Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kemal Alçın
Kemal Alçın
22K UP
Üye
2

Biyoteknolojik aşıların üretiminde ortaya çıkabilecek biyogüvenlik sorunları nelerdir ?

Biyoteknolojik aşı üretimi yapan laboratuvarlarda ortaya hangi biyogüvenlik riskleri çıkabilir ? Bu risklere karşı alınan önlemler nelerdir ?
764 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
B Polat
B Polat
326K UP
Bilim Meraklısı

Maalesef geçmişte aşı üretiminde yapılan hatalar masun insanların ölmeside yada sakat kalmasına yok almıştır. Uzun yıllar bu konuda devletler ve bilim insanları büyük çabalar sarfetmek zorunda kaldılar insanların güveni geri kazanmak için. Şu anda geçmişten alınan derslerden dolayı, üretimde hijyen ve sağlık standartları konusunda oldukça katı kurallar vardır. Aşı kullanımı daha da arttığı halde, yakın zamanda bildirilmiş herhangi bir toplu aşı vakası yoktur. Buda önlemlerin ne kadar çok işe yaradığının en iyi göstergesidir.

Tarihten kötü iki örnek:

1955'te, halka verilen bazı çocuk felci aşısı grupları, gerekli güvenlik testlerinden geçmiş olmalarına rağmen, canlı çocuk felci virüsü içeriyordu. 250'den fazla çocuk felci vakası meydana gelmiştir. Cutter firmasının ürettiği aşılar birçok felç vakasıyla sonuçlanmıştır. Çocuk felci vakaları tespit edilir edilmez aşı geri çağrıldı.

Tüm Reklamları Kapat

1955'ten 1963'e kadar ABD'de uygulanan çocuk felci aşılarının tahmini %10-30'u simian virüsü 40 (SV40) karışmıştır. Virüs, o zamanlar çocuk felci aşıları yapmak için kullanılan maymun böbrek hücre kültürlerinden karışmıştır.

[1]

178 görüntülenme

Kaynaklar

  1. www.cdc.gov. Historical Safety Concerns | Vaccine Safety | Cdc. (30 Mart 2022). Alındığı Yer: www.cdc.gov | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close