Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fatma Bilir
27 Kasım 2023 Üye
5

Bozulmuş proteinlerin bize faydasi nedir?

333 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Melih Karalı
28 Kasım 2023 Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrencisi

Normalde, bir organizmanın hücrelerindeki proteinler işlevlerini düzgün bir şekilde yerine getirir. Ancak, zamanla çeşitli faktörler nedeniyle proteinler bozulabilir veya hasar görebilir. Bu durum, hücrelerin normal işlevlerini yerine getirmesini engelleyebilir ve çeşitli hastalıklara katkıda bulunabilir.

Ancak, bazı durumlarda bozulmuş proteinlerin belirli avantajları olabilir. Bunlar nedir diye sorarsan bazılarını şöyle sıralayabilirim:

  1. İmmünolojik Yanıt Uyarımı: Bozulmuş veya hasar görmüş proteinler, bağışıklık sistemini harekete geçirebilir. Bağışıklık sistemi, bozulmuş proteinleri algılar ve bu proteinlere karşı bağışıklık yanıtını artırarak hastalıklarla mücadeleye yardımcı olabilir.
  2. Hücre Ölümü (Apoptoz): Bozulmuş proteinlerin birikimi, hücrenin kontrolsüz büyümesini ve kanser gelişimini önlemek için hücre ölümü sürecini (apoptoz) tetikleyebilir.
  3. Reparasyon ve Düzeltme Mekanizmaları: Hücreler, bozulmuş proteinleri onarmak veya hücre içindeki çeşitli mekanizmalar aracılığıyla ortadan kaldırmak için çeşitli mekanizmalara sahiptir. Bu, hücrenin sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

Ancak, genellikle bozulmuş proteinlerin birikmesi veya işlev kaybı, çeşitli hastalıkların temelinde yatan bir faktör olabilir. Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve diğer nörodejeneratif hastalıklar, proteinlerin anormal birikimi ile ilişkilidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenle, bozulmuş proteinlerin organizmada olumlu bir etkisi olabilir, ancak genellikle bu durumların altında yatan nedenleri anlamak ve tedavi etmek daha önemlidir. Bozulmuş proteinlerin birikimi, hücrelerin normal işlevlerini engelleyebilir ve bu durum, birçok hastalığın gelişiminde rol oynayabilir.[1]

Kaynaklar

  1. G. M. Burslem, et al. (2018). The Advantages Of Targeted Protein Degradation Over Inhibition: A Rtk Case Study. Cell chemical biology, sf: 67. doi: 10.1016/j.chembiol.2017.09.009. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close