Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
301K UP
Üye
1

Birinin gerçek kişiliğini nasıl anlarsınız?

1,374 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Liberal Düsmani
Bilim Okuyucusu bir genç

Kişilik ve Karakter toplum bilimi tarafından şöyle ayrılır:

Kişilik: “Bireyin iç dünyası ve dış dünyayla ilişkisinde nasıl düşündüğünü, hissettiğini ve davrandığını belirleyen, zaman içinde tutarlı, sürekli, tahmin edilebilir, bireye özgü ve nispeten durumdan bağımsız özelliklerdir.”

Mizaç: Kişiliğe doğuştan getirilen özelliklerdir. Örnek olarak; içedönük-dışadönük olmak, ağırkanlı-tez canlı olmak gibi özellikler doğuştan getirilir.

Tüm Reklamları Kapat

Karakter: Kişiliğin aile, toplum, kültür gibi etkileşimler sonucunda oluşan özellikleridir. Kişiliğin ahlaki yanıdır. Örnek olarak; nasıl düşüneceğimiz, nasıl davranacağımız gibi durumlarda kültür ve toplumun etkisiyle iyi-kötü olarak yorumlamada bulunuruz. Yardımsever olmak, hoşgörülü olmak, saygılı olmak gibi özellikler süreç içerisinde kazanılan özelliklerdir. Birine "karaktersiz" derken aslında ahlakını beğenmediğimizi söylemiş oluyoruz.

Kişilik tutarlı ve tahmin edilebilir olduğu için yetişkin birinin kişiliğini anlamak zaman içerisinde o kişiyi tanıyarak anlaşılacak bir özelliktir. İnsanlar yeni tanıştıkları kişilere karşı özbenliklerini yansıt(amaz)mazlar çünkü insanların kişilikleri veya karakterleri birkaç kelime ile özetlenecek kadar basit olmayabiliyor. Bazı insanlar da kendi kişiliklerini veya karakterlerini beğenmedikleri için olabildiğince olmak istedikleri insan gibi davranırlar ve o kişiyi gerçekten tanımanızı zorlaştırırlar. Örnek olarak: içten pazarlıklı bir insan bu özelliğini sevmiyorsa olabildiğince olmadığı biri gibi davranacaktır ve onun hakkında çizeceğiniz imajı olabildiğince sağlamlaştırdığınızda artık kendi özüne dönüp sizin kafanızda oluşan o imajı sarsacaktır. Bu durum genellikle duyguların bastırılamayacağı anlarda veya duyguların çok yüksek yaşandığı anlarda ortaya çıkar. Bir insanın kişiliğini tanımak yıllar sürebilir çünkü insanların çoğu kendini tanımıyor ve toplum tarafından istenilen şekilde davranıyorlar. Kendini tanıyan, felsefe ile ilgilenen bireylerin kişiliklerini tanımak diğer insanlara göre daha kolaydır çünkü birey kendisini tanıyordur. Kişiliğini yine de göstermek istemeyebilir çünkü "kendini tanımak" kendini sevmek demek değildir.

En kısa özetiyle: bir insanın kişiliğini anlamak için ona güven vermeli ve kendini açıklaması konusunda desteklemelisiniz. Güvenini kırmaz ve kredinizi yüksek tutarsanız zaman içerisinde gerçek kişiliğini görebilirsiniz.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close