Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Bize doğru sesten hızlı gelen uçağın sesi olur mu?

Bize doğru sesten hızlı gelen bir uçak düşünelim. Bu uçak sesten daha hızlı geldiği için çıkardığı sesler onun arkadında mı kalacaktır, yoksa uçağın hızı ses hızına eklenecek ve daha mı hızlı gelecektir?
607 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Darwin Darwins
Araştırdım

Ses dalgalarının yayılma hızı sınırlı olduğu için hareket eden ses kaynakları yaydıkları ses dalgalarını yakalamaya başlayabilir. Nesnenin hızı sonik hıza (ses dalgalarının yerel hızı) yükseldikçe, bu ses dalgaları nesnenin önünde birikmeye başlar. Nesne yeterli ivmeye sahipse, bu ses dalgaları bariyerini aşabilir ve yayılan sesin önüne geçebilir. Nesne tüm basıncı aşarken basınçtaki değişiklik ve önündeki ses dalgaları yerde bir patlama veya sonik patlama olarak duyulur.

Süpersonik hızlarda (yerel ses hızından daha yüksek olanlar), nesne ürettiği sesten daha hızlı hareket ettiği için gözlemciye yaklaşırken ses duyulmaz. Ancak nesne geçtikten sonra gözlemci, nesneden yayılan ses dalgalarını duyabilecektir. Bu zaman dilimlerine genellikle sessizlik bölgesi ve eylem bölgesi denir. Nesne gözlemcinin üzerinden geçtiğinde, basınç bozucu dalgalar (Mach dalgaları) zemine doğru yayılarak bir ses patlamasına neden olur. Bum sesinin duyulduğu bölgeye bom halısı denir. Bomun yoğunluğu doğrudan uçuş yolunun altında en fazladır ve yolun her iki yanında azalır.[1]

Bir uçak, uçaktan her yöne yayılan bir ses üretir. Uçağın önünde yayılan dalgalar, uçağın hareketiyle birlikte kalabalıklaşır. Uçak ses hızına yaklaştıkça, ses basıncı "dalgaları" havayı sıkıştırarak birbiri üzerine yığılır. Uçağın önündeki hava, uçağa hareketini engelleyen bir kuvvet uygular. Uçak ses hızına yaklaştıkça, ses dalgalarının uçağın hemen önünde oluşturduğu bu görünmez basınç bariyerine yaklaşır. Uçağın önündeki basınçlı hava, uçağa normalden çok daha büyük bir kuvvet uygular. Bu noktada uçaktaki aerodinamik sürüklemede gözle görülür bir artış olur, dolayısıyla "ses bariyerini" aşma kavramı da buradan gelir. Bir uçak ses hızını aştığında süpersonik olduğu söylenir. Genellikle süpersonik hızlar, bir Mach sayısı cinsinden ifade edilir. Mach sayısı, cismin hızının ses hızına bölümüdür. Böylece Mach 3, ses hızının üç katı anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Suda yol alan bir tekne hayal edin. Tekne suyu iter ve teknenin pruvasından bir dalga tepesi çıkar ve göl boyunca yayılır. Dalga cephesi olarak adlandırılan, su yüzeyinde görülebilen bu konik yay dalgası, bir uçağın sonik patlamasına benzer. Bir uçak süpersonik hızlarda uçarken ses basıncı, tepe noktası uçağın burnunda olan bir koni oluşturur. Siz ona yerden bakarken size doğru uçan süpersonik bir uçak düşünün. Başlangıçta, uçak sesin kendisinden daha hızlı hareket ettiği için hiçbir şey duymazsınız, ancak ses basınç konisi kulağınıza ulaştığında bir patlama sesi duyarsınız. Havada hareket eden bir nesne, ses dalgası enerjisinin (hava) dalga cephesi adı verilen konik bir çizgi (bir teknenin pruva dalgası gibi) boyunca birikmesine neden olur. Bu dalgalar biriktikçe, dalga cephesi boyunca şok dalgası adı verilen çok büyük bir basınç farkı vardır. Bu dalga cephesi bir bireyi geçerken, ani basınç farkı veya basınçtaki değişiklik, duyduğumuz "sonik patlamayı" yaratır.

Sadece uçaklar değil, ses hızını aşan her şey bir "ses patlaması" yaratır. Bir uçak, bir mermi veya bir kamçının ucu bu etkiyi yaratabilir; hepsi bir çatlak üretir. Sonik patlamanın yarattığı bu basınç değişikliği oldukça zarar verici olabilir. Uçaklar söz konusu olduğunda, şok dalgalarının binalardaki camları kırdığı bilinmektedir.[2]

https://youtube.com/shorts/yAa36n1GEew?feature=share3

Bu videoya bakarsan daha iyi anlayabilirsin.

Kaynaklar

  1. Scientific American. What Happens When An Aircraft Breaks The Sound Barrier?. (11 Mart 2002). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2023. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
  2. uu. What Happens When Something Breaks The Sound Barrier? | Science Guys | Union University, A Christian College In Tennessee. Alındığı Tarih: 20 Haziran 2023. Alındığı Yer: Union University | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close