Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Şevval Coşkun
Üye
2

Böcek öldürmek ile İnsan öldürmek arasındaki fark nedir?

Bana göre böcek öldüren insan katilde olabilir ben bunu şu şekilde yorumluyorum evrime aranızda inananlar varsa ki ben inanıyorum bizler geçmişte bir avcıydık biz bu duyguya yabancı değiliz evdeki bir böceği öldürmek önemsizdir ama böcek için büyük bir meseledir psikolojik açıdan insan öldürmek büyük bir şeydir böcek öldürmek içinde bu geçerlimi?
680 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emrah Yıldız
Emrah Yıldız
2,858 UP
Elektrik Mühendisiyim. Bilimsel Sosyalizm ve Felsefe İlgi Alanlarım

Çocuklarımıza, abartılı bir hayvan sevgisi öğretiyor neoliberalizm. Öyle ki 13 yaşındaki kızım geçen seneye kadar bu sevgiyi insan sevgisinin önüne çıkarabiliyordu, zihninde, önem derecesi olarak.

Bu sorunu çözüme ulaştırmak, her şey insan içindir anlayışını, onun kabul edebileceği irdelemelerle sunmak için çabaladım.

Doğa ile bütünlüklü, doğa ile uyumlu, ormanın bir yaprak için değil o yaprağın orman için yaşamsal bir parça olduğunu anlayarak medeniyet kurma çabası da insan içindir. Neden bütünlüklü ve uyum içinde? Çünkü uyum, insan varlığının ve sosyal yaşamının, yüksek refah içinde sürdürülebilir olması için elzem olan doğanın sürdürülebilirliğinin şartıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Nazım Hikmet'in de ifade ettiği gibi "Yaşamak, bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine"

Biraz önce izlediğim bir videoya yazdığım yorum, görüşlerimi net ifade edecek diye düşünüyorum.

video:

https://youtu.be/z5GhIDlSm5k

Tüm Reklamları Kapat

yorum:

"Ahlak, örgütlü yaşamın, varlığı ve örgütlülüğü sürdürebilmek için, gereğidir. Örgütlü zeka, bilgisini de örgütünü geliştirir. Zeka, örgütlü olmak ister çünkü iletişim kurarak bilgiyi işler ve büyütür. (Zeki ve zekasını örgütlülüğünü geliştirmiş türlerin tümü sosyaldir doğada bu nedenle)

Uygarlık kuran uzaylılar zekidir bu nedenle sosyallerdir bu nedenle ahlakları vardır.

İnsan, ahlakıyla bugün, diğer türlerin yaşama haklarına saygıyı geliştiriyor, yaşamın bağlantılarla yaygın ve bireysel olmayan olduğunu fark ediyor.

Daha gelişmiş uygarlıklar, daha gelişmiş zekaya daha gelişmiş sosyal örgütlenmeye daha gelişmiş ahlaka ve daha çok daha derin farkındalığa ulaşmıştır.

Bugünkü, eskimiş, çürümüş neoliberal fikirlerin oluşturduğu bakışı, videoda varılan sonuca varır.

İkinci mesele,

Hangi türler "insancıl" olabilir ve hangi türe "insan" muamelesi yapılır sorusu.

İnsan, farkında olarak anlamlandırarak zihninde tarih yazan ve geliştirdiği dil ile bunları anlatabilen bir varlıktır bu nedenle deneyimlerini, örneğin koyunlara veya yunuslara göre daha duygulu daha anlam yüklü daha kalıcı daha uzun yaşar. Başka bir erkek tilki tarafından önce eşi sonra yavrusu öldürülürken direnen ama başarısızlığının hemen ardından eşinin ve yavrusunun katiliyle yeni bir yuva kurabilen dişi bir tilki gibi davran[1][1][1][1][1][2]maz insan. Mezbahanede, her dakika sayısı azalan arkadaşlarına rağmen sırası gelince kesime giden bir koyun gibi değildir insan.

Kümeste her gün eksilen yumurtalar için şüphelenen, acısını şiirle diğerlerine ifade eden, kesime gitmiş annesinin resmini gagasıyla tahtalara çizip depresyondan çıkamamış, bu yaşananlara dur demek için kümeste örgütlü direniş sergileyen tavuklar hiç görülmedi.

Tüm Reklamları Kapat

İşte insan gibi farkında olarak anlamlandırarak zihninde tarih yazan ve geliştirdiği dil ile bunları anlatabilen her tür, insanla eşit haklara sahip olmalıdır olmamışsa bunun için mutlaka mücadele edecektir."

Saygılarımla,

Kaynaklar

  1. Gürkan Akçay. İnsan Zekası Ve Kültürel Evrim. (10 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2023. Alındığı Yer: bilimfili | Arşiv Bağlantısı
  2. ÖMER YILDIRIM. Ahlak Felsefesi. (13 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2023. Alındığı Yer: Felsefe | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close