Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Bohr atom modeli bir elektron enerji aldığı zaman uyarıldığını söylüyorsa bu elektron enerjiyi nereden alıyor?

323 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Elektronik teknisyeni

Enerji almak dediği şey çok çeşitli olabilir. Bunlardan iki tanesi elektrik ve ışık mesela. Bir elektron elektriğe maruz kalırsa enerji alır. Hani atomun yörüngeleri var ya, elektron enerji alınca üst yörüngelere çıkar. Ama ne var ki o aldığı enerjiyi hemen bitirip kendi yörüngesine dönmeye çalışır. İşte enerjisini geri atarken foton atarak enerji kaybeder. Örneğin kısa devre ettiğin kabloda çinge çıkmasının ya da bir ledin elektrik verince yanmasının nedeni budur. Peki ben elektrona öyle bir enerji verdim ki en dıştaki yörüngenin de dışına çıktı elektron. Buna da iyonize radyasyon diyoruz. Yani elektron çekirdeğinin etrafındaki yörüngede atlayacak kadar enerjilenirse iyonize olmayan radyasyon daha doğrusu termal radyasyon, yörüngenin de dışına çıkarsa iyonize radyasyon diyoruz. Elektromanyetik spektrumu incelersen mor ötesinin bir kısmından sonra iyonize radyasyon başlar. Bu yüzden led ışık fazla bir sıcaklığa sahip değilken güneşe çıkınca ısınırız ya da bronzlaşırız.

İkinci durum ise elektronu ışık ile uyarmaktır. Fotonların da belli bir enerjisi vardır. Bir elektrona çarptırılırsa enerji elektrona aktarılır elektrikte süreçlerin aynısı yaşanır. Bu prensipten yola çıkarak örneğin spektroskopi denilen bir cihaz yapılır. Örneğin elinde bir element var ama ne olduğunu bilmiyorsun. Onu lazere tutarsın ve elektronun ne kadar enerji kazanabildiğini ölçersin. Kataloğa bakarsın ve bu altın vb. dersin. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Y. Akın. Spektroskopi Nedir? Kimyasal Analizlerde Kullanılan Farklı Spektroskopi Türleri Nelerdir?. (22 Mart 2021). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close