Bitkilerde de, hayvanlarda olduğu gibi erkek kısımlar (stamen) polen üretimiyle, dişi kısımlar (pistil) ise yumurtalarla ilişkilendirilir. Angiosperm yani kapalı tohumlu bitkilerin üreme yapıları olan çiçekler, fiziksel olarak en fazla çeşitliliğe sahip olanlardır ve üreme yöntemlerinde buna karşılık gelen büyük bir çeşitlilik gösterirler. Basitçe polenler, çevrenin etkisiyle (böcekler veya rüzgar gibi) dişi organı döller ve böylece tohum oluşma süreci başlar.
Çiçek yapısına sahip olmayan bitkiler ( yeşil algler, yosunlar, ciğer otları, eğrelti otları ve kozalaklı ağaçlar gibi açık tohumlular) da üremelerinde morfolojik adaptasyon ve çevresel faktörler arasında karmaşık etkileşimlere sahiptir. Örneğin eğrelti otları spor aracılığı ile üremeye evrimleşmişlerdir.
İki organı (stamen ve ginekeum) barındıran çiçeklere ''erselik'' veya ''tam'' çiçek diyoruz. Ancak bazı bitkiler sadece erkek organı olan ve sadece dişi organı olan iki ayrı çiçeği de barındırıyorlar.

Bu durumda bir çiçek için erkek ve dişi organ tabirlerini kullanmak doğru ve yerinde. Bunu basitleştirmek adına kendimizi düşünebiliriz. Erkek bireylerde üreme hücresi için sperm (bitkilerdeki polen gibi), bir penis (bitkilerde stamen, yani erkek organ), dişi bireylerde üremek için yumurtalık (aynı bitkilerde olduğu gibi) bulunuyor. Bu örneğin pek de kullanışlı olmadığını göz önünde bulundurarak, her canlı grubunun kendine özgü üreme biçiminin ve fizyolojilerinin olduğunu unutmamak yerinde olacaktır.
Kaynaklar
- M. Petruzzello. Do Plants Have Sexes?. Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı