
Bildiğimiz gibi maddenin (bize okullarımızda öğretilen) 4 hali vardır: katı, sıvı, gaz, plazma. Biz cisimlere ısı verdikçe maddenin atomlarının enerjisi artar ve atomlar birbirinden bağımsızlaşmaya başlar. Biz ise bu hareketi tam tersine çevirip maddenin (genellikle rubidyum elementini kullanırız) atomlarının enerjisini düşürüp birbirlerine "bağımlı" hale getirip tek bir parçacık gibi davranmalarını sağlayacağız.
Bu işlem için gaz bulutuna ihtiyacımız var. Bu gaz bulutunun lazer ışınları yardımıyla enerjisini alıp soğutalım. Bundan sonra atomları daha da soğutmak için bilim adamları buharlaşmalı soğutma yöntemi kullanırlar. Bu soğutma sayesinde maddenin ısısı 0K e (mutlak sıfır) çok yaklaşır ve atomlar birbirine çöküp tek bir parçacık gibi davranmaya başlar. Bu halde atomların neredeyse hiç serbest enerjisi yoktur. Bu yüzden atomlar toplanır ve tek bir enerji durumuna girmeye çalışırlar. Bu durumda atomların çökmesiyle oluşan "süper parçacığımız" genellikle fotonlara uygulanan Bose-Einstein istatistiğine uymaya başlar. Hatta bu halde madde süper akışkan halini alır ve viskozitesi (akışkanlık direnci) 0'dır. Bu yüzden madde kabın kenarlarından taşıp dışarı akabilir.

Bose-Einstein yoğuşması Hint asıllı Satyendra Nath Bose (1894-1974) tarafından teori olarak ortaya atıldı. Bose, bu fikrini Einstein ile paylaştı ve Einstein, bunun yayınlanmaya değer olacağını düşündü ve ayrıca da Bose-Einstein yoğuşmasının sadece atomlara değil fotonlara da uygulanabileceğini keşfetti.
Kaynaklar
- Mizgin Demir. Maddenin 5. Hali: Bose-Einstein Yoğunlaşması. Alındığı Tarih: 24 Şubat 2023. Alındığı Yer: Technosophia | Arşiv Bağlantısı
- Tuna Püsgül. Bose-Einstein Yoğuşması Nedir? Maddenin Farklı Bir Hali. Alındığı Tarih: 24 Şubat 2023. Alındığı Yer: MÜHENDİSTAN | Arşiv Bağlantısı
- Celal DEMİRTAŞ. Bose-Ei̇nstei̇n Yoğuşmasi. Alındığı Tarih: 24 Şubat 2023. Alındığı Yer: Fizikolog | Arşiv Bağlantısı