Ekosistemlerdeki bitkiler, yaşadıkları ortamın toprağına, sıcaklığına, yağışına, rüzgarına ve diğer benzersiz koşullarına uyum sağlamıştır. Uyum sağlama / adaptasyon süreci elbette kısa bir sürede oluşmamıştır. Bu, büyüme alışkanlıkları, tozlaşma, tohum dağıtma yöntemleri ve diğer bitki özellikleriyle kanıtlanmaktadır. Sarmaşıklar, kendilerine uygun ortamı bulunca çoğunlukla hızla büyüdükleri ve her yöne yeni sürgünler sundukları için kolayca istilacı hale gelebilir.
Aslında bitkiler, soruda sorulanın aksine ''hep'' ya da sürekli engelleri aşmıyor. Bazı durumlarda büyümelerini durduruyorlar, sürgün vermiyorlar. Ev ortamında yetişen bitkilerin uygun koşullar sağlanmadığında solduğuna, ya da sağlıklı alınan bir kaktüsün ev içinde gittikçe küçüldüğünü ve inceldiğine tanık olduysanız bitkilerin aslında her engeli aşamadığını da görmüşsünüzdür. Buradaki engel, ev ortamının o bitkiye uygun olmaması. Örneğin kaktüs, oda içerisinde yeterli güneş ışığı almadığında kendini gittikçe küçültür/inceltir yani yüzey alanını azaltır, böylece harcayacağı enerjiyi de azaltarak kendini koruma ve hayatta kalma mekanizması oluşturur.

Sarmaşık gibi daha yayılımcı türler için de benzer koşullar geçerlidir. Önüne çit veya duvar çıkan bir sarmaşığın bunu aşması nispeten daha kolaydır. Çünkü büyüme fizyolojisi budur. Gelişmesi, aynı zamanda onun yön de bulmasını beraberinde getirir. Ancak aşamayacağı bir engel çıkarsa (örneğin dikenli bir tel) yön değiştirebilir, engelin çevresinden dolanabilir veya farklı bir yöne yeni bir sürgün verebilir.
Bazen engelin çevresinden dolanmak, veya yol değiştirmek, onu "aşmaktan" daha kolaydır. Belki de engelleri aşmak konusunda bitkilerden öğreneceklerimiz vardır.
Kaynaklar
- australianplantsonline. How Vines Climb. Alındığı Tarih: 6 Mart 2024. Alındığı Yer: australianplantsonline | Arşiv Bağlantısı