Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Laçın Vəlizadə
Üye
2

Bose Einstein yoğunlaşması nedir?

Ben Azerbaycan'da okuyorum. Burada maddenin 4 halinden (katı,sıvı,gaz,plazma) bahsediliyor.
385 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mert Derebaşı
Öğrenciyim, fizik ve matematik ilgi alanım.
Bose-Einstein yoğuşması
Bose-Einstein yoğuşması
fizikolog.net

Bildiğimiz gibi maddenin (bize okullarımızda öğretilen) 4 hali vardır: katı, sıvı, gaz, plazma. Biz cisimlere ısı verdikçe maddenin atomlarının enerjisi artar ve atomlar birbirinden bağımsızlaşmaya başlar. Biz ise bu hareketi tam tersine çevirip maddenin (genellikle rubidyum elementini kullanırız) atomlarının enerjisini düşürüp birbirlerine "bağımlı" hale getirip tek bir parçacık gibi davranmalarını sağlayacağız.

Bu işlem için gaz bulutuna ihtiyacımız var. Bu gaz bulutunun lazer ışınları yardımıyla enerjisini alıp soğutalım. Bundan sonra atomları daha da soğutmak için bilim adamları buharlaşmalı soğutma yöntemi kullanırlar. Bu soğutma sayesinde maddenin ısısı 0K e (mutlak sıfır) çok yaklaşır ve atomlar birbirine çöküp tek bir parçacık gibi davranmaya başlar. Bu halde atomların neredeyse hiç serbest enerjisi yoktur. Bu yüzden atomlar toplanır ve tek bir enerji durumuna girmeye çalışırlar. Bu durumda atomların çökmesiyle oluşan "süper parçacığımız" genellikle fotonlara uygulanan Bose-Einstein istatistiğine uymaya başlar. Hatta bu halde madde süper akışkan halini alır ve viskozitesi (akışkanlık direnci) 0'dır. Bu yüzden madde kabın kenarlarından taşıp dışarı akabilir.

Satyendra Nath Bose (1894-1974) ve Albert Einstein (1879-1955)
Satyendra Nath Bose (1894-1974) ve Albert Einstein (1879-1955)
MÜHENDİSTAN

Bose-Einstein yoğuşması Hint asıllı Satyendra Nath Bose (1894-1974) tarafından teori olarak ortaya atıldı. Bose, bu fikrini Einstein ile paylaştı ve Einstein, bunun yayınlanmaya değer olacağını düşündü ve ayrıca da Bose-Einstein yoğuşmasının sadece atomlara değil fotonlara da uygulanabileceğini keşfetti.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Mizgin Demir. Maddenin 5. Hali: Bose-Einstein Yoğunlaşması. Alındığı Tarih: 24 Şubat 2023. Alındığı Yer: Technosophia | Arşiv Bağlantısı
  2. Tuna Püsgül. Bose-Einstein Yoğuşması Nedir? Maddenin Farklı Bir Hali. Alındığı Tarih: 24 Şubat 2023. Alındığı Yer: MÜHENDİSTAN | Arşiv Bağlantısı
  3. Celal DEMİRTAŞ. Bose-Ei̇nstei̇n Yoğuşmasi. Alındığı Tarih: 24 Şubat 2023. Alındığı Yer: Fizikolog | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close