Kendini Dünya atmosferinin üzerine park eden ilk uzay istasyonu, 19 Nisan 1971'de fırlatılan (insansız) SSCB'nin Salyut 1'iydi. Sadece birkaç gün sonra, üç Sovyetlik bir mürettebat, uzaya girmek amacıyla Soyuz 10'u patlattı. istasyon ve tam bir ay boyunca yörüngede kalmak. Soyuz 10 mürettebatı Salyut 1'e güvenli bir şekilde kenetlenmiş olsa da, giriş kapağındaki sorunlar onların uzay istasyonuna girmelerini engelledi. Dünya'ya erken dönüş yolculukları sırasında, Soyuz 10'un hava kaynağına zehirli kimyasallar sızarak bir kozmonotun bayılmasına neden oldu. Bununla birlikte, mürettebatın üç üyesi de nihayetinde uzun süreli bir etki olmaksızın eve güvenli bir şekilde ulaştı.
Sadece birkaç ay sonra, 6 Haziran'da, Soyuz 11 görevi uzay istasyonuna erişimde bir çatlak daha yaşadı. Önceki mürettebattan farklı olarak, üç Soyuz 11 kozmonotu - Georgi Dobrovolski, Vladislav Volkov ve Viktor Patsayev - Salyut 1'e başarıyla girdiler. Gemiye çıktıktan sonra, sonraki üç haftayı yalnızca uzayda geçirilen en uzun süre için yeni bir rekor kırmakla kalmayıp, aynı zamanda yeni bir rekor kırarak geçirdiler. ayrıca insan vücudunun uzun süreli ağırlıksızlıkla nasıl başa çıktığına odaklanan bir sürü deney yürütüyorlardı.
29 Haziran'da kozmonotlar, Soyuz 11 uzay aracına geri yüklendi ve Dünya'ya inişlerine başladı. Ve işte o zaman trajedi patlak verdi.
Yerdekiler için, Soyuz 11'in yeniden girişiyle ilgili her şey sorunsuz gitti. Uzay aracı, atmosferi sorunsuz bir şekilde geçti ve sonunda planlandığı gibi Kazakistan'a iniş yaptı. Kurtarma ekipleri kapağı açana kadar, içerideki üç mürettebat üyesinin de ölmüş olduğunu keşfettiler.
Devlet Komisyonu başkanı Kerim Kerimov, Ben Evans'ın Foothold in the Heavens adlı kitabında, "Dışarıdan bakıldığında hiçbir hasar yoktu" diye hatırlıyor. "[Kurtarma ekibi] yan kapıyı çaldı ama içeriden yanıt gelmedi. Kapağı açtıklarında, üç adamı da koltuklarında hareketsiz, yüzlerinde lacivert yamalar ve burunlarından ve kulaklarından kan izleri ile buldular. Onları iniş modülünden çıkardılar. Dobrovolski hala sıcaktı. Doktorlar suni teneffüs yaptılar. Raporlarına göre ölüm nedeni boğulmaydı.”
Ölümcül kazanın, uzay aracının iniş aracında hizmet modülünden ayrılırken patlayarak açılan hatalı bir valf contasının sonucu olduğu belirlendi. 104 mil (168 km) yükseklikte, sızdıran bir valf ve uzay boşluğunun ölümcül birleşimi, mürettebat kabinindeki tüm havayı hızla emerek kabinin basıncını düşürdü. Valf kozmonotların koltuklarının altına gizlendiği için sorunu zamanında çözmeleri neredeyse imkansızdı.
Soyuz 11 mürettebatının dekompresyon ölümlerinin doğrudan bir sonucu olarak, SSCB hızla tüm kozmonotların yeniden giriş sırasında basınçlı uzay kıyafetleri giymesini zorunlu kıldı - bugün hala yürürlükte olan bir uygulama.[1]

Teşekkürler.
Kaynaklar
- Jake Parks. How Many Astronauts Have Died In Space?. (7 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 18 Şubat 2023. Alındığı Yer: Astronomy | Arşiv Bağlantısı