Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tanem Akyıldız
Tanem Akyıldız
3,947 UP
Üye
3

Bluetooth nasıl çalışıyor?

846 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Atilla Kahraman
Biyoloji ve Felsefeci bir liseli

Bluetooth Nedir?

Bluetooth, kısa mesafelerde bulunan cihazlar arasında kablo kullanmadan veri aktarımı yapmak için tasarlanmış bir kablosuz teknoloji standardıdır. Verileri aktarmak için kullandığı yöntem ise radyo frekanslarıdır. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi bu frekansları çok uzağa göndermez. Bu yönüyle diğer radyo frekanslarından ayrılır.

Günümüzde Bluetooth teknolojisinin maksimum 10 metre yakındaki cihazlar ile bağlantı kurduğu belirtilmektedir. Tabii ki bu duruma etki eden farklı faktörler de bulunmaktadır. Kablosuz ağ teknolojisinde olduğu gibi Bluetooth frekansları da kapı, duvar ve benzeri engellere takılmaktadır. Bu unsurların varlığı frekansları baltalayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

1999 yılında ilk olarak bir cihazda ortaya çıkan Bluetooth teknolojisinin RS-232 kablolarının yerine geçmek için tasarlandığı belirtilmiştir. Ancak bu teknolojinin ilk olarak Ericsson Mobile CTO’su Nils Rydbeck tarafından 1989 yılında başlatıldığı belirtilmektedir. 1998 yılında ise Bluetooth SIG isimli beş üyeden oluşan kuruluş ortaya çıkmıştır. Bu üyeler ise Ericsson, Intel, Nokia, Toshiba ve IBM olarak belirtilmektedir.

1999 yılında gerçekleşen COMDEX etkinliğinde ödül kazanan Bluetooth destekli ilk cihazın bir kablosuz mobil kulaklık olduğu ifade edilmektedir. Bluetooth teknolojisinden faydalanan ilk telefon ise Ericsson T39 modeli olarak bilinmektedir. Bu telefonun çıkış tarihi ise 2001 yılında gerçekleşmiştir. Aynı yıl IBM tarafından geliştirilen bir ThinkPad A30 da Bluetooth destekli ilk bilgisayar olarak bilinmektedir.

Bluetooth, 2.4 GHz frekansında çalışan lisanssız bir kablosuz bağlantı standardıdır. Ayrıca genel kullanımı 10 metre ya da altında olsa da 100-400 metreye kadar çıkabilen Bluetooth bağlantıları olduğu da ifade edilmektedir. Bluetooth SIG kuruluşunun günümüzde 35.000’in üstünde üyesi olduğu belirtilmektedir.

Bir cihaza Bluetooth eklemek için Bluetooth SIG standartlarına uygunluğu da test edilmektedir. 2021 yılında 4.7 milyar Bluetooth destekli cihazın satıldığı bilinmektedir. Bu da günümüzde Bluetooth teknolojisinin ne kadar önemli olduğunun bir işaretidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bluetooth Nasıl Çalışır?

Bluetooth teknolojisinde aynı frekans bandı içinde yer alan cihazların birbiriyle karışmasını engellenmesi amacıyla frekans zıplama adı verilen bir teknoloji kullanılır. Bu sayede mevcut frekans bandı 79 ayrı kanala bölünerek saniyede 1600 defa random yani rastgele olacak şekilde kendi arasında değişir.

Bluetooth aygıtları pasif ve aktif olmak üzere iki farklı türde ayarlanabilir. Akıllı telefon veya tablet kullanılırken bluetooth özelliğini istek dahilinde devre dışı konuma getirilebilir, kullanımdayken aktifleştirilebilir. Bluetooth aktif hale geldiğinde iletişim kurulacak diğer cihazın arayışı başlar. Birbiriyle eşleşen bluetooth aygıtları global ID olarak adlandırılan farklı kimliklere bürünürler.

İki farklı türde bluetooth ağı bulunur. Bunlardan biri Piconets olarak adlandırılan ağdır. Bir Piconet ağı kullanılarak toplam 8 adet bluetooth cihazı işlev gösterebilir. Piconet ağında bir adet yönetici cihaz ile 7 tane de yönetilen cihaz mevcuttur. Diğer Bluetooth ağı ise Scattternets olarak adlandırılır. Scatternets sayesinde Bluetooth aygıtları daha esnek bir şekilde kullanılır. Birden fazla Piconetin biraraya gelmesi ile işlev gösterir. Sayıca fazla olan küçük bluetooth cihazlarının aynı alan içinde haberleşmesini sağlayan bir sistemdir.

Bluetooth ile Neler Yapabiliriz?

Bluetooth teknolojisi iki farklı elektronik cihaz arasında veri aktarılmasını sağlar. Kullanılan cihazlar sabit veya taşınabilir olabilir. Bluetooth sayesinde bir kullanım ağı oluşturulur. Bu ağ dahilinde veri transferi, bilgi alışverişi, yazıcıdan çıktı alımı, elektronik posta gönderimi gibi çeşitli işlemler yerine getirilir. Bazı durumlarda nadiren de olsa bluetooth broadband modem vasıtasıyla internete erişim de sağlanabilir. Aynı üretim ortamında yer alan farklı cihazlar izlenip kontrol altında tutulabilir.

Umarım yardımcı olmuşumdur :)

125 görüntülenme

Kaynaklar

  1. T. S. M. B. MediaClickCMS. Bluetooth Nedir?. (1 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2023. Alındığı Yer: Mediaclick | Arşiv Bağlantısı
  2. M. 3. Karakaya. Bluetooth Nedir? - Teknoloji.org. (21 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2023. Alındığı Yer: Teknoloji Org | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close