Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eren Sarıkaya
Eren Sarıkaya
1,274 UP
Üye 28 Temmuz 2023 1 Cevap
3

Bizden çok uzakta olan gök cisimlerinin özelliklerini nasıl tahmin edebiliyoruz?

Demek istediğim mi bir örnek ile açıklamak gerekirse bizden çok uzakta olduğunu bildiğimiz bir yıldızın mesela kaç yaşında olduğunu nasıl hesaplıyoruz?
239 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burak G.
Burak G.
6K UP
Astronomi Araştırmacısı 28 Temmuz 2023

Bir yıldızın yaşını bulmak için ilk önce hakkında bilgiye sahip olmalıyız bunlardan biride yıldızın kütlesidir. Yıldızın kütlesini hesaplamak için önce uzayda takip ettiği rota ve yörünge periyodu tespit edilir, daha sonra da birkaç basit hesap yapılır. Yıldızın bileşimini tespit etmek içinse yıldızdan yayılan ışık incelenir. Her bir atomun yaydığı ışığın spektrumu kendine özgü olduğundan, elde edilen sonuçlar yıldızı meydana getiren atomların türü ve miktarı hakkında bilgi verir. Yıldızların yaşını tahmin etmekse çok daha zordur. Günümüzde yıldızların yaşını tahmin etmek için kullanılan üç yöntem var.[1]

Hertzsprung-Russell diyagramı (HR diyagramı) yıldız evrimi çalışmalarında kullanılan en önemli araçlardan biridir. Ejnar Hertzsprung ve Henry Norris Russell tarafından 1900'lerin başında bağımsız olarak geliştirilen bu diyagram, yıldızların sıcaklığını parlaklıklarına (teorik HR diyagramı) veya yıldızların rengini (veya spektral tipini) mutlak büyüklüklerine (renk-magnitüd diyagramı olarak da bilinen gözlemsel HR diyagramı) karşı çizer.

Başlangıçtaki kütlesine bağlı olarak her yıldız, iç yapısı ve enerjiyi nasıl ürettiği tarafından belirlenen belirli evrim aşamalarından geçer. Bu aşamaların her biri yıldızın sıcaklık ve parlaklığındaki bir değişime karşılık gelir ve yıldız evrilirken HR diyagramında farklı bölgelere hareket ettiği görülebilir. Bu, HR diyagramının gerçek gücünü ortaya koymaktadır - gökbilimciler bir yıldızın iç yapısını ve evrim aşamasını sadece diyagramdaki konumunu belirleyerek bilebilirler.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Dr. Mahir E. Ocak. Yıldızların Yaşı Nasıl Tahmin Ediliyor? | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
  2. R. Holllow. Hertzsprung-Russell Diagram | Cosmos. Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Swinburne Astronomy Online | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close