Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Erdem Aykol
Erdem Aykol
44K UP
Üye 7 Eylül 3 Cevap
7

Boy kompleksi nedir? Kendi kendine kurtulunabilir mi?

716 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Bekir Aydoğan
Çevremde daha önce boy kompleksi yaşayan kimseler oldu. Felsefeciyim. 10 Eylül

Boyunun kendi cinsiyeti ortalamasından daha düşük olması nedeniyle kendini toplumdan soyutlayan ve nihayetinde sosyal yaşantıdan uzak ve yalnız bir yaşam sürdüren üç kişiyi tanıdım ve bunların ikisi erkek, biri kadındı. Bu nedenle de biliyorum ki boy kompleksi tek bir cinsiyete özgü değil fakat yine de erkekler, beğenisi talep ettikleri karşı cinsin idealize normlarına uymadıklarını düşündüklerinde bu komplekse çok daha kolay kapılabiliyorlar. Boyunu kompleks haline getirmiş veya getirmek üzere olan kişilere "takma", "umursama" gibi geçiştirici cevaplar vermenin işe yarar olduğunu düşünmüyorum. Hele de bunu onlara 185, 170, 175 cm gibi toplum tarafından daha ideal görülen boy seviyelerinde birileri söylerse yarardan ve destekten daha çok bir çeşit kin veya anlaşılamama duygusu yaratabilir. Madem ki birileri bunu kompleks haline getiriyor ve bu bir gerçek; çözümlerin de gerçekçi olması gerekmekte.

Kendimce aklıma gelen çözüm önerilerini ikiye ayırabilirim: fiziksel ve psikolojik.

Fiziksel çözüm önerilerim:

Tüm Reklamları Kapat

-Yüksek tabanlı ayakkabı giymek.

-Ayakkabı içine yükseltici taban eklemek.

-Yan etkilerinin ciddiyetine ve sürecin zorluğuna rağmen boy uzatma operasyonu yaptırmak.

Psikolojik çözüm önerilerim (her kişiye özel olmayan ve genel geçer farkındalıklar):

Tüm Reklamları Kapat

-Boyunuz ilk intiba için çok kritik bir öneme sahip ama kültürünüz, nezaketiniz ve zekanız son intibayı oluşturacak olandır. Eğer boyunuz kısa ise sadece boyunuz kısadır. İnsan ilişkilerindeki yetenekleriniz, mizahınız, zekanız, nezaketiniz ve edanız ile insanların "varoluşunuza" değer vermesini sağlayabilirsiniz. Ki bu tavsiyem boy kompleksine sahip olmasanız dahi geçerlidir. İdeal ve hatta mükemmel bir görünüme sahip olabilirsiniz ama ağzınızı açtığınız anda dökülenler kulakları tırmalıyorsa insanlar size saygı ve sevgi göstermeyecektir.

-Varoluş özden önce mi, sonra mı sorusunun "evrensel doğru" yanıtı yok. Bu sorunun cevabını siz yaşamınızla kendi kendinize vereceksiniz. Tarihte ve halen günümüzde yaşayan pek çok idealize edilmiş boydan daha kısa ama ismini hepimizin bildiği, saygı duyduğu veya ilham aldığı kişiler var. Onlardan biri mi olacaksınız? Yoksa varoluşunuzu kıracak mısınız?

-Kısa boylu olmaktan daha zor bir durum hayal etmeyi deneyin... Örneğin; yürüyememeyi, görememeyi, duyamamayı, sağlıklı bir şekilde nefes alıp verememeyi, hastaları... Kısa boylusunuz ama tekerlekli sandalyede değilsiniz. Kısa boylusunuz ama sağlığınız yerinde. Kısa boylusunuz ama gözleriniz görüyor, elleriniz kavrayabiliyor, diliniz konuşabiliyor, rahat nefes alıp verebiliyorsunuz. "Şükür" kavramını ister dini, ister içsel şekilde edinin, fark etmez ama edinin. Ayrıca unutmayın, herkes her an engelli kalabilir. Hiç kimse bir kazanın başına geleceğini tahmin edemezdi ama kazalar olur, hastalık sizi yakalayabilir. Sahip olduğunuz yaşamı sahiplenin, olumsuz yönleriyle değil, olumlu yönleriyle ele alın; çünkü ister inanın, ister inanmayın, bu yaşam sahip olabileceğiniz tek yaşam.

Aklıma bunlar dışında pek çok şey geliyor ancak sözü çok uzatmak istemiyorum. Kompleks sizin kendi kendinize açtığınız bir savaşa benzer. O savaşı kazanmak diye bir şey yok, komplekslerinize karşı sadece yenilirsiniz. Bu yüzden kendinizle savaşmayı bırakın. Yaşamda adımlarınızı hırsla atmayın, taşı, toprağı ve havayı nazikçe deneyimleyin. Gülümseyin.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Değirmenci Mühendis
Bir dönem beni de çok düşündürmüş bir soru... 8 Eylül

Özellikle yeni nesli esiri altına almış bir kompleks. Çevrenizdeki insanların uzun olması, "heybetli durması" sizi ergenlik çağlarında üzebilir, hatta belki bundan dolayı zorbalığa bile maruz kalabilirsiniz. Ancak ileriki zamanlarda, iş hayatınızda, aşk hayatınızda, günlük aktivitelerinizde pek bir öneme sahip olmayacak bir şey. Çok takılmamanızı ve hayatınıza odaklanmanızı öneririm. Zira zaten çoğu insan en ufak bir sivilceden dolayı bile insanlara "iğrenç, olmaması gereken" gözüyle bakıyor ve belki de bunu siz kendinize yapıyor olabilirsiniz. Ama boyunuzun kısa olması, sivilcenizin olması, gözünüzün bozuk olması... yemek yemek kadar normal bir şeydir. Kusursuzluk diye bir şey yoktur.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sonya Demirboğa
Bu kompleksi yaşayan kişilerle vakit geçirdim 8 Eylül

Boy kompleksi, kişinin boyu hakkında olumsuz düşüncelere sahip olması ve bu durumun kendine güvenini etkilemesi durumudur. Genellikle kısa boylu olma ya da boyuyla ilgili sosyal baskılara maruz kalma gibi sebeplerle ortaya çıkar. Bu kompleks, kişinin kendini yetersiz hissetmesine, başkalarıyla kıyaslamasına ve sosyal durumlarda rahatsızlık hissetmesine yol açabilir. Boy kompleksi, psikolojik bir rahatsızlık değil, daha çok kişisel algı ve özgüven sorunlarıyla ilişkilidir.

Boy kompleksinden kurtulmak için, öncelikle kendini olduğun gibi kabul etmek ve boyunun seni tanımlayan bir unsur olmadığını anlamak önemlidir. Toplumun ideal boy standartlarını sorgulayarak bu beklentilerin aslında kişisel mutluluğunla bir ilgisi olmadığını fark edebilirsin. Pozitif ve destekleyici insanlarla vakit geçirmek, özgüvenini artırabilir. Ayrıca, fiziksel sağlığına dikkat etmek, egzersiz yapmak ve dik durmak da kendine güveni güçlendirebilir. Eğer bu kompleks hayatını olumsuz etkiliyorsa, bir uzmana danışabilir ve psikolojik destek alabilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close