Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
61K UP
Üye
8

Bitkilerde 15 element, insan vücudunda 59 element var. Bitkilerde olmayıp, insanda bulunan elementler nasıl insan vücuduna girdi?

2,291 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Osman Sarıkülçe
Ziraat Mühendisi

Aslında bitkilerde tam olarak 15 element bulunmamakta, makro ve mikro diye bitkilerin gelişimi için yarayışlığı açısından kategorize edilmiş bir sınıflandırma mevcut.Makro elementler:Hidrojen,Oksijen,Karbon,Azot,Fosfor,Potasyum,Kalsiyum,Maznezyum gibi sıralabilirken bunun dışında kalan elementleride mikro elementler olarak sıralayabiliriz:Klor,Demir,Mangan,Silisyum,Çinko gibi bunlarda bitki gelişimini destekleyici ancak hayatı öneme sahip olmayan elementlerdir.Tabiki bitki tüm elementleri gerekli olan seviyede aldığında muhteşem bir gelişim gösterecektir.Ancak bazı bitkiler genom bölgelerindeki element varlıklarına göre, bazı (İZ) elementleri topraktan fazlasıyla almaya eğilimlidir.Yaşadığı coğrafyanın karakteristik yapısıyla kendi bünyesini şekillendirmiştir.Tütün bitkisinde çokça bulunan kadmiyum elementi vücudumuza nüfuz etmektedir.Vücudumuzun bu elementleri kendi uzaklaştırma eğilimi vardır.Ancak modern dünyanın kirlilikleri tüm bu elementleri olması gereken seviyelerin üstüne çıkarmaktadır.Alüminyum kaplama tencere,tava kullanan insanların vücudunda yüksek alüminyum oranlarının görülmesi.Bitkilerde olduğu gibi insan veya hayvanlarda olmaması gereken düzeylere ulaştıkları anda toksisite başlayacaktır.Atmosferik,Gıdasal,Coğrafi ve Modern hayatın bize sunduğu zengin tabiat metabolizmamızın alışık olmadığı bir durumdur.Eser miktarda da olsa yediğimiz gıdalardan ve kullandığımız yiyecek,içecek,kıyafet materyallerinden etkilenmekteyiz.Su içtiğimiz plastik kapların içerisindeki suya plastik kontaminasyonlarını beklememek fazlasıyla iyimserlik olacaktır :)

1,090 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kadmiyum İle Kirlenmiş Toprakların Fitoektraksiyonla Arıtımında Transgenik Tütün Bitkisinin Kullanımının Araştırılması. (21 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Alüminyum Toksisitesinin Kalite Kontrol Açisindan Değerlendirilmesi. (21 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. İnternal Kontaminasyon Ve Dekorporasyon. (21 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Ağır Metal Toprak Kirliliğinin Gıda Zinciri Ve İnsan Sağlığına Etkisi. (21 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close