Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yaren Köse
Yaren Köse
1,859 UP
Üye
2

Bizi hayvanlardan ayıran bilişsel özelliklerimizin asıl nedeni nedir?

Bizi hayvanlardan ayiran bilissel ozelliklerimizin(ic farkindalik gibi) nedeni bilissel formullerimizdeki farkliliktan midir,farklilasmis nöronlarla ilgili midir, yoksa sadece daha gelismis bir beyne sahip olmamiz bunu aciklar mi?
2,790 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rıdvan Arslan
Rıdvan Arslan
1,601 UP
Bir nörobilim aşığı

İnsan beyni yapısal olarak birçok gelişmiş hayvan beyniyle neredeyse aynı sistematik yapılanmayı gösterir. Ve insan beyni birçok diğer hayvan beyninden ebatça daha büyüktür.İnsan beyni ortalama 1300-1400 gram iken üst bilişsel yetenekler olarak insana en yakın tür olan şempanzelerin beyni kabaca 250-400 gramdır. Ancak boyut sizi yanıltmasın bir balinanın beyni ortalama 7500 grama kadar çıkabilir ve anlaşılacağı üzere insan beyninden daha büyüktür. Bu yüzden beyin boyutu değil beyindeki sinaptik bağlantı yoğunluğu ve özelleşmiş bölgelerin ne kadar özelleşmiş olduğu önemlidir. İnsan beynini diğer hayvan beyinlerinden ayıran bölgenin frontal lob (ön beyin bölgesi ) olması oldukça muhtemeldir çünkü bu beyin bölgesi insanlarda kortkesin %40-45 kadarını olustururken insan beynine gelişmişlik olarak en yakın beyin olan şempanze beyninde bu alan %20-25 ile sınırlanmıştır. Frontal lobun bizi diğer hayvanlardan ayıran bir çok bilişsel fonksiyonun kaynak noktası olduğu düşünülmektedir. Frontal loblarda yaratıcılık, problem çözme, karar verme, planlama, yürütme, basamaklı düşünce, sıraya 

koyma, yargılama, strateji değiştirme, davranış esnekliği, istenç, 

Tüm Reklamları Kapat

içgörü, hayalinde canlandırma, olayların muhtemel uzak sonucunu kestirme, işlem belleği gibi bilişsel işlevlerin sorumluluğunu yürütmektedir.Ayrıca frontal lob ahlaki yargıların düşünme merkezi olup sosyal sorumluluk gerektiren amaç yönelimli harekete geçme ve liderlik özellikleri ile ilgili davranışların da düzenlenmesini sağlar. Yani frontal lob insanı insan yapan özellikleri büyük bir kısmından sorumlu beyin bölgesidir. Frontal lobun hasar görmesine frontal lob sendromu (FLS) denir. Frontal lob sendromu sonucunda, daha önceki 

davranışları normal olan bireylerin kişilik yapılarında ve davranışta olumsuz değişimler meydana gelir. Farklı bir ifadeyle, 

Tüm Reklamları Kapat

frontal lobun hasar görmesi sonucunda, etrafa karşı ilgisizlik, tepkisizlik, umursamazlık, apati, sorumsuzluk, başkalarını dikkate almama, pişmanlık hissini yitirme, davranış bozuklukları, mizaçta değişiklikler, disinhibisyon5

saldırganlık, uygun olmayan sosyal davranışlar, cinsel olarak uygunsuz davranışlar, inisiyatif gösterebilmeyeteneğinde kayıp, amaç belirleme, planlama, uygun yanıt tarzının seçimi, devam eden davranışın izlenmesi gibi yürütücü işlevlerde bozulma, ilgi

azlığı, toplumsal uyumsuzluk, dürtü kontrol bozukluğu gibi rahatsızlıklar görülmektedir.Prefrontal alanların; dikkatin 

sürdürülmesi, yazılan sözcüklerin tanınması, çalışan bellek, anlamsal bellek ve kısa süreli bellek, planlama ve kontrol etme 

gibi çok değişik bilişsel fonksiyonları vardır. Ayrıca duygunun kontrolü ve konuşma kabiliyeti üzerinde de etkilidir. Frontal lobda bulunan Prefrontal korteks lezyonunda, dikkat dağınıklığı oluşur, bilgi belleğe aktarılmaz, eylem ve düşünce yapısında tutarsızlık gözlenmektedir. Kişinin görüş açısı ve ufku dararır, sosyal yönü 

zayıflar, eleştirilere duyarsız kalır. Pefrontal alanları beynin diğer alanlarına bağlayan liflerin kesildiği (prefrontal lobotomi) 

hastalarda, karmaşık problem çözme yetenekleri kaybolmuş ve belirli hedefe ulaşmak için gerekli görev sıralamasını 

yapamadıkları görülmüştür. Aynı anda, birden fazla görevi paralel biçimde yürütmeyi öğrenememektedirler. Ahlaki 

değerlerini kaybetmelerine bağlı olarak, cinsellik ve dışkılama davranışları sosyal yaşamla uyumsuz olmaktadır. Görüldüğü gibi Frontal lob bizi biz yapan insani özelliklerin çok büyük bir kısmını bünyesinde barındırır ve bu alanda oluşan harhangi bir hasar bu yeteneklerimizi kaybetmemize yada tam anlamıyla etkin bir biçimde kullanamayacağımızı gösterir insanı diğer hayvanlardan ayıran özelliklerin büyük çoğu Frontal lobun nöronal olarak geniş ve yoğun bir alan kaplamasıdır.Yani kısaca farkınız Frontal lobunuz.:) 

833 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close