Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
11

Bu Olayı bilimle nasıl açıklayabiliriz? Korkular içerisindeyiz?

Merhabalar, Geçtiğimiz yıllarda dedem vefat etti. O vefat etmeden yaklaşık 1 hafta önce ise baska bir akrabamız vefat etti, Dedem Ölüm döşeğindeyken, ölmesine 2 gün kala o vefat eden akrabamızla sohbet ettiğinden ve kendisiyle iletişime girdiğinden bahsetti o baygın haliyle (O akrabamızın öldüğünden haberi kesinlikle yoktu).Gerçekten Cok korktuk?
1,352 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Kadir Karapelit
Konuya dair fikrim var

Bu tür olayları duyduğumda, gerçekten şaşırtıcı ve bazen korkutucu olabileceğini düşünüyorum. Ancak, bazen insanların ölüm döşeğindeyken duyusal ve duygusal deneyimler yaşadığına dair birçok hikaye duydum. Bu, bazen bilinçaltımızın bize oynadığı bir oyun olabilir. Ölüm döşeğinde olan bir kişi, duygusal ve fiziksel olarak çok hassas bir durumda olabilir, bu da onların çeşitli deneyimler yaşamasına neden olabilir. Ayrıca, bazen rastlantılar da bu tür olayların arkasında olabilir. Ölen bir akrabanızı düşünmek ve sonra onunla ilgili bir şeyler yaşamak tamamen tesadüfi olabilir. Ancak, bu tür deneyimlerin bizi korkutmasına izin vermemeliyiz. Bunun yerine, belki de bu deneyimlerin hayatın gizemli ve anlaşılmaz yönlerini yansıttığını düşünebiliriz.

Kaynaklar

  1. W. F. Barrett. Deathbed Visions. ISBN: 9781907661020.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Selin Demiryol
Moleküler Biyolog

Bu durumu açıklayabilecek farklı alt başlıklar bulunsa da bilimsel olarak kanıtlamak bir o kadar zordur. Psikanalistlerin araştırmalarına göre rüyalarla gerçek hayat arasındaki bir bağlantının doğrudan yaşadıklarımızın bilinçaltımıza yansıması olduğu savunulmaktadır. Freud bu durumu zihnin bastırılmış düşünce ve duygularını açığa çıkmasını sağlayan bir yolu olduğuna inanıyordu.[3] Bu durumda dedenizin ailenizde vefat eden kişiyle öncesinde yapmış olduğu bir görüşme, ya da geçmiş hayatısındaki bir olay öncü olmuş olabilir. Bu durumda çıkarılabilecek ortak sonuç şu dur ki, yaşadığı durum ve koşul, hastalığından etkilenmesi sonucu gerçekleşen simge ve fenomenleri rüyasına entegre ederek bilinçaltında o insanla yaşadığı bir anı çağrıştırmış olabilir. Psikanalistler bu durumu iç dünyanın dışa yansıması olarak bahsetmektedirler.[1] Bu durumun diğer bir açıklaması da "Patolojik Rüya" olarak bilinmektedir. Hala tıbbi bir şekilde açıklamak zor olsa da Hall ve Nordby'nin devamlılık hipotezine göre günlük yaşantıdaki rahatsız ediciliğin ve bulunan durumun rüyaya yansıması bu terimin bir destekleyicisidir.[2]

Psikanalistler dışında bunun ilaçların advers etkilerinden ötürü de gerçekleşebileceğini açıklamışlardır. Bunun belirgin bir örneği ilaçların hatta özelikle antidepresan ilaçların (SSRI) nöron etkileşimi üzerinden beynin yapısını etkilemesidir. Antidepresan ilaçların hipokampal bölge ve amigdalanın aktivasyonu üzerinden rüyaların bozukluğundan bahsedilmiştir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. İmamoğlu. (2010). Bazi Psi̇kanali̇stlere Göre Rüyanin İnsan Hayatindaki̇ Rolü. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (SAUIFD), Cilt: XII, Sayı: 22, sf: 21-47. | Arşiv Bağlantısı
  2. U.O. Akyıldız. Patolojik Rüya. (2 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 6 Eylül 2023. Alındığı Yer: Türk Uyku Tıbbı Dergisi | Arşiv Bağlantısı
  3. Independent Türkçe, New Scientist, Science Alert Derleyen: Çağla Üren. Kötü Rüyalar Ve Kabuslar Hakkındaki Bilimsel Gerçekler. (6 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 6 Eylül 2023. Alındığı Yer: Independent Türkçe | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Berke Kaan Berberoğlu
Konuya dair fikrim var

İnsan beyninin sırlarını son birkaç on yılda yeni yeni ortaya çıkarıyoruz. Bilinç, duygu, düşünce, rüya, hatıra, zeka gibi bizi biz yapan birçok şey beyin sayesinde oluşuyor. Bilim ve teknoloji geliştikçe bu karmaşık fonksiyonlarla dolu olan insan beyninin sırlarını çözmeye devam edeceğiz.

Anlattığınız olayda olan şey ilk başta kulağa paranormal bir olay olarak gelebilir. Fakat bu beynin oyunlarından biri olmalıdır. Beyin hatıraları saklamak konusunda aslında çok iyidir. Genelde yakın zamana dair hatıralar pek hatırlanmaz, daha çok eskiye dair olaylar hatırda kalır. Aslında yakın zamana dair hatıralar da beyinde hafızaya kayıtlıdır. O hafızalara ulaşmak için yapılan bilimsel çalışmalar olduğunu biliyorum.

Benim de çok yaşlı olan babaannem, bizde kaldığı sürede gecenin bir yarısında yatağından doğrulur, çocukluğunda yaşadığı hatıraları sanki yeniden yaşıyormuş gibi, sanki karşısında anne babası varmış gibi karanlığın içinde onlarla konuştuğunu sanarak sohbet ederdi. Yaşanan bu durum beynin görmüş olduğu hasardan, daha doğrusu beyindeki bu hafıza işini yöneten merkezdeki bir hasar olmalıdır. Dedenizde de muhtemelen benzer bir durum vardı.

Tüm Reklamları Kapat

Beyin, bedenin kontrolünü elinde tuttuğu için onun gösterdiği görüntüler bizler tarafından gerçek algılanır. Gözleriniz kapalı olduğu halde hafızanızda olan bir görüntüyü görebilirsiniz. Sessiz bir ortamda otururken tanıdık birinin sesini duyduğunuz zamanı hatırlar o sesi kafanızın içinde duyarsınız. Kokusunu, tadını bildiğiniz bir yiyeceği düşündüğünüzde onun tadını ve kokusunu kafanızın içinde hissedersiniz.

Beyin böyle bir organ. Çok garip. Bilim, bütün bu garipliklere bir açıklama getirmek için çabalıyor. Beynimizi tam olarak anladığımızda birçok şey daha farklı olacaktır.

Kaynaklar

  1. S. Canan. (2019). İfa İnsanın Fabrika Ayarları 1. Kitap Beden. ISBN: 9786059218603. Yayınevi: Tuti Kitap.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Barış Kurt
Barış Kurt
66K UP
akademisyen, kimyager

Bu tür olaylar, genellikle "ölüm yaklaşırken görülen vizyonlar" veya "ölüm yaklaşırken yaşanan deneyimler" olarak adlandırılır ve bu konuda birçok anekdotik rapor olsa da bu fenomenin tam olarak ne olduğu veya nasıl açıklanabileceği konusunda bilimsel bir fikir birliği yoktur.

Ancak bazı açıklamalar şunlar:

Bilinç Durumu: Ölüme yakın kişilerin aldığı ilaçlar, ağrı kesiciler, yorgunluk veya oksijen eksikliği gibi faktörler, halüsinasyonlara ve benzeri durumlara neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Psikolojik Faktörler: Ölümle yüzleşmenin neden olduğu korku insan bilinçaltını ortaya çıkarabilir ve sevdiği insanlarla ilgili olumlu rüyalar ya da halisülasyonlar görebilir.

Bilimsel olmayan Dini/Ruhani/Spiritüel Açıklamalar: Bu tür deneyimlerin ruhani veya spiritüel olduğunu düşünenler de vardır. Ancak bu düşünceler bilimsel olarak test edilemez.[1][1]

Kaynaklar

  1. M L Morse. (1994). Near Death Experiences And Death-Related Visions In Children: Implications For The Clinician. Current problems in pediatrics. doi: 10.1016/S0045-9380(07)80003-X. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close