Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hayri Tolga Yıldız
Üye
3

Bu pandemi süreci çok uzun sürerse insan türü ne gibi evrimsel adaptosyanlar kazanır?

Bu adaptosyanların başında virüse karşı bağışıklık kazanma gelir tabii ama bunun olmayacağını varsayarsak örneğin maskenin hayatımızın bi parçası olması fizyolojimizde neleri değiştirir vs.
252 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Buğra Karakaya
Buğra Karakaya
1,683 UP
Öğrenci

Öncelikle bir olayın evrimsel süreci etkileyebilmesi için onun hayatta kalma ya da üreme yetisini doğrudan etkilemesi gerekir. Bu konuyla ilgili hipotetik bir konsept oluşturacak olursak, bu olguyu dikkate almamız oldukça önemli. Bir olasılıklar zinciri düşünmeye başlayalım...

Düşünmemiz gereken nokta: salgının bizim hayatımızda yol açtığı ya da söylediğin gibi çok uzun süreceği varsayımında, yol açacağı köklü değişikliklerin ne olduğudur. Bunu düşündükten sonra da işimiz bitmez çünkü bu değişikliklerin, hayatta kalma ve üreme yetimizi oldukça etkilemesi gerekmektedir. Maske takmanın bir zorunluluk olması, bazı insanların hayatta kalmasını, biyolojik yoksunlukları dolayısıyla engelledi mi? Hayır. Peki ya maske takabilen insanlar daha mı rahat eş buluyorlar? Hayır. O halde bu durum bizim evrimimizi etkilememeli değil mi?

Tüm Reklamları Kapat

Yanıt şu ki, değil. Çünkü işin hayatta kalma ve üreme kadar önemli olmasa da oldukça önemli olan ayrı bir boyutu var. O da zaman... Sözünü ettiğin çok uzun sürecek zaman eğer gerçekten ÇOK uzun sürerse, bu anlamsız görünen etkenler, bazı anlamlar kazanabilirler. Bunlar çok büyük etkiler olmayacaktır ve bu büyük olmayan etkilerin olması da düşük olasılıklar dahilindedir ancak olasıdır. Örneğin oldukça uzak bir gelecekte salgının bitmemesi gibi neredeyse olanaksız bir olasılığı varsayarsak, bazı solunum sıkıntısı çeken bireyler ve onların yeni kuşaklara aktaracağı genler elenebilir. Görüldüğü üzere olasılıklar ve etkenler sonsuz.

"Maske hipotezini" bir kenara koyarsak, işin psikolojik evrim boyutuna ulaşabiliriz. Varsaydığımız, salgının bitmediği bu çok uzak gelecekte, sıcakkanlı ve sosyal bireyler elenebilirler. Eninde sonunda bu genlere sahip bütün bireyler üreyemeden ölünce, bu genetik kodlar geleceğe aktarılamaz. Bunun sonucunda insanlık daha az sosyal, bireyler arası daha güç iletişen canlılara dönüşebilir.

Bütün bunların yanında belki de gelecekte virüsün şimdiki halinden apayrı bir haliyle karşı karşıya kalabiliriz ve bütün olasılıklar en kökünden değişebilir. Ancak teorimiz virüsün yok edilmediği çok uzak bir gelecek gibi olanaksıza yakın bir temel üstüne kurulu olduğu için muhtemelen hiçbiri de gerçek olmayacaktır. Fakat varsaymaktan ve olasılıkları hesaplamaktan ne zarar gelebilir ki, değil mi? İyi günler dilerim.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close