 10'u patlattı. istasyon ve tam bir ay boyunca yörüngede kalmak. Soyuz 10 mürettebatı Salyut 1'e güvenli bir şekilde kenetlenmiş olsa da, giriş kapağındaki sorunlar onların uzay istasyonuna girmelerini engelledi. Dünya'ya erken dönüş yolculukları sırasında, Soyuz 10'un hava kaynağına zehirli kimyasallar sızarak bir kozmonotun bayılmasına neden oldu. Bununla birlikte, mürettebatın üç üyesi de nihayetinde uzun süreli bir etki olmaksızın eve güvenli bir şekilde ulaştı.

Sadece birkaç ay sonra, 6 Haziran'da, Soyuz 11 görevi uzay istasyonuna erişimde bir çatlak daha yaşadı. Önceki mürettebattan farklı olarak, üç Soyuz 11 kozmonotu - Georgi Dobrovolski, Vladislav Volkov ve Viktor Patsayev - Salyut 1'e başarıyla girdiler. Gemiye çıktıktan sonra, sonraki üç haftayı yalnızca uzayda geçirilen en uzun süre için yeni bir rekor kırmakla kalmayıp, aynı zamanda yeni bir rekor kırarak geçirdiler. ayrıca insan vücudunun uzun süreli ağırlıksızlıkla nasıl başa çıktığına odaklanan bir sürü deney yürütüyorlardı.

29 Haziran'da kozmonotlar, Soyuz 11 uzay aracına geri yüklendi ve Dünya'ya inişlerine başladı. Ve işte o zaman trajedi patlak verdi.

Tüm Reklamları Kapat

Yerdekiler için, Soyuz 11'in yeniden girişiyle ilgili her şey sorunsuz gitti. Uzay aracı, atmosferi sorunsuz bir şekilde geçti ve sonunda planlandığı gibi Kazakistan'a iniş yaptı. Kurtarma ekipleri kapağı açana kadar, içerideki üç mürettebat üyesinin de ölmüş olduğunu keşfettiler.

Devlet Komisyonu başkanı Kerim Kerimov, Ben Evans'ın Foothold in the Heavens adlı kitabında, "Dışarıdan bakıldığında hiçbir hasar yoktu" diye hatırlıyor. "[Kurtarma ekibi] yan kapıyı çaldı ama içeriden yanıt gelmedi. Kapağı açtıklarında, üç adamı da koltuklarında hareketsiz, yüzlerinde lacivert yamalar ve burunlarından ve kulaklarından kan izleri ile buldular. Onları iniş modülünden çıkardılar. Dobrovolski hala sıcaktı. Doktorlar suni teneffüs yaptılar. Raporlarına göre ölüm nedeni boğulmaydı.”

Ölümcül kazanın, uzay aracının iniş aracında hizmet modülünden ayrılırken patlayarak açılan hatalı bir valf contasının sonucu olduğu belirlendi. 104 mil (168 km) yükseklikte, sızdıran bir valf ve uzay boşluğunun ölümcül birleşimi, mürettebat kabinindeki tüm havayı hızla emerek kabinin basıncını düşürdü. Valf kozmonotların koltuklarının altına gizlendiği için sorunu zamanında çözmeleri neredeyse imkansızdı.

Soyuz 11 mürettebatının dekompresyon ölümlerinin doğrudan bir sonucu olarak, SSCB hızla tüm kozmonotların yeniden giriş sırasında basınçlı uzay kıyafetleri giymesini zorunlu kıldı - bugün hala yürürlükte olan bir uygulama.[1]

Uzayda ölen tek üç kişi olan kozmonotlar Georgi Dobrovolski (solda), Vladislav Volkov (ortada) ve Viktor Patsayev (sağda) üç SSCB pulunda gösteriliyor.
Uzayda ölen tek üç kişi olan kozmonotlar Georgi Dobrovolski (solda), Vladislav Volkov (ortada) ve Viktor Patsayev (sağda) üç SSCB pulunda gösteriliyor.

Teşekkürler.

Kaynaklar

  1. Jake Parks. How Many Astronauts Have Died In Space?. (7 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 18 Şubat 2023. Alındığı Yer: Astronomy | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close