Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fatih İlgar
Fatih İlgar
20K UP
Üye 16 Nisan 1 Cevap
1

Bitkilerin düşünme yetenekleri olmadığı halde böcekleri çekebilmek için feramon salgılamayı nasıl öğrendiler? Bu ilahi bir varlığın kanıtı mi?

Tozlaşmayı artırdığı için feramon kullanabiliyorlar böcekleri çekebilmek için. Ya da meyvelerin tatlı olması hayvanları kendine çekip tohumun başka yerlere taşınmasını sağlıyor. İyi ama bitkiler düşünme yeteneği olmadan bunu nasıl bilebilir ve bu şekilde evrimleşebilir?
188 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 17 Nisan

Sorunuza, en kısa haliyle şöyle cevap verilebilir: Bitkiler, böcekleri çekebilmek için feromon salgılamayı öğrenmediler çünkü bitkiler hiç bir şey öğrenemezler. Çünkü bitkilerin, bilinçli ve hedef gözetir biçimde bilgi depolayacak bir evrimsel gelişimleri ve organları yok. Beyinleri yok çünkü. Bu nedenle de bir farkındalıkları yok. Farkındalıkları olmadığı için de böcekleri çekmeyi bir kenara bırakın böceklerin varlığından bile haberdar değiller. Bu nedenle de hiç bir şey bilmiyorlar çünkü zaten hiç bir şeyi bilemezler.

Sorunuzun cevabı bu. Peki bu soru size ne kadar yardımcı oldu? Muhtemelen hiç. Sizinle yüz yüze bu sohbeti yapıyor olsa ve ben size bu cevabı versem, yüksek olasılıkla "E o zaman nasıl yapıyorlar?" diye, aynı soruyu farklı biçimde tekrar ederdiniz. Yani sohbetimizde bir yere varamazdık.

Neden? Çünkü size de, bir çok vatandaşımız gibi, evrimin ne olduğunu hiç öğretilmedi. Evrimin ne olduğu bilinmediği için de sorular, cevaplanamaz şekilde soruluyor. Doğru soruyu sorabilmek için de belirli bir temel bilgi gerektiği için de bu sohbetlerde hiç bir yere varamıyoruz. Yani size, bu sorunuzun cevabını verebilmek için önce evrimin ne olduğunu anlatmamız lazım. Ki zaten bunu yaptığımızda, sorduğunuz soruyu tekrarlamazdınız hatta hiç sormazdınız bile. Evrimin ne olduğunu anlattığımızda bu soruya gerek kalmazdı çünkü.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bu eksikliklere ek olarak bilim insanları da, bitkilerin, evrimsel olarak edindikleri bazı becerileri insanlar kolayca anlayabilsin diye (Bence gayet yanlış biçimde) sizin ifadeye döktüğünüz biçimde anlatıyorlar ama şu an sizin kapıldığınız durumdaki gibi yanlış algılara sebebiyet veriyorlar.

Sorunuzun son kısmındaki "Nasıl bu şekilde evrimleşebilirler?" sorusu da benim vurguladığım noktaya geliyor.

Son olarak da bunun, tanrının varlığı ile ilişkisi ise bambaşka bir konu. Evrimle hatta bilimle bile direk ilgisi yok. Orası felsefe.

Evrimin ne olduğunu, sitemizdeki devasa arşivden okuyun lütfen. Ben burada anlatmayayım, konu iyice uzamasın. Sadece size bir çözüm sunabilme adına son olarak şöyle bir ek cevap vereyim:

Tüm Reklamları Kapat

Bitkiler, sürekli topraktan çektikleri suyu yapraklarından buhar benzeri salgılarla havaya atan ve bunu yaparken de çektikleri suyun içindeki besin maddelerini kullanan birer emme-basma pompa sistemi gibiler. Bu bağlamda evrimsel gelişimleri paralelinde, topraktaki sudan faydalanabilir, bu suyu başka sıvılara dönüştürebilir ve bunları yapraklarından atarken de farklı gazlara ya da kokulara dönüştürebilir özellikteler.

İşte bitkiler, yüz milyonlarca yıl boyunca, tamamen bilinçsizce, bulundukları toprak, hava, iklim, yer ve yön durumlarına göre farklı fiziksel şartlarda farklı kokular üretiyorlar. Yani farklı bitkiler farklı kokular üretiyorlar. Bu kokuların bazıları, böcekleri çekiyor ve o bitkiler daha kolay tozlaşıyor. Daha kolay tozlaştıklarında da daha kolay çoğalıyorlar. Bu kokuları üretemeyen bitkileri ize daha az çoğalıyorlar ve sonunda yok oluyorlar.

İşte bir süre sonra dünyada, sadece, daha çok çoğalan bitkiler ve onların genetik mirasları kalıyor. Evrimsel dinamikleri sohbete katarak size verebileceğimiz en özet cevap bu. Burada bilinç yok, hedef yok, farkındalık yok, böcekler üzerine herhangi bir niyet yok. Amaçsızca üretilen kokular var, o kokuların bazılarının sağladığı avantajlar var ve o avantaja sahip bitkilerin hayatta kalması var. Bu kadar.

Sorunuz, tanrı ile ilgili son kısmıysa şöyle: Bugüne kadar, insanın yerleşik hayata geçip bilim, bilgi ve felsefe ürettiği 10 bin yıllık tarihindeki hiç bir şey, tanrının varlığını kanıtlamadı. Sorunuzdaki gerçeğin de tanrının varlığı ile ilgisi yok.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Sağlıcakla.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close