Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Betül İlgen
Üye 21 Şubat 2024 1 Cevap
2

Bitkiler önlerinde engeller varken nasıl hep büyüyecek yön bulabiliyor?

Ornegin sarmasiklar gibi citlerden kendilerine yol hulup sariliyorlar her yeri kapliyorlar
358 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
botanik üzerine çalışıyorum 6 Mart 2024

Ekosistemlerdeki bitkiler, yaşadıkları ortamın toprağına, sıcaklığına, yağışına, rüzgarına ve diğer benzersiz koşullarına uyum sağlamıştır. Uyum sağlama / adaptasyon süreci elbette kısa bir sürede oluşmamıştır. Bu, büyüme alışkanlıkları, tozlaşma, tohum dağıtma yöntemleri ve diğer bitki özellikleriyle kanıtlanmaktadır. Sarmaşıklar, kendilerine uygun ortamı bulunca çoğunlukla hızla büyüdükleri ve her yöne yeni sürgünler sundukları için kolayca istilacı hale gelebilir.

Aslında bitkiler, soruda sorulanın aksine ''hep'' ya da sürekli engelleri aşmıyor. Bazı durumlarda büyümelerini durduruyorlar, sürgün vermiyorlar. Ev ortamında yetişen bitkilerin uygun koşullar sağlanmadığında solduğuna, ya da sağlıklı alınan bir kaktüsün ev içinde gittikçe küçüldüğünü ve inceldiğine tanık olduysanız bitkilerin aslında her engeli aşamadığını da görmüşsünüzdür. Buradaki engel, ev ortamının o bitkiye uygun olmaması. Örneğin kaktüs, oda içerisinde yeterli güneş ışığı almadığında kendini gittikçe küçültür/inceltir yani yüzey alanını azaltır, böylece harcayacağı enerjiyi de azaltarak kendini koruma ve hayatta kalma mekanizması oluşturur.

Burada yukarıda bahsettiğim kaktüs formunun bozulmasını görebilirsiniz. Kaktüsün aşağı kısmı normal ve olması gerektiği kalınlıkta, yukarısı ise çok daha ince. Muhtemelen yeterli güneş ışığı alan bir yerden çok daha az ışık alan yere konmuş ve bitki bu engeli aşamadığı için az ışıklı yere adapte olmaya çalışıyor.
Burada yukarıda bahsettiğim kaktüs formunun bozulmasını görebilirsiniz. Kaktüsün aşağı kısmı normal ve olması gerektiği kalınlıkta, yukarısı ise çok daha ince. Muhtemelen yeterli güneş ışığı alan bir yerden çok daha az ışık alan yere konmuş ve bitki bu engeli aşamadığı için az ışıklı yere adapte olmaya çalışıyor.
preview.redd

Sarmaşık gibi daha yayılımcı türler için de benzer koşullar geçerlidir. Önüne çit veya duvar çıkan bir sarmaşığın bunu aşması nispeten daha kolaydır. Çünkü büyüme fizyolojisi budur. Gelişmesi, aynı zamanda onun yön de bulmasını beraberinde getirir. Ancak aşamayacağı bir engel çıkarsa (örneğin dikenli bir tel) yön değiştirebilir, engelin çevresinden dolanabilir veya farklı bir yöne yeni bir sürgün verebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bazen engelin çevresinden dolanmak, veya yol değiştirmek, onu "aşmaktan" daha kolaydır. Belki de engelleri aşmak konusunda bitkilerden öğreneceklerimiz vardır.

Kaynaklar

  1. australianplantsonline. How Vines Climb. Alındığı Tarih: 6 Mart 2024. Alındığı Yer: australianplantsonline | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close