Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Erkan
Üye
1

Boğazlara Hes kurulabilir mi? verimli olur mu?

Bildiğim kadarıyla İstanbul boğazında hiç kesilmeyen akıntılar mevcut, bu akıntılardan elektrik üretmek teknik olarak çok mu zor veya akıntılar mı verimsiz.
263 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şaban Tarık İnay
Makine Güvenliği Uzmanı

Boğazlara HES kurulabilir, ancak akarsulara kurulan HES lerden ziyade, rüzgar türbini şeklinde suyun altına yerleştirilen veya yüzer şekilde kurulan jenarötörler kullanılmaktadır.

Boğazlardaki akıntı bir akarsuyun aksine yüksek bir yerden alçak bir yere doğru değildir. Bu sebeple önüne bir set çekilerek potansiyel enerjisinin artırılıp, basınçtan faydalanarak akışkanın hızının dolayısı ile kinetik enerjisinin artırılması mümkün olmamaktadır. Boğazlardaki akıntılar Güneş ve Ay'ın suya uyguladığı kütleçekim kuvvetinin, yörünge konumuna göre artması azalması nedeniyle oluşmaktadır. Gel-git şeklinde olması da bu sebepledir.

Gel-git enerji santrallerinin avantajları;

Tüm Reklamları Kapat

Suyun havaya nazaran çok daha yoğun bir madde olması, gel-git enerji santrallerinin aynı çapta rüzgar santrallerinden daha fazla enerji üretmesini sağlamaktadır.

Ayrıca rotoru döndürmeye başlama hızı da rüzgara göre daha düşüktür. Suda rotorun dönmeye başlama hızı 1 m/s iken rüzgar türbininde 3-4 m/s dir. Bu da daha düşük hızlarda dahi üretim yapmasını sağlamaktadır.

Enerji üretim kapasitesinin rüzgar türibininden fazla olması daha az yer kaplamasını da sağlamaktadır.

Gel-git akıntılarının oluşumu daha stabildir. Hangi saatte ne kadar enerji üretileceği daha net bilinmektedir. Rüzgar ve güneş enerjisinde bu durum daha kaotik olduğundan üretilen enerjinin dalgalı olması gibi bir dezavantaj oluşturmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca gel-git enerjisi ile elektrik üreten türbinler daha uzun ömürlüdür. Ömürlerinin 100 yılı bulabileceği düşünülmektedir. Rüzgar enerji santralleri 20-25 yıl garanti kapsamındadır.

Gel-git enerji santrallerinin dezavantajları;

Gel-git enerji santrallerinin çevre etkisi konusunda yeterli araştırma bulunmamaktadır. Hem sudaki döner kanatların tehlikesi hem de yaydığı elektromanyetik dalgaların sudaki canlılara etkisi üzerine daha fazla araştırma gerekmektedir.

Ayrıca oluşturduğu gürültünün özellikle ses ile iletişim kuran deniz memelilerinin yaşamlarını olumsuz etkilemesi de ihtimal dahilindedir.

Yapısında işletilmesinde kullanılan yağlar, kaplama malzemleri ve boyaların da yine deniz canlılığı açısından toksik etkileri mevcuttur, ancak yine de daha ileri araştırmalar gerekmektedir.

Uzun vadede üreteceği enerjinin maliyeti diğer yenilenebilir enerji sistemlerine kıyasla iyi durumda olsa da ilk kurulum maliyeti gel-git enerji türbinlerini riskli bir yatırım haline getirmektedir. Rüzgar türbinlerine nazaran kullanılacak malzemeleri daha pahalı ve tasarımı daha fazla bilgi birikimi gerektirmektedir. Ayrıca kurulacağı alanda çevre etkilerine karşı daha fazla bilim insanı ve uzmanın görüşüne başvurulması gerektiğinden bu da kurulum maliyetini artırmaktadır.

Teknolojinin ilerleyip maliyetlerin azalması ile birlikte gel-git akıntısından daha fazla faydalanılacağı öngörülmektedir.

Kaynak olarak kullandığım wikipedia sayfasında daha fazla detay ve alternatif sistemler de anlatılmaktadır.

141 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wikipedia. Tidal Stream Generator. (16 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. PowerTechnology. Riding The Renewable Wave: Tidal Energy Advantages And Disadvantages. (26 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2021. Alındığı Yer: PowerTechnology | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close