Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Uğur .
Üye
3

Borde-Guth-Vilenkin Teoremi Ateizm için sorun teşkil eder mi?

William Lane Craig'in de "Kelam Kozmolojik Argüman"ın ikinci öncülü lehine bilimsel argüman olarak öne sürdüğü argümanlardan biri olan BGV teoremi gerçekten de felsefi açıdan ateizm aleyhine mi sonuçlanır? not: sean carrol'un eleştirisinden bir kesitini izledim fakat yeterli kalmadı hem bilimdeki hem felsefedeki yeri açısından.
863 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Agnostik

Bir argümanın ateizm için sorun teşkil etmesi için Tanrı'yı "kesin olarak" kanıtlaması gerekir. Bırakın bu teoremi kelam kozmolojik argümanın iki öncülü doğru olsa bile bu Tanrı'yı kanıtlamıyor.

Bu argüman klasik fiziğe göre oluşturulduğu için modern fiziği dışlıyor. Ayrıca bu teoremin sahipleri bile bu teoremin gerçekten evrenin başı olduğunu kanıtladığı konusunda hem fikir değil.

Diyelim ki bu teorem evrenin bir başı olduğunu kanıtlıyor. Bu niye Tanrı'yı kanıtlasın ki? Tanrı'yı kabul ederek zaten ezeli ve ebedi bir varlığı kabul ettik. Peki neden bu bir Tanrı olsun? Tanrı'ya ezeli ve ebedi diyebiliyorsak ama evrenimize ezeli ve ebedi diyemiyorsak bizim evrenimizin kurallarının işlemediği ama maddemizin atası olan yani ona o formu veren bir maddesel form olmadığını da bilemeyiz. O kadar çok olasılık var ki... Sezgilerimize ve mantığımıza uyandan uymayanına kadar o kadar çok olasılık var ki. (Ki bilmediğimiz durumlar için mantığımız ve sezgimiz aşırı kısıtlı kalabilir.) Tanrı bunlardan sadece biri. Buradan sadece Tanrı sonucu çıktığını nereden biliyoruz ki ateizm için sorun oluştursun?

Tüm Reklamları Kapat

Hatta olasılıkları da boş verelim. Direkt bilmediğimizi itiraf edelim kendimize. Evrenin bir başlangıcı olduğunu bilmiyoruz, evrenin bir başlangıcı olsa bile Tanrı tarafından yapıldı mı, onu da bilmiyoruz. Kişi, "Bilmiyorum ama Tanrı'nın yaptığını düşünmem için bir sebep yok, inanma ihtiyacım yok, inanmıyorum." diyebilir. Dolayısı ile hiçbir felsefi argüman Tanrı'yı kesin olarak kanıtlamadığı için bir sorun oluşturmayacaktır. Kanıtlamıyor, kanıtlanmadığı için inançtır, inanç olduğu için inanmamak seçilebilir. İnanmıyorsa da olay burada kapanır.

262 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Allanur Kurtov
trivialist

Hayır, BGV teoremi sadece klasik uzay-zaman tasvirinden (Quantum mekaniği içermeyen anlayıştan) bahseder . Zaten teoremin geliştiricilerinden olan Alex Vilenkin de anlatıyor bu teoremin başlangıcı ispatlamadığını (+ Luke Barnes ve Aron Wall gibi teist kozmologlar da anlatıyor bunu, yazı devamında onlara da yer veririm):

"Evrenin başlangıcı var mıydı?" sorusunun cevabı şudur: "Muhtemelen vardı." İşlevsel ezeli evren modellerimiz yok. BGV teoremi bize öyle modellerin geliştirilemeyeceğine inanmak için sebep temin eder.

... Evrenin Quantum yaratılışını tarif eden fizik yasaları evrenin evrimini de tarif etmekte. Bu da onların [Quantum yasaların] bağımsız varlığa sahip olduğuna işaret eder görünmekte. Bunun net anlamı şudur: Bilmiyoruz."1

Tüm Reklamları Kapat

Borde-Guth-Vilenkin teoreminin geliştiricilerinden olan Alex Vilenkin kendisi evrenin başlangıcı olup olmadığının bilinmediğinden bahsediyor, adam kendi geliştirdiği teoremin bir şeyi ispatladığından haberi yok da bizim teistlerin mi haberi var?

William Lane Craig'ın samimi dostu, kozmolog ve teorik fizikçi Aron Wall da bu teoremin klasik uzay-zaman tasviri hakkında olduğunu söyler:

"Carroll correctly observes that the BGV theorem relies on spacetime being classical: ...

It is quite true that the BGV theorem is proven only for classical metrics, although I see no particular reason to believe that its conclusion (if the universe is always expanding, than it had an edge) breaks down for quantum spacetimes"2

Tüm Reklamları Kapat

Tercümesi şudur (kalın yazdığım yerleri tercüme ediyorum): "Carroll BGV teoreminin uzay-zamanın klasik olduğu anlayışına dayandığını söylemekte haklı: ... BGV teoreminin sadece klasik ölçütlerde geçerli olduğu ispatlanmıştır, ..."

Sean Carroll ile hassas ayarlar konusunda tartışmaya giren kozmolog Dr. Luke Barnes da münazara hakkındaki yazısında aynısını söyledi3:

"(Borde, Guth and Vilenkin [BGV] 2003): a stronger singularity theorem that inflation alone doesn’t seem to be able to avoid. In particular, a classical spacetime which is expanding on average must have a beginning."

Üstte alıntıladığım kısımda BGV teoremini tanıtmakta Luke Barnes, kalın yazıyla vurguladığım kısıma dikkatinizi çekerim: Özellikle, ortalama olarak genişlemekte olan klasik uzay-zaman [anlayışı] bir başlangıca sahip olmalı.

Evanjelist (Hristiyan tebliğci) ve teorik fizikçi Don Page da Sean Carroll - William Lane Craig münazarası hakkında Craig ve Carroll'a mektup yazdı. Mektubunda "evrenin başlangıcı var olduğundan emin değilim" diyor Don Page, bunu söyleyen kişinin kendisi Evanjelist Hristiyan ve Teorik Fizikçi.

158 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close