Bilim kariyeri yapmakta yurtdışı amaç değil, araçtır. Eğer hedefin sorunda belirttiğin gibi sadece yurtdışında yaşamaksa buna ulaşman için üniversite okumana bile gerek yok. Eğer amacın bilimse de yurtdışı bir araçtır, seçenektir. Dolayısıyla denebilir ki " Yurtdışında yaşamak için üniversite okunmaz, bilim yapılmaz! ".
Ülkemizdeki hemen hemen bütün üniversiteler özellikle Avrupa ülkeleri, Kanada ama özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde tanınmayan statüdedir (Acı ama gerçek). Ülkemizdeki devlet veya özel her üniversitenin, yurtdışına masraflarını karşılayarak gönderdikleri öğrenci sayısı son derece azdır ve genel olarak okulda derece yapmış, projelere, yarışmalara katılmış öğrenciler için uygulanır. Eğer öğrencinin maddi durumu bu eğitimi karşılamaya yetiyorsa zaten Türkiyede eğitim almadan yurtdışında lisans eğitimine başlayabilir. Akademik hayat içinse yukarıdaki cevapta belirtildiği gibi üniversite şartı yoktur. Aynı zamanda belirtmekte yarar var ki özel üniversitelerden yurtdışına gönderilen öğrenci sayısı devlet üniversitelerine oranla çok daha fazladır (Sebebi özel üniversitelerin bağlı olduğu özel kuruluşlar artı olarak yukarıda bahsettiğimiz türdeki öğrencilere sponsor da olabilmektedir.)
Sorunda belirttiğin üniversiteler hakkında bilgim olmadığından o kısmı cevaplamamam doğru olacaktır. Sonuç olarak yurtdışında hayat kurmak için üniversitede eğitim almak ve bilimsel kariyer bir araç değildir, olmamalıdır da. Amaç, gerekli eğitimi alarak , bilim üzerine ihtisas tamamlamaktır. Yurtdışı, üniversite eğitimi için bir seçenektir. Aynı zamanda da ben dahil yorum yapan kişilerin seni tanımadan en donanımlı şekilde nasıl mezun olunacağı yorumunu yapmamız mümkün gözükmemektedir.
2,692 görüntülenme