Merhabalar Ulvi,
boya, reçine sıvısı ile birbirine bağlanmış ince tanecikli yapıda pigmentler (boya), uçucu solvent veya su ile farklı özellikte ek maddelerden oluşur. Uçucu bileşenler uygulamadan sonra buharlaşır, bağlayıcı yapı film tabakası şeklinde pigment ile tutunarak kalır. İçerik, dayanıklılık ve kimyasal yapı her boyada farklı olabildiğinden bunlara maruz kalma sonucunda da farklı tablolar ortaya çıkabilir.
Ev içi kullanım için üretilen boyalar su bazlı boyalar (SBB)grubundan olup genellikle zararsız kabul edilirler, önemli bir zehirlenmeye neden olmazlar. Solvent (çözücü)-bazlı boyalar (ÇBB) ve yağ-bazlı boyalar (YBB) ise su bazlı boyalara göre gözlerde, ciltte ve solunum yollarında daha fazla tahrişe neden olmaktadır.
Gebelerde veya cenin gelişimi üzerine zararlı olduğuna ilişkin net bilgi olmasa da boya yapılan ortamdan uzak durmaları önerilir.
Boya buharlarına maruz kalma gözlerde ve üst solunum yolunda tahrişe yol açsa da tam anlamıyla bir zehirlenme olmaz. Açık havaya çıkmak genellikle yeterlidir. Çözücü bazlı boya buharına uzun süre maruz kalındığında baş ağrısı, sersemlik ve bulantıya neden olabilir.İyi havalandırılmayan ortamda çok boya kullanılarak işlem yapıldıysa ölüme kadar uzanan tehlike söz konusudur. Wong ve ark. Boya işlemi sonrasında havada asılı kalan ağır metal partiküllerinin akciğer iltihabına yol açtığını bildirmiştir. Özellikle toluen diizosiyanatın astım benzeri bir durumu tetiklediği not edilmiştir.
Ülkemizde Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Akbaba, yapılan boya badana işlemlerinde sıcağında etkisiyle kimyasal uçucuların kişilerde hastalıklara neden olduğunu vurguladı.
Sağlıklı günler dilerim.
Kaynaklar
- Yazar Yok. İndigo Dergisi. (5 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Tüketici Sorunları Derneği (Tusoder). (5 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı