Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hüseyin Yarım
Üye
3

Bitkiler de evrimleşti mi?

İnsanlar gibi bitkiler ve ağaçlar da evrim geçirdi mi? Geçirdiyse neden savunma mekanizmaları gelişmiş surette değil. Sarmaşık; hayatta kalmak için, dallarını her yere doluyor; diğer bitkilerde bazı canlıları kendine cezbettiği kadar ölümcül olabiliyor. Bu bitkilerin evrimi ile alakalı mı? Bitkiler kendini kontrol edebilir mi?
266 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar

Bitki evrimi, çok geniş ve kapsamlı bir konu aslında. Her canlı gibi, bitkilerin de evrimi söz konusu. Bu cevapta kısaca anlatmaya çalışacağım.

Bitkiler birçok kola ayrıldığı için şuan sadece karasal bitki evrimini ele alabiliriz. Yaklaşık 500 milyon yıllık bir süreç olan bitkilerin evrimi, bizleri hayrete düşürecek biçimde çeşitlilik gösteriyor. Bitki evriminin öncüsü Siyanobakterilerdir. Bu bakteriler milyonlarca yıl suyun altında yaşamışlardır ve fotosentetik yaşam formuna girerek evrimleşmişlerdir. Daha sonra 1,6 milyar yılın ardından siyanobakterilerden sonra ikinci fotosentetik organizmalar olan Algler ortaya çıktı. Siyanobakterilerden ayıran en önemli özellikleri alglerin ökaryot hücre yapısına sahip olmalarıydı. Yani diğerine nazaran ilkel bir organizma değildi.

Algler Kloroplast taşıyan organizmalar olup, şuanki tüm bitkiler ve alglerde kloroplast bulunmaktadır. Fotosentez, yani bitki ve alglerin ana besin kaynağını kendilerinin oluşturduğu sistem Kloroplast tarafından gerçekleşir.

Tüm Reklamları Kapat

oluşan ilk alg grubu charophyta'dır
oluşan ilk alg grubu charophyta'dır
iNaturalist

443,8 milyon yıl önce ilk karasal bitkilerin oluşumu başladı. Kuksonya ilk karasal bitki türlerinden biridir. Bu bitkilerin günümüzde gördüğümüz bitkiler gibi kök sistemleri mevcut. Fotosentez yapıp kökleri aracılığıyla topraktan suyu emebiliyor. Dışında spor keseleri bulunuyordu. Bu keseler patlayarak etrafa saçılıyor ve böylece çoğalıyorlardı.

Aşağıya koyacağım Kuksonya canlandırması olan fotoğraftan spor keselerini görebilirsiniz.

kuksonya betimlemesi
kuksonya betimlemesi
bilimfili

Bu tür bitkilerin varlığı, bulunan fosillerle birlikte kanıtlanıyor. Bitki evrimi geniş bir yelpaze.

Diğer soruya yanıt olarak; bitkilerin pasif hareket etmeleri, onların gelişmiş şekilde savunma mekanizmalarının olmadığını bizlere düşündürtüyor. Aslında bu doğru değil. Bitkiler, kendilerini yeterince koruyorlar ve savunuyorlar. Buna örnek olarak şunları verebiliriz:

  • Bünyelerinde virüs ve bakterilere karşı Antioksidanlar, Fenolikler, Fitoaleksinler, Savunma peptitleri ve proteinleri, HR, SA, JA vs. bulunması.
  • Bazı bitkiler, süt benzeri salgılar, bazıları yakıcı tüyler (ısırgan otu), bazıları sersemleten (sülfür) gazları ve bazıları zehirli bileşikler ihtiva ederek düşmanlarından korunurlar.
  • Kötü koku yaymak bazı canlıları uzaklaştırabilir.
  • Dikenlere sahip olmak.
  • Tahriş edici asitler salgılamak.

Kaynaklar

  1. B. M. Grup. Bitki Evrimi 1/5: Karaya İlk Çıkanlar | Bilimfili.com. Alındığı Tarih: 4 Ekim 2023. Alındığı Yer: Bitki Evrimi 1/5: Karaya İlk Çıkanlar | BilimFili | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close