Böbrek taşının eritilerek vücuttan dışarıya atılması öncelikli olarak tercih edilen başlangıç yöntemlerindendir. Kayseri yöresi dahil olmak üzere ülkemizde pek çok yerde yetişen ve içindeki etken maddelerinin yurtiçi ve yurtdışı araştırmalarında pek çok rahatsızlığa iyi geldiği tespit edilen Gilaburu bitkisin meyvesinden elde edilen suyun tüketilmesinin böbrek taşlarını erittiği kanıtlanmıştır.Limon suyu, su, elma sirkesi, nar suyu ve fesleğen gibi kolayca bulanan ve tüketimi kolay olan bitkisel kürler ile hazırlanan içecekler böbrek taşını ne eritir sorusuna en doğru cevap olarak sunulmaktadır.
Ağızdan ilaç verilerek mevcut idrar yolu taşının eritilmesi ürik asit taşlarında bahsedilebilirse de diğer taşlarda halen mümkün görülmemektedir. Bitki çayları ile taş eritilmesi söz konusu değildir. İçmeler taşın düşülmesinde yararlı olabilir fakat taşın eritilmesinde yardımcı değildir.
Merhabalar Yusuf,
böbrek taşları (renal calculi) beslenmemiz sırasında aldığımız minerallerin, idrar oluşumu sırasında kristaller halinde böbreklerde birikmesi sonucu oluşan yapılardır. Genellikle bulundukları konuma göre sınıflandırırlar ve en sık olarak böbrek içerisinde, idrar kanalında ve idrar torbasında rastlanırlar. Kimi zaman da kimyasal yapılarına göre isimlendirilebilirler.
Böbrek taşlarından korunmak için birçok yöntem uygulanabilir. Bunların başında yediklerimize dikkat etmek geliyor tabii ki. Örneğin limonata ve portakal suyu gibi sitrat oranı yüksek içecekler böbrek taşı oluşumunu ciddi bir şekilde azaltmaktadır. Benzer şekilde bolca su tüketimi, minerallerin çözünmesine katkı sağlamaktadır, bu yüzden günlük yaşantımızda suyu bolca tüketmekte fayda var. Kalsiyum alımınız günlük 1000-1200 miligramdan fazla olmamalı. Benzer şekilde sodyum tüketiminiz de 2300 miligramı geçmemeli. Yukarıda bahsettiğimiz oksalat içerikli besinler aşırı miktarlarda tüketilmemeli.
Özetle böbrek taşı küçük parçalara ayrılabilir buda dışarıdan müdahale ile söz konusudur.
Sağlıklı günler dilerim.