Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Oyku Erol
Oyku Erol
1,865 UP
Üye
1

Biyoçözünür plastik nasıl yapılır?

Araştırmamı nasıl yapmalıyım, önce polimer kimyası veya biyokimya mı öğrenmeliyim? Önerebileceğiniz kaynaklar var mı? Ve kahve telvelerinden %100 biyoçözünür plastik yapmak mümkün müdür?
455 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Selin Demiryol
Biyoambalaj Tasarımı Yarışma Katılımcısı

Merhaba, bu konuya ilişkin merakının olması gerçekten çok güzel. Biyoambalajların üretilmesinin sebebi doğaya toksik yan madde bırakan çoğu plastiğin kullanımının artması. Ambalaj uygulamalarının çoğunluğunda sentetik veya yarı sentetik plastikler kullanılmaktadır. Biyobozunur plastiklerin çoğu bu anlamda atık yönetimini destekler ve böylelikle doğanın korunmasına yardımcı olur. Biyobozunur plastiklerin büyük bir çoğunluğunun doğaya geri bırakılma şekli gübreleştirilmedir (İng: "composting").[2] Bu süreci desteklerken hangi tür plastiğin seçildiği önemlidir. Örneğin yenilenebilir kaynaklardan elde edilen biyoplastik türlerine polilaktik asit (PLA), ya da polyhydroxyalkanoate (PHB) örnek verilebilir. Bu ürünler çoğunlukla kısa ömürlü ürünlerin paketlenmesinde tercih edilmektedir.[1] Bu sebeple bir biyoplastik seçilirken neyin paketleneceği, ne kadar süre saklanmak istediği, paketlendiği ana maddeyle olan etkileşimi önemlidir. Aynı zamanda ambalajın ısıya, pH değişikliğine, oksijen içeriğine ve sıcaklık ayarlamalarına dikkat edilmelidir. Bu sebeple seçmek istediğin plastikte aşağıdaki tabloyu kendine hedef edinebilirsin.

Biyobazlı ve petrol bazlı plastiklerin özelliklerinin karşılaştırılması.
Biyobazlı ve petrol bazlı plastiklerin özelliklerinin karşılaştırılması.
Biyoplastiklerin Biyodegradasyonu

Merak ettiğin konuya gelirsek evet günümüzde kahve telvesinden biyoambalaj üretimleri yapılmaktadır. Ama bu aynı ham maddeyi kullanarak farklı bir ambalaj üretilemez demek değildir. Ambalajlar tek bir ana madde olabileceği gibi yanında destek maddeler de kullanılabilir. Mesela biz yosunlardan elde edilebilen sodyum aljinat ile gümüş nanopartikülleri üzerine çalışıyorduk. Bunun için ambalaj modifikasyonlarının nasıl yapıldığına bakabilirsin:

Ambalaj uygulaması için kullanılabilecek ideal biyo bazlı malzemelerin şematik döngüsü (PLA: polilaktik asit, PEF: polietilen furanoat, PBS: polibütilen süksinat, PHA: polihidrodyalkanoat)
Ambalaj uygulaması için kullanılabilecek ideal biyo bazlı malzemelerin şematik döngüsü (PLA: polilaktik asit, PEF: polietilen furanoat, PBS: polibütilen süksinat, PHA: polihidrodyalkanoat)
Bio-Based Packaging: Materials, Modifications, Industrial Applications and Sustainability

Örneğin bir araştırmada buna göz atmanı mutlaka tavsiye ederim kahve telvesi ve PHA kullanılarak plastik film üretilmiş ve daha çok esnek ambalajlarda tercih ediliyormuş. [3] Senin bu durumda yapabileceğin kahve telvesiyle hangi biyoplastik ürünün birleştirildiğini araştırıp yeni kombinasyonlar denemek olacaktır. Biyoplastiklerin %100 çözünür olduğunu söylemek oldukça güç. Ama daha az toksik ya da doğada kullanılabilecek materyallere dönüşmesi de aynı şekilde yeterli. Araştırmaktan sakın vazgeçme umarım yardımcı olabilmişimdir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ö. KÖKSAL, et al. (2019). Biyoplastiklerin Biyodegradasyonu. Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, sf: 151-167. doi: 10.33484/sinopfbd.499862. | Arşiv Bağlantısı
  2. X. Ren. (2003). Biodegradable Plastics: A Solution Or A Challenge?. Journal of Cleaner Production, sf: 27-40. doi: 10.1016/S0959-6526(02)00020-3. | Arşiv Bağlantısı
  3. yagmur. Aimplas Kahve Atıklarından Plastik Film Üretiyor. Alındığı Tarih: 15 Eylül 2023. Alındığı Yer: Plastik & Ambalaj Teknolojisi | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close