Dediklerinizin hiçbiri değildir. Parçacık fiziğinin temelini oluşturan Standard Model'de parçacıkları üç kategoriye ayırabiliriz: kuarklar, leptonlar ve bozonlar. Tabii bir de her parçacığın bir karşı parçacığı da olduğunu unutmamak gerek.
Kuarkların özelliği güçlü etkileşime girebilmeleidir. Güçlü etkileşim, doğanın kuvvetlerinden biridir, diğerleri de: elektromanyetizma, zayıf etkileşim ve kütle çekimdir. Protonu ve nötronu yukarı ve aşağı kuarklar oluşturur fakat charm (maalesef Türkçelerini bilmiyorum) kuark, top kuark ve bottom kuark da mevcuttur.
Leptonların özelliği ise elektromanyetik etkileşime girmeleridir. Elektron, bir leptondur. Bunun yanı sıra muon ve tau da leptonlar ailesindedir.
Bozonlar ise kuvvet taşıyıcı parçacıklardır. Örneğin, fotonlar elektromanyetik etkileşimin taşıyıcı parçacığıdır. Gluonlar, güçlü etkileşimin ve W&Z bozonları ise zayıf etkileşimin taşıyıcı parçacıklarıdır. CERN'de gözlemlenen Higgs bozonu da adı üzerinden anlaşılacağı üzere bir bozondur.
Kuarklar, leptonlar ve bozonlar temel parçacıklardır, dolayısıyla bozonların kuarklardan oluşması gibi bir şey söz konusu değildir. Bunun yanı sıra kuantum fiziğine göre her sistem için bir dalga fonksiyonu yazılabilir; dolayısıyla her parçacık dalga davranışını sergileyebilir.
https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Model#Particle_content