Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Üye
2

Bu kişi yine de iyi midir?

Diyelim ki bir futbolcu çelme taktı diğer adamın sakatlanma ihtimali %100 ama yaparsa da herhangi bir cezası olmayacak takımı içinde çok önemli bir maç. Ve çelme sonucu maçı kazanacaklar. Diğer bir şekilde bakalım çelme takılan oyuncu biraz önce başka birisini sakatlamıştı bu kişinin o kişiyi sakat bırakması onu hala iyi birisi yapar mı ?
976 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

İyilik için kriter kendinizsinizdir. İyi olmak Başkalarının acısını veya durumu ne kadar algılayıp hissedebildiğinize bağlıdır. Vicdan denilen şey de budur. Doğruluk ölçüsü de budur. Başkalarının acısını hissetmek duyumsamak ve algılamak. Bunu yapamayan kişi için artık ilke ve değer silsilesinden bahsetmek mümkün olmaz. Bu gibi kişiler çıkarları ve menfaatleri için diğer insanların hakkını hukukunu hiç hiç bir sınır olmadan ezip geçebilir. Ancak kendisinde karşısındakinin durumunu duyumsayabilen insan için durum böyle olmaz. Sadece insan değil hatta diğer canlılar için de bu durum oluşabilir. Bir hayvana acı çektirmeye karşı insanlığın bu kadar tepkili olma nedeni de bu acıyı duyumsayabilmeye dair beynimizdeki ayna nöronlar sayesinde olur. Bu empati sanıldığı gibi düşünsel bir durum değil bilinç/beden bağlantılı bir durumdur. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki beyin görülen duyulan olgularda kişinin kendi sinir sisteminde ilgili bölgeye sinyal tetiklemesi yapıyor. Yani sanıldığının aksine empati düşünselliğinin çok daha ötesinde bir durum. Başka bir insanda veya canlıdaki acıyı beyinlerimiz doğrudan bizim bedenimize ve bize yansıtıyor. Bu insanda vicdan (başkasının durumunu acısını algılama kapasitesi) nin kaynagi. Eğer bu olmasa kimse düşünerek kimsenin durumunu anlayamazdı. Ayna noranlarin keşfi ile birlikte insanın kendisinde olmayan, kendisine yansımayan veya kendi yaşamadığı hiç bir şeyi gerçek anlamda bilemeyecegini gösteriyor. İyi ve kötüyü belirleyen şey de bu benliklerde mevcut yapı sayesinde insanın kendinde var olarak deneyimlediğı şeylere dayanır. İnsan kendinde var olmayanı bilemez hissedemez algılayamaz. İnsan ilişkilerindeki tüm öngörü gücü buna dayanır. Mesela ileri seviyede zeki olan otizm engelli bir bireyde bu gibi empatik yetenekler olmadığı için karşısındaki ile hiç bir doğru bir empatik etkileşim kuramadığı için karşısındakinin en basit davranışlarını ve tepkilerini öngoremezler. Yani zeki olmak bile insan ilişkilerindeki başarıyı belirlemez. Buradan Bilginin duygusal zekanın veya empatik zekanın kaynağının salt beyin değil beden beyin etkilesimine dayalı bilgi ağı ile olduğunu anlıyoruz. Aksi halde sadece aritmetik zekanın tek başına yetmediğini sosyal veya insan ilişkilerinde başarısız olacağını anlıyoruz. Bu nedenle bilginin kaynağı sadece beyin değil beden beyin etkilesimine dayalı deneyimlerle 'insan' dediğimiz hisseden, algılayan, merhamet eden, karşısındakinin acısını durumunu algılayan, bu nedenle insanlara yardım eden veya etmek isteyen, insanı buna yönlendiren varlığın ortaya çıkmasına neden oluyor. Bedenimize dair kendi deneyimleri aradan çıkarırsak ortaya çıkan varlığın 'insan' denen etik ilke vs koyan varlıkla alakası kalmaz

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sait Taha Çetin
Öğrenciyim

Bu durum önce kişinin sonra ise yaşadığı toplumun etik anlayışına göre değişebilecek bir şey. İnsanın birey olarak kendi veyahut yaşadığı ve barındığı toplum yararına yaptığı her şeyi iyi olarak tam tersini ise kötü olarak nitelendirmek yanlıştır. Mesela bir kavgayı önlemek için ailene söylediğin bir alan iyi midir yoksa kötü mü? İnsanları savaşa sürükleyen ve onlara eziyet eden bir diktatörü sırf senin ülkeni geliştiriyor diye korumak iyi midir yoksa kötü mü? Bunun gibi daha tonlarca soru sorabilirsin ama günün sonunda bunun cevabını senin etik anlayışın belirleyecek.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close