Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Emir Demirhan
Üye
1

Biz insanlar günümüzdeki teknolojilere sahipken yakın akrabalarımız maymunlar neden bizim on binlerce yıl öncesindeki teknolojilere sahip?

326 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Soruyla Alakasız Cevap 1 moderatör tarafından eklendi
Cevapta muhtemel bir yanlış anlama bulunmaktadır. Soru, insanın yakın akrabası olan diğer maymun türlerine yönelik sorulmuşken cevapta "aile içindeki yaşlı akrabalar" anlatılmıştır.
1
İpek Yade Uzuncan
öğrenciyim
  1. Nedeni:[1]

Bizden yaşça üstün(büyük) oldukları için zamanında böyle ileri seviye teknolojiler gelişmemişti veya yoktu,bu teknolojileri duuymadıkları için kullanmıyorlardı.

diğer bir nedeni ise akrabalarımızın bu teknolojileri duyması fakat maddi durumu yetmemiş olabilir veya bu teknolojiyi duyup nasıl bunu kullanacağını bilmediği için çekinmesi(utanması)

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. L. Uzuntay. (Haber). Teknoloji Hakkında Herşey.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

“Yürü Ya Kulum”

Evrim bize “yürü ya kulum” demiş! Çünkü yaşadığımız doğada hayatta kalabilmek ve soyumuzu sürdürebilmek için buna ihtiyaç duymuşuz. Ya da tersinden türümüz için yürüyebilenler, bu ihtiyaca uygun olarak kendilerini yeniden uyarlayabildikleri için bu güne gelebilmiş.

Onlar ise (Yakın akrabalarımız) buna ihtiyaç duymamış ve evrimsel süreçlerde onlara “yürü ya kulum” deme ihtiyacı duymadan onları bugüne taşımış.

Tüm Reklamları Kapat

Bu biraz da neden herkesin fil gibi hortumu yok yahut neden savaş filmlerinde hep kahramanlar hayatta kalır durumuna benzer.

Fil o hortumu sayesinde bu güne gelebilmiş, onun türünden olup hortum geliştiremeyenler ya elenmiş ya da farklı coğrafyalarda ve farklı koşullarda farklı üzuvlar geliştirerek hayatta kalıp farklı bir tür olarak neslini sürdürebilmiş.

Filmin kahramanı da kahraman olduğu için hayatta kalmamış, aksine hayatta kaldığı için kahraman olmuş.

Doğa bize ve herkese, her şeye tek bir şey söyler: Tabii olduğum evrensel yasalar var ve bu nedenle sürekli devinerek yol alıyorum. Benimle yol alacak olan her şey de benimle devinmek zorunda. Ayak uyduranla yola devam eder, uyduramayanları da elerim.

Tüm Reklamları Kapat

Bu mesajı alan türümüz de acıktığında yemek yer, susadığında su içer. Üşüdüğünde kürkünü kalınlaştırır. Böyle bir imkanı yoksa da ateşi bulur, kıyafeti icat eder ve yoluna devam eder. Zira olan da budur. Doğadaki diğer canlılara görece zayıflığımız bir aradalığı, bir aradalığımız da beynimizi geliştirmiş. İşe yaradığı görülünce de en büyük yatırımımız beynimize olmuş.

Diğer yakın akrabalarımızın böyle bir ihtiyacı olmamış. Nereden mi biliyoruz: Bizim gibi bir yatırıma gerek duymadan da bu güne gelebilmiş de ondan.

Burada hiçbir sihir yok, hiçbir oyun yok, hiçbir kendinden menkul harici bir müdahale yok, sadece değişime uyum var. Buna da Evrim diyoruz.

Kaynaklar

  1. Charles Darwin. (2013). Türlerin Kökeni. Yayınevi: sol ve onur yayınları. sf: 664.
  2. Charles Darwin. (2016). İnsanın Türeyişi. Yayınevi: sol ve onur yayınları. sf: 292.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close