Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Böyle bir ebeveynin çocuğuysak ne yapalım onlar gibi olduğumuzdan şüpheleniyorsak, düzelemez miyiz ? Nasıl düzelebiliriz? 23 yaş geç midir?

Onlara karşı nasıl davranmalıyız?
112 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot⁸

Ebeveyn, bakım veren gibi kişilik oluşumunun en önemli bölümünü etkileyen temel faktörün, olumlu - olumsuz etkisinden bahsedebilmek için, bu etkinin yorumlanma biçimini değerlendirmek zorundayız. Tabii ki yetişkin olmayan bireyin böylesi temel bir etkiyi yorumlamasını değerlendiremeyeceğimiz için, yetişkinliğe geçişte bu olumlu - olumsuz maruziyeti değerlendirme şekli, hem kişiliği hem geleceği üzerinde belirleyici faktör olacaktır.

Kişinin travmatik çocukluk geçirmiş olması, onun kişilik bozukluğu yaşayacağını mutlaklaştırmaz. Yaşanan olumsuz şartların değerlendirme biçimi belirler kişinin travmatik mi, normal mi kişilik geliştireceğini.

Bu tarz konularda, olumsuz bakıma maruz kalmış kişi için her türlü söylem, aynı etkileri yaşamayan kişilerce ifade edilecek her bilgiyi anlamsız bulmaya itmekte çoğu zaman. Travmatik etki, moral bozukluğundan o kadar farklıdır ki, kişi kendisine salık verilen şunu yap şöyle yap vs önerileri duymak istemeyebilir. Ve haklıdır da aslında. Çünkü benliğin oluştuğu, beynin derin kayıt yaptığı ilk yaşlarda maruz kalınan olumsuzlukların etkileri de derin olacaktır. Bunu kabul ederek yaklaşmalıyız hem travmalı bireye, hem de kendi yaşadığımız olumsuzlukları değerlendirme şeklimize.

Tüm Reklamları Kapat

Yetişkinlik öncesi dönemde, ebeveyn - bakım verene olan ihtiyaç ve iyi-kötü ayrımının olmamasıyla oluşan etkileşim, olumsuz yaklaşımın etkisini artırmaktadır. Yetişkinlikte tepkisel yaklaşarak ortadan kaldıracağı olumsuz davranışı, ilk yaşlarda kişi malesef referans olarak belirlemektedir davranış kalıbı anlamında. Ve büyük ihtimalle, gelecekte kuracağı sosyal ilişkileri düzeltmek için bu olumsuz kalıpları tek tek analiz edip düzeltmek için çaba göstermek durumunda kalacaktır.

Korteks, gelişimini (ortalama 3 mm) 25 yaş dolaylarında tamamladığı için, konnetktoma etki etmek o yaşa kadar çok daha hızlı ve değişim oluşturmak çok daha mümkün olacaktır. Kaldı ki beyin plastisitesi her an değişmektedir. Burada olumsuz kodlara ait değişim çabasının efektif işleyişi açısından 25 yaş öncesini değerli ve önemli buluyoruz.

İnsan olarak, eksikliklerimizi tamamlama ve sorunlu yanlarımızı tamir ederek gelişebiliyoruz. Henüz sevgi, iyilik, yardımlaşma gibi üst değerler üzerinden gelişim elde etmekte zorlanıyoruz. İşte travmaya maruz kalmış kişilerin, bu olumsuz etkileri değerlendirme biçimi burada onların gelişimi açısından inanılmaz önemli.

1- Kurban psikolojisine girerek yenilmeyi seçmek.

Tüm Reklamları Kapat

2- Yaşadığı olumsuzluğu kabullenerek, oluşan negatif etkileri analiz ve tamir çabasına geçmek.

Yoğunluklu olarak bu iki seçenekten birine yönelmekle sınav olan birey, KABULLENME oranında tamir için güç bulacaktır kendisinde. En kötüsü de, yaşananları yok saymaya çalışarak unutma çabasına girmek olacaktır. Niye...

Bilinçaltı için ZAMAN YOKTUR. Geçmişte yaşanmış bir travma, bilinç için geçmiştedir. Bilinçdışı için halen etkindir ve travmanın büyüklüğüne göre bilinci sürekli olarak UYARIR. Çünkü tehdit devam etmektedir. İşte bu uyarı silsilesi nedeniyle, kişi olumlu şartlarda da nedenini anlayamadığı bir negatif duygudurum içinde kalmaktadır. Ya da travmayla ilişkilendirilen bir görsel, bir nesne, koku vb ile karşılaşma ile yaşanan tetiklenme hali.

Küçük ya da büyük, travmasız bir yaşamın mümkün olamayacağını, bunun -kötü- olarak değerlendirilemeyeceğini anlamak zorundayız. Ütopik gelebilir, ancak kişinin çocukluk travmasını bilişsel terapi vs ile yenme çabasından elde edeceği güven duygusunun yerini, hiçbir güvenli yetişme ortamı veremez. İnsan olarak olumsuz şartlara karşı DİRENÇ GÖSTERerek yaşamda kalabildik. İşte psikolojik olarak kurban moduna geçmemeyi başararak, kabullenmeyi başarabilirsek, travmayı çözme oranında kendimize güven üretiyor olacağız.

Kişinin yaşadığı olumsuzlukları bilişsel terapi ile kendine sesli olarak anlatması, bilinçaltına -tehlike geçti artık güvendeyim- mesajını göndermektedir. Asıl olan da bilinç dışının olumsuz kodlarına müdahele zaten.

İfadelerin hiçbiri, sen güçlüsün başarabilirsin etiketi içine giren sığ yaklaşımlar değildir. Ancak biz insan olarak sonuç almadan hareket etmek istemiyoruz. Bir miktar sonuç (ödül) görelim ki, yürümeye devam edelim. Oysa gerçek, sizin yürüyüp yürümediğiniz ile ilgilenmez. O, olması gerektiği gibidir. Bu yüzden olması gerekene göre yürümek en akıllıca yaklaşım olacaktır.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (14 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close