Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Kılıçaslan
Üye
2

Birinin ya da bir nesnenin gözümüze güzel ya da çirkin gözükmesinin sebebi nedir?

650 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Güzel ve Çirkin: Öznel olarak kişilik ve "nesnel" olarak korkarım ki yine evrim!

Tamamen içinde yaşadığımız ve bizleri şekillendiren toplumun değer yargılarının, kültürünün ve bundan bağımsız olmamak üzere, sonraları bizlerin bireysel olarak var ettiği ve kimlik yahut kişilik olarak tanımladığımız değer yargılarının, zevklerin, tercihlerin bir ürünü olduğunu düşünüyorum. Bazen sadece işe yarayan, ihtiyacımızı gören bile olabiliyor güzel yahut tam tersi çirkin…

Zevklerin ve renklerin tartışılamayacağı düşüncesinin dayanağı da bu. (Ki tartışılabilir bence)

Tüm Reklamları Kapat

Güzel ve çirkin kavramı bu çerçevede gerek toplumsal gerek sosyal gerekse psikolojik konumlanışımız ve algılayışımız doğrultusunda, genelde bizlere haz veya acı verme, huzur veya kaygı içerme, itme veya çekme durumlarına göre de değişebilmekte, biz yahut toplumsal, sosyolojik, psikolojik durumumuz değiştiğinde de güzel ve çirkin tanımlamalarımız da değişebilmektedir.

Ancak buna rağmen insanların büyük çoğunluğunun ortaklaştığı ve temelinde yaşamsal olanın saklı olduğu estetik üzerinden de bir güzel-çirkin tanımlaması yapmak mümkündür.

Günümüzde kafamıza türlü yol, araç ve yöntemlerle kazınan ve en kaba tabiri ile kadının güzelliği ile ilgili olarak 90,60,90 ölçüleri, üzerine methiyeler dizilen ve bülbüle dert olan gülün ihtişamı vb. gibi hazır bulunmuşluklarımız ile ön kabullerimize dayanan güzel-çirkin betimlemeleri dışında da ayrıca ; evrimimiz ve buna vesile olan doğamız kaynaklı, estetik ve uyum temelli, evrensel bir güzel-çirkin betimlememiz olduğu kanısındayım.

Genelde erkekler için kullanılan “yakışıklı” kavramı buna örnektir. Burada vücudun tek tek parçalarından öte tamamı üzerinden ve vücut parçalarının (kaş, göz, burun, çene, boy, ses, davranış vb.) birbiri ile uyumuna dayanan bir güzellikten veya tersinden (uyumsuzluğundan-çirkinliğinden) söz edilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum nesneler için de geçerlidir. Misal tabanı geniş, üste doğru zarif kıvrımlar sonrası incelen bardak, kaide, giysi vb. nesneler de; zemine sağlam basma hissi ve dolayısı ile güven verdiği için gözümüze estetik görünür ve güzel addedilir.

Bu durum hemen hemen her nesne için uyarlanabilir. Kanımca burada temel olan şey estetiğin yanı sıra güven hissidir. Güvenin yanı sıra yumuşaklık hissi de huzur içerikli olduğu için güzel ve çirkin değerlendirmemizin kıstaslarını oluşturabilir. Hafif-yumuşak kavisleri olan bir araba, farklı katlarda farklı ve bir biri ile uyumlu çok katlı bir bina, tabanı üstüne göre taşmamış bir ayakkabı vb. gibi.

Renkler de güzel-çirkin tanımlamamızda daha az belirleyici değil. Çoğu zaman mevsimsel olmak üzere sıcak veya serin (soğuk) renkler yerine ve zamanına göre güzel (çekici) yahut çirkin (itici) olabilir. Kışın kırmızı, yazın beyaz renk kıyafetlerin bizlerde yarattığı duygu durumu gibi.

Aynı şey doğa için de geçerlidir. El değmemiş doğa, orman, yeşillik, su içerikli nehir, göl, dere, deniz vb. herkes için güzel kategorisine dahil edilir. Bunları içermeyen çöl, bataklık, sarp kayalık alan, kutup vb. yeşilden yoksun ile betona gömülmüş kentler çirkin kategorisinde değerlendirilir.

Bu değerlendirmeler de muhtemeldir ki bizleri var eden ve bu güne getiren alanların hep bu alanlar oluşu (yaşamın doğduğu ve serpildiği yerler oluşu) temel belirleyicidir.

Fakat hangi açıdan bakarsak bakalım, güzel ve çirkin betimlemelerimizin harcında, ortaklaşılan ölçüt olarak, evrimin tartışılmaz yasası karşımıza çıkar. Hayatta kalmanın ve soyunu sürdürmenin aynı zamanda anahtarı olan yasa… İster öznel ister nesnel, ister insan ve duygu merkezli ister doğa ve madde merkezli “Uyum” yasası. Bir bütünlük içinde “Uyumlu olan ve uyumsuz olan”…

"Çekici ve itici, huzur veren ve huzursuz eden, yakışan ve yakışmayan, güvenli ve güvensiz, sıcak ve soğuk ( zamanına göre), uyumlu ve uyumsuz, dost ve düşman, yakın ve uzak, sağlam ve eğreti, yaşamsal ve ölümcül, zarif ve kaba, özenli ve gelişigüzel... Yani güzel ve çirkin... " olarak son kertede zihnimize kazınan ve bizlere bunları söyeleten yasa...Uyum...

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close