Bildiğim kadarıyla çiçeklerde hem dişi hem de erkek organelleri var, bu durumda çiçekler veya bitkinin kendisi için neden erkek ve dişi tabirleri kullanılabiliyor?
Bitkilerin tek cinsiyeti yoktur hem erkek hem dişi üreme organları bulunur. Rüzgar, sinek, arı gibi polen dağıtıcılar bitkiler arasında veya aynı bitkide poleni taşıyarak bitkinin üremesine yardımcı olur. Türden türe farklılıklar gösterse de bitkilerin genelinde bu durum görülür. İyi günler.
Bitkilerde de, hayvanlarda olduğu gibi erkek kısımlar (stamen) polen üretimiyle, dişi kısımlar (pistil) ise yumurtalarla ilişkilendirilir. Angiosperm yani kapalı tohumlu bitkilerin üreme yapıları olan çiçekler, fiziksel olarak en fazla çeşitliliğe sahip olanlardır ve üreme yöntemlerinde buna karşılık gelen büyük bir çeşitlilik gösterirler. Basitçe polenler, çevrenin etkisiyle (böcekler veya rüzgar gibi) dişi organı döller ve böylece tohum oluşma süreci başlar.
Çiçek yapısına sahip olmayan bitkiler ( yeşil algler, yosunlar, ciğer otları, eğrelti otları ve kozalaklı ağaçlar gibi açık tohumlular) da üremelerinde morfolojik adaptasyon ve çevresel faktörler arasında karmaşık etkileşimlere sahiptir. Örneğin eğrelti otları spor aracılığı ile üremeye evrimleşmişlerdir.
İki organı (stamen ve ginekeum) barındıran çiçeklere ''erselik'' veya ''tam'' çiçek diyoruz. Ancak bazı bitkiler sadece erkek organı olan ve sadece dişi organı olan iki ayrı çiçeği de barındırıyorlar.
Bu durumda bir çiçek için erkek ve dişi organ tabirlerini kullanmak doğru ve yerinde. Bunu basitleştirmek adına kendimizi düşünebiliriz. Erkek bireylerde üreme hücresi için sperm (bitkilerdeki polen gibi), bir penis (bitkilerde stamen, yani erkek organ), dişi bireylerde üremek için yumurtalık (aynı bitkilerde olduğu gibi) bulunuyor. Bu örneğin pek de kullanışlı olmadığını göz önünde bulundurarak, her canlı grubunun kendine özgü üreme biçiminin ve fizyolojilerinin olduğunu unutmamak yerinde olacaktır.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size çok kısa bir mesajımız var: Reklamları kapatmaya ne dersiniz?
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
Evrim Ağacı'na 1 defaya mahsus vereceğiniz 30₺ düzeyindeki bir desteğin, ömrünüz boyunca reklamlara tıklamanız hâlinde sağlayacağınız faydadan binlerce kat daha büyük olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı Premium'a katılın, hem reklamları kapatın hem sağladığımız ayrıcalıklardan faydalanın! Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Bilim, bilgi ile cehalet arasındaki cephede çalışır. Bilmediğimiz şeyler olduğunu kabul etmekten korkmayız. Bunda utanılacak bir şey yok. Utanılması gereken, tüm cevaplara sahipmişiz gibi davranmaktır.” Neil deGrasse Tyson
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).